ΚΡΗΤΗ

Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό

Τι αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση συνδικαλιστικές οργανώσεις του Ηρακλείου

No profile pic

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη" και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

"Τα Σωματεία που υπογράφουμε, συμπαραστεκόμαστε στην κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό και στη συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Μάη στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. 

Σε αυτές τις συνθήκες, που η εργοδοσία συνεχίζει την επίθεσή της απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, που η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση «πετάει ένα ξεροκόμματο» που δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των συναδέλφων στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας! Ο μόνος δρόμος είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία τη διασφάλιση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Όλοι οι μηχανισμοί της εργοδοσίας του κλάδου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια «μπούκωσαν στα κέρδη», βγάζοντας εκατομμύρια και κάνοντας συνεχώς νέες επενδύσεις, ήδη ζητάνε από την κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, να πάρει φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις, με την απειλή των απολύσεων, των κλειστών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων. 

Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Θέλουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τα βάρη και αυτής της κρίσης.

Οι ίδιοι εργοδότες σε συντονισμό με την κυβέρνηση προετοιμάζουν το έδαφος για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις, λέγοντας ότι χρειάζεται «ατομική ευθύνη» και ότι «ο καθένας πρέπει να γίνει γιατρός του εαυτού του» (!!!). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι όμιλοι των μεταφορών θα αφήσουν «στα χαρτιά» ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα όπως αυτά για τον συνωστισμό προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε κάθε πτήση. Έτσι θα «εφαρμοστούν» τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα ξενοδοχεία, ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όπως και κατά τη διάρκεια του «lockdown», έτσι και τώρα, με το σταδιακό «άνοιγμα», οι όποιες αποφάσεις παίρνονται όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού αλλά με βάση τις ανάγκες του συστήματος.

Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

Τώρα ο λόγος πρέπει να δοθεί στους ίδιους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων και τους μισθού μας, για προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της εργασίας Να αποφασίσουμε συλλογικά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας για να διεκδικήσουμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
  • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 20η Μαΐου.
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα. 
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. 
  • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. 
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
  • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση