Στη Βουλή το θέμα του Καπετανάκειου

Ερώτηση βουλευτων του ΚΚΕ

Παρέμβαση στα Υπουργεία Παιδείας κι Εσωτερικών έκανε ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, από κοινού με τουςβουλευτές, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρο Τάσσο για το κτηριακό πρόβλημα του Καπετανάκειου.

Όπως αναφέρουν:

"Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει σαν προτεραιότητα την fast track εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου – όπως στο «Ελληνικό» - ενώ για τα έργα που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες παρατηρείται πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Τα ίδια συνέβαιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ).

Έτσι μια σειρά από έργα τα οποία εντάχθηκαν στο νέο ΠΕΠ Κρήτης (2014-2020) έχουν παγώσει κυρίως λόγω των νέων νόμων για τις αναθέσεις, δημοπρατήσεις κλπ (4412 & 4413/2016) που πέρασε η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να ευνοήσει για μια ακόμα φορά το μεγάλο κεφάλαιο. Θύμα αυτής της αλλαγής, αλλά και παλαιότερων πράξεων και παραλήψεων, είναι ανάμεσα στα άλλα έργα, και η αποπεράτωση του Καπετανάκειου σχολείου στο Ηράκλειο Κρήτης. Ένα έργο απαραίτητο για το Ηράκλειο.

Το «ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ» είναι ένα από τα πιο ιστορικά και πνευματικά κτίρια στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1928 και ολοκληρώθηκε το 1938. Σήμερα, στεγάζει το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο.

Το 2008 διαπιστώθηκε ότι το κτίριο έχρηζε στατικής ενίσχυσης προκειμένου να ανταποκρίνεται στους ισχύοντες κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας για εκπαιδευτήρια.

Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης (ΕΣΠΑ 2007-2013) και το 2010 - με πολλά νομικά εμπόδια -  ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης φάσης, για την «Αναβάθμιση – Ανακατασκευή και στατική ενίσχυση» της δυτικής πτέρυγας του κτιρίου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αρχές του 2014!

Κι ενώ το έργο έμπαινε στη δεύτερη φάση, με τον 3852/2010 (Καλλικράτης) μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της σχολικής στέγης στους Δήμους και οι εργασίες σταμάτησαν. Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Δήμος αλληλοκατηγορούνταν για το ποιος έχει την ευθύνη συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου. Τελικά, μέχρι και σήμερα το κτίριο παραμένει γιαπί.

Λόγω λήξης του ΕΣΠΑ 2007-2013, το έργο εντάχθηκε στο νέο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020. Νέα νομικά κωλύματα και γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν και πάλι την άμεση επανέναρξη, αποκατάσταση και ολοκλήρωση εργασιών.

Οι ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσων και της τωρινής είναι μεγάλες. Εδώ και οκτώ χρόνια, οι μαθητές, κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερ που έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα στην αυλή, χωρίς προδιαγραφές, αφού η τελευταία βρίσκεται στις ακρώρειες του τείχους του Χάνδακα. Ο χώρος της αυλής έχει περιοριστεί αρκετά λόγω του εργοταξίου, οι μαθητές προσπαθούν σε κάθε ώρα γυμναστικής να αθληθούν στον όποιο εναπομείναντα στενό ζωτικό αύλειο χώρο, η ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών είναι αφόρητη και επικίνδυνη για την ασφάλεια και την υγεία τους.

Όλα αυτά τα χρόνια, σύσσωμοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, διεκδικούν το αυτονόητο: την χρηματοδότηση, την επίσπευση και ολοκλήρωση του έργου, το ξήλωμα των κοντέϊνερ και την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις και στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την υπέρβαση των όποιων εμποδίων (νομικών - διαδικαστικών) και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την επαναδημοπράτη­ση του έργου, την ανάδειξη του αναδόχου και την ΑΜΕΣΗ επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωσή του;"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ