Στήνουν ... καρτέρι στους κυνηγούς των Κρι Κρι στα κρητικά όρη

Υπαρκτό πρόβλημα η λαθροθηρία κρητικών αιγάγρων

«Ως τι θέλουμε το αγρίμι; Το θέλουμε ως ένα σύμβολο της Κρήτης ή ένα καλοπληρωμένο έδεσμα; Διότι εάν γυρίσουμε όλοι την πλάτη μας σε παραβατικές συμπεριφορές, τότε αυτό θα είναι καλύτερο από οποιαδήποτε μορφής αστυνόμευση» .

Αυτό επισημαίνει στα η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πολύμνια Σκλαβάκη με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών στο διαδίκτυο με σκοτωμένα ημίαιμα κρι κρι στην Ντία. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες, από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι φωτογραφίες αυτές προέρχονταν από παλιότερη περίοδο όταν επιτρέπονταν το κυνήγι.

Η Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με την κα Σκλαβάκη, βρίσκεται σε εγρήγορση για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας προστατευόμενου κρητικού αιγάγρου στα Λευκά Όρη αλλά και στις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές. Μάλιστα, αναφερόμενη στη λαθροθηρία προστατευόμενων κρητικών αιγάγρων κάνει λόγο για ένα πρόβλημα υπαρκτό, επισημαίνοντας πως «η Υπηρεσία προσπαθεί με τις δυνάμεις που έχει. Ιδιαίτερα η περιοχή των Λευκών Ορέων ενόψει της επέκτασης των ορίων του Εθνικού Δρυμού, χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία καθώς σύντομα θα πρόκειται για Εθνικό Πάρκο Λευκών Ορέων μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή σχεδόν όλες οι περιοχές NATURA των Λευκών Ορέων. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα γίνουν ανάλογες ενέργειες και στο κομμάτι της προστασίας π.χ μια πληρέστερη οργάνωση, ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης, του Δασαρχείου Χανίων (πρόσληψη εκπαιδευμένου προσωπικού) και φυσικά συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές».

Να σημειωθεί πως το παράνομο κυνήγι κρητικού αιγάγρου είναι ένα θέμα που ερευνά επισταμένως η Διεύθυνση Δασών Χανίων. Μάλιστα στις 5 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκδικαστεί η υπόθεση της λαθροθηρίας με επ’ αυτοφώρω σύλληψη στα Λευκά Όρη.
Ερωτηθείσα εάν έχουν υπάρξει καταγγελίες που ερευνά η Υπηρεσία και εάν έχουν εκδικαστεί υποθέσεις με την επιβολή ανάλογων προστίμων η κα Σκλαβάκη απάντησε:
«Όσες περιπτώσεις υποπέσουν στην αντίληψή μας, με στοιχεία για παράνομη θήρα και ιδιαίτερα σε προστατευόμενες περιοχές παίρνουν τον δρόμο της έρευνας ακόμη και μέσα από τις διαδικασίες ανίχνευσης δια των ψηφιακών μέσων. Έπειτα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, δηλαδή γίνεται δικογραφία και ακολουθεί το Δικαστήριο». 
«Βέβαια», επεσήμανε η κα Σκλαβάκη, «παρατηρείται μια καθυστέρηση στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων καθώς μια ακόμη σοβαρή υπόθεση λαθροθηρίας από το 2011, δεν έχει ακόμη εκδικαστεί».

«ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Ρωτάμε την κα Σκλαβάκη εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψη της Υπηρεσίας πληροφορίες για παράνομο εμπόριο κρέατος κρητικού αιγάγρου που διατίθενται ακόμη και για... κρητικούς γάμους και μας απάντησε το εξής: «Το αγρίμι αποτελεί για την Κρήτη ένα σύμβολο, γι’ αυτό θεωρώ πως πρέπει οι παραβατικές συμπεριφορές να έχουν και το ανάλογο φορτίο.

Προσωπική μου εκτίμηση όμως, είναι ότι χρειάζεται και μια συγκροτημένη Παιδεία. Δηλαδή πρέπει να αποφασίσουμε σαν χώρα- και το λέω ευρύτερα διότι ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων και το αγρίμι ως προστατευόμενο είδος- δεν αφορούν μόνο τα Χανιά. Χρειάζεται ένας σχεδιασμός εθνικής εμβέλειας. Δηλαδή ως τι θέλουμε το αγρίμι; Το θέλουμε ως ένα σύμβολο ή ένα καλοπληρωμένο έδεσμα; Διότι εάν γυρίσουμε όλοι μας, καθένας από εμάς και όλοι μαζί, την πλάτη μας σε παραβατικές συμπεριφορές, τότε αυτό θα είναι καλύτερο από οποιαδήποτε μορφής αστυνόμευση.
Για παράδειγμα, εάν πάμε κάπου σε κάποιο τραπέζι και μας παρουσιάσουν κρέας κρητικού αιγάγρου αλλά εμείς δεν χαρούμε για αυτό και δεν φάμε τότε, δεν θα πάει και ο άλλος να το θηρεύσει. Αυτό είναι ένα θέμα γενικότερης Παιδείας και πιστεύω ότι μόνο μέσα από την Παιδεία μέσα από τα σχολειά, μπορεί να υπάρξει μια γενικότερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ