ΚΡΗΤΗ

Συντυχάκης: Να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων στην υγεία

Η σχετική ερώτηση συζητήθηκε στη Βουλή

Συντυχάκης: Να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις των εργαζομένων στην υγεία

Τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου των 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν στον χώρο της υγείας σε περίπου 100 ειδικότητες, όπως νοσηλευτικό, διοικητικό, επιστημονικό, βοηθητικό υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί, που προσλήφθηκαν, μέσω ΑΣΕΠ, το 2016, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕΜανώλης Συντυχάκης, κατά την συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή.

Όπως εξήγησε ο Μ. Συντυχάκης "οι εργαζόμενοι αυτοί προσλήφθηκαν μέσω του Ειδικού Προγράμματος εργασιακής επανένταξης, ετήσιας διάρκειας από τον ΟΑΕΔ για τους μακροχρόνια ανέργους για να καλύψουν τις κραυγαλέες ελλείψεις στον χώρο της Υγείας και εργάζονται πλέον στην πλειοψηφία τους εδώ και 7 χρόνια.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, παραμένουν συμβασιούχοι, με το δυσβάσταχτο βάρος της εργασιακής ανασφάλειας, με ετήσιες ανανεώσεις, μέσω συνεχών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μάλιστα, στην παρούσα φάση υπάρχει δέσμευση ότι προσεχώς θα γίνει η 7η παράταση του Προγράμματος, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει, με δεδομένο ότι λήγουν οι συμβάσεις.

Επιπλέον, τόνισε ότι υφίστανται και μισθολογικές αδικίες σε βάρος τους, αφού δεν τους χορηγούνται Μισθολογικά Κλιμάκια με συνέπεια να έχουν παγιωμένες μισθολογικές απολαβές από το 2016, μη κατοχυρωμένη προϋπηρεσία στο Δημόσιο, καθώς και το επίδομα τέκνων, το επίδομα παραμεθορίων και απομακρυσμένων περιοχών και δεν τους αναγνωρίζονται μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών. Ακόμα, για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν τους αποδόθηκαν αυτά που δικαιούνται ανά ειδικότητα βάσει ΦΕΚ του νέου ανθυγιεινού επιδόματος που προβλέπει αναδρομικότητα από 1/1/23.

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε από την κυβέρνηση την άμεση αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων του Προγράμματος σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Β. Σπανάκης, είπε ότι τα προγράμματα της ΔΥΠΑ δίνουν τη δυνατότητα σε ανέργους να εργαστούν για ένα διάστημα «για να αναβαθμίσουν τις διεξιότητές τους και να αποκτήσουν εμπειρία», δείχνοντας πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους μακροχρόνια άνεργους...

Όσο για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, στην δευτερολογία του είπε ότι το υπουργείο εξετάζει Κοινή Υπουργική Απόφαση για νέα 12μηνη παράταση με τους ίδιους όρους, αποκλείοντας την μετατροπή των συμβάσεών τους, καθώς το απαγορεύει το Σύνταγμα".

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι θύματα της κυβερνητικής πολιτικής και θέλουν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, τόνισε δουλεύουν για 7 χρόνια και καλύπτουν βασικές ανάγκες στο ΕΣΥ και η κυβέρνηση τους αρνείται την αναβάθμιση της μισθολογικής τους κατάστασης, την καταβολή των επιδομάτων που δικαιούνται και τους καταδικάζει σε διαρκή ομηρία, μέσω των παρατάσεων.

Όπως είπε η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Υγείας είναι στο πλαίσιο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ για λειτουργία των δημόσιων δομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο να δοθεί κι άλλος χώρος στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους κλινικάρχες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση