Στο μικροσκόπιο του Παρατηρητηρίου ο δήμος Χανίων λόγω υστέρησης εσόδων

Σο Δήμο Χανίων έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο από το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο πλέον ο Δήμος παρακολουθείται, χωρίς πάντως να έχει ενημερωθεί ακόμη για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ήδη θέσει υπό παρακολούθηση το Δήμο Χανίων, καθώς εμφανίζεται μεγάλη υστέρηση εσόδων, με συνέπεια να μη μπορούν να «πιαστούν» οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Μάλιστα, στο Δήμο Χανίων έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο από το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο πλέον ο Δήμος παρακολουθείται, χωρίς πάντως να έχει ενημερωθεί ακόμη για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι το όλο πρόβλημα είχε επισημανθεί κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Ιουλίου, όπου μάλιστα γινόταν αναφορά και στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για την υλοποίηση του προϋπολογισμού το β’ τρίμηνο του 2016 και τον επαναπροσδιορισμό στόχων προς τα κάτω, ενώ σε σχετικούς πίνακες φαινόταν που ακριβώς εντοπίζεται η υστέρηση/απόκλιση εσόδων στο Δήμο.

Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με άλλες πηγές, η απομάκρυνση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, Χρήστου Γιακουμάκη, να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το Παρατηρητήριο, ιδρύθηκε στο πλαίσιο του υπουργείου Εσωτερικών και ελέγχει σε μηνιαία βάση την ορθή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την πορεία των οικονομικών των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.

Αν σε περίπτωση που διαπιστωθεί για δυο συνεχόμενα τρίμηνα σοβαρή απόκλιση ενός ΟΤΑ από τα έσοδα ή τις δαπάνες, ο ΟΤΑ θα τίθεται σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης.

Το Πρόγραμμα Εξυγίανσης συνεπάγεται περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και άλλες απολύτως ανελαστικές δαπάνες, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη ΣΑΤΑ (η οποία καταρχήν αφορά τη χρηματοδότηση μικρών έργων στους δήμους), αφού θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι από την κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ).

Οι όροι υποχρεωτικής ένταξης σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης και επιτήρησης

Με την ένταξή του  στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης, ο ΟΤΑ είναι υποχρεωμένος εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να καταθέσει στο Παρατηρητήριο Σχέδιο Οικονομικής Εξυγίανσης, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των δημοτικών συμβούλων και  το οποίο θα πρέπει να περιγράφει συγκεκριμένα την ακριβή εφαρμογή των κάτωθι παρεμβάσεων:

  • μέτρα είσπραξης των χρωστούμενων προς τους ΟΤΑ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
  • αναστολή ή περιορισμό των προσλήψεων,
  • εθελοντικές μετατάξεις ή επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού – κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διάταξης,
  • πραγματοποίηση μόνο υποχρεωτικών ή πλήρως ανελαστικών δαπανών,
  • αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές,
  • αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις) και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων (από 0,5% μέχρι και 2%).
  • διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (κρατική επιχορήγηση) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.
  • καθορισμό κατηγοριών πράξεων των συλλογικών οργάνων και μονομελών οργάνων του ΟΤΑ που αποστέλλονται υποχρεωτικά για τον έλεγχο νομιμότητας από την αρμόδια για την εποπτεία αρχή.
  • πρόσβαση στο Λογαριασμό των ΟΤΑ
  • ο υπό εξυγίανση ΟΤΑ μπορεί να ζητήσει δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Επίσης ο ΟΤΑ που τίθεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, χάνει το δικαίωμα να καταρτίσει προϋπολογισμό, καθώς με την νέα ρύθμιση  η δυνατότητα αυτή παραχωρείται  στην αρμόδια για την εποπτεία του ΟΤΑ. Δηλαδή το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ θα καταρτίσει και θα επικυρώσει μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του υπό εξυγίανση ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορεί να ενταχθεί ένας ΟΤΑ κατόπιν σχετικής αίτησής του.



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ