ΚΡΗΤΗ
Στη Βουλή συζητήθηκαν τα προβλήματα του Δημοσίου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας, το οποίο στεγάζεται στο Ξενοδοχείο Ξενία «Ήλιος», ενώ φοιτούν σήμερα 200 σπουδαστές σε 10 τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων
SHARE:
Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, όπως η πρόσληψη όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοσίου ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, ζήτησε κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας, το οποίο στεγάζεται στο Ξενοδοχείο Ξενία «Ήλιος», ενώ φοιτούν σήμερα 200 σπουδαστές σε 10 τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων.
Τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν με τηλεκπαίδευση, χωρίς να έχουν λειτουργήσει τα εργαστήρια, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους χωρίς εξάσκηση βασικών δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το αίσχος της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών με μισθό που δεν ξεπερνάει τα 390 ευρώ και της ασφαλιστικής κάλυψης μόνο για εργατικό ατύχημα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις και στο υπόλοιπο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ΙΕΚ, όπως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, φύλακες (π.χ. το ΔΙΕΚ λειτουργούσε 7 χρόνια χωρίς ηλεκτρολόγο) και οι λιγοστοί υπάλληλοι είναι ορισμένου χρόνου. Η υπηρεσία της φύλαξης έχει ιδιωτικοποιηθεί, με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία security, με υπαρκτό τον κίνδυνο το κτίριο να λεηλατηθεί αν μείνει αφύλακτο. Στο πλαίσιο της υποβάθμισης του ΔΙΕΚ εντάσσεται και η ελλιπής χρηματοδότηση που δεν καλύπτει τις πολλαπλές ανάγκες σε αναλώσιμα π.χ. τις ανάγκες των εργαστηρίων σε τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή, το κτιριακό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ, καθώς η πολιτεία αδιαφορεί παντελώς για τη συντήρηση του κτιρίου που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, απαντώντας στην Ερώτηση, ανέφερε δημόσια ότι το κτίριο που στεγάζεται το ΙΕΚ είναι στην απόλυτη κυριότητα του Δημοσίου, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία τμημάτων μετεκπαίδευσης, τα οποία όμως, όπως συμπλήρωσε ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του, πραγματοποιήθηκαν στην Αλικαρνασσό.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθιξε ακόμα το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης, η οποία δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ ετησίως και έθεσε το ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των σπουδαστών, με αναχρονιστικό εξοπλισμό, με ελλιπή συντήρηση στο κτίριο.
Όσον αφορά στο κομμάτι της πρακτικής άσκησης, σημείωσε ότι πίσω από τα ωραία λόγια υπάρχει η σκληρή και κακοπληρωμένη δουλειά, με υπερωρίες και ψίχουλα για αμοιβή με άθλιες συνθήκες διαμονής, που καμιά φορά δεν έχουν καν παράθυρα στα καταλύματα.
Τέλος, ανέφερε ότι πραγματική αναβάθμιση στα Δημόσια ΙΕΚ μπορεί να γίνει με δωρεάν βιβλία, σύγχρονα εργαστήρια, μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα κτίρια, πραγματική γνώση της πρακτικής με εποπτεία στο χώρο δουλειάς, με πλήρη δικαιώματα μισθολογικά και ασφαλιστικά και δουλειά στην ειδικότητα με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.