Σπουδαία διάκριση για τον Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη

Newsroom
Newsroom

Αναδείχθηκε ως Highly Ranked Scholar από την ScholarGPSΤΜ

Ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κος Αριστείδης Τσατσάκης αναδείχθηκε ως Highly Ranked Scholar από την ScholarGPSΤΜ, την πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα επιστημονικής ανάλυσης στον κόσμο, η οποία δημιουργήθηκε από μελετητές, με στόχο ναείναι προσβάσιμη προς όλους. Το ScholarGPSΤΜ γιορτάζει τους Highly Ranked Scholars™ για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους σε διάφορους τομείς, κλάδους και ειδικότητες. 

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

"Το πλούσιο ιστορικό δημοσιεύσεών του, ο μεγάλος αντίκτυπος του έργου του και η εξαιρετική ποιότητα των επιστημονικών του συνεισφορών κατέταξαν τον Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη στο κορυφαίο 0,05% όλων των επιστημόνων παγκοσμίως. Ο Καθηγητής έλαβε την 4η θέση στον κλάδο της Φαρμακολογίας & Τοξικολογίας και την 12η θέση στον τομέα της Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία 5 χρόνια της καριέρας του, ενώ για το σύνολο του έργου του έλαβε την 46η θέση για την εξειδίκευσή του στον τομέα των φυτοφαρμάκων.

Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής του πορείας, ο Καθηγητής έχει αναπτύξει πολυάριθμους βιοδείκτες έκθεσης και επίδρασης για ποικίλες χημικές ουσίες, ιδίως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες, διερευνώντας τη μηχανιστική κατανόηση του τρόπου δράσης τους και των δυσμενών επιδράσεών τους που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση κλινικών εκβάσεων, αλλά και την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών (μεταβολικές, αυτοάνοσες, καρκίνος κ.λπ.). Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης επισημάνει τα τελομερή ως γενετικό και μεταβολικό φαινοτυπικό βιοδείκτη. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των "βραχέων τελομερών" μπορεί να υποδεικνύει την εμφάνιση της νόσου. Ως βιοδείκτης, το ποσοστό των βραχέων τελομερών αντικατοπτρίζει γενετικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες, χρησιμεύοντας ως βιοδείκτης RLRS. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε για τις μετρήσεις των τελομερών και πραγματοποιείται από τη LifePlus είναι η πλέον αξιόπιστη και παρέχει πολλή πληροφορία για αξιολόγηση του φαινοτυπικού προφίλ και της κυτταρικής γήρανσης σε κλινικό περιστατικό. Αποτελεί πολύ χρήσιμο βιοδείκτη στη προσωποποιημένη ιατρική ακριβέιας.

656778789980

Η μακροχρόνια δράση του Καθηγητή Αρ. Τσατσάκη για την προώθηση της επιστήμης και την ασφάλεια της υγείας και του περιβάλλοντος έχει δεχθεί επανειλημμένα υποστήριξη και σημαντική αναγνώριση από πανεπιστήμια, καθώς και εθνικές και διεθνείς αρχές. Συγκεκριμένα, το 2020 και το 2021, αναγνωρίστηκε ως Highly Cited Researcher  στον τομέα της Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας των Βιοϊατρικών Επιστημών, κερδίζοντας μια θέση στον κατάλογο των ερευνητών με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή. 

Τον Οκτώβριο του 2021, του απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο «130 χρόνια του Ομοσπονδιακού Επιστημονικού Κέντρου Υγιεινής με το όνομα F. F. Erisman». Τον Οκτώβριο του 2022, του απονεμήθηκε το EUROTOX Merit Award 2022  από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εταιρειών Τοξικολογίας (EUROTOX) για τη σημαντική συμβολή του στον τομέα της Τοξικολογίας. Επιπλέον, πρόσφατα εξελέγη μέλος της Academia Europaea , αναγνωρίζοντας το έργο και τα επιτεύγματά του στην επιστήμη.

Το κίνητρο και η νοοτροπία του υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου στο Δημαρχείο του Αγίου Βασιλείου στο Σπήλι Ρεθύμνου, η 5η Επιστημονική Ημερίδα για τις Επιπτώσεις των Φυτοφαρμάκων σε Υγεία και Περιβάλλον.

Είναι ο αρχιτέκτονας ενός νέου μοντέλου ανάλυσης κινδύνου, το οποίο ενσωματώνει κι εξετάζει ταυτόχρονα πολλαπλούς βασικούς παράγοντες ελέγχου, όπως η έκθεση σε διάφορους περιβαλλοντικούς ρύπους, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, οι συνδυασμοί τους με διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης, καθώς και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις αυτών των ρύπων με βιολογικά συστήματα. Αυτό το μοντέλο προσομοίωσης κινδύνου, γνωστό ως «Real Life Risk Simulation (RLRS)», μελετά πολυπαραγοντικά συστήματα όπως τα προαναφερθέντα σε μακροπρόθεσμη βάση, ενώ με βάση αυτό το πρότυπο, από το 2015 έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες σχετικές επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο.

Το ερευνητικό του έργο αριθμεί πάνω από 1300 δημοσιεύσεις (βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια), ενώ είναι κάτοχος πληθώρας ευρεσιτεχνιών. Ο αντίκτυπος της επιστημονικής  του δραστηριότητας αντικατοπτρίζεται και από την εκτενή σειρά αναφορών άλλων εργασιών σε αυτές (πάνω από 55.000) και αναγνώσεων/λήψεων των επιστημονικών άρθρων του (πάνω από 378.000).  Μάλιστα, για δύο συνεχόμενα έτη (2020 και 2021) έλαβε τον τιμητικό τίτλο του ερευνητή με τις περισσότερες ετερο-αναφορές (Highly Cited Researcher) στον τομέα της Φαρμακολογίας–Τοξικολογίας των Βιοϊατρικών Επιστημών από την Clarivate Analytics.

6456576786

Το 2012, o Καθηγητής Αρ. Τσατσάκης, εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Τοξικολογίας (EUROTOX) και υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι το 2016. Είναι μέλος πολλών Ακαδημιών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Τοξικολογικών Επιστημών (FATS, ΗΠΑ), της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών (WAS), της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (FMRAS) και της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea). Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Υγιεινής και Τοξικολογίας της Μόσχας (2014), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Mendeleev της Μόσχας (2016), του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής (FEFU 2017) και του Carol Davila, στο Βουκουρέστι (2017). Το 2017 εξελέγη Επίτιμο Μέλος της Βουλγαρικής Εταιρείας Τοξικολογίας, το 2018 Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (E.I.Nu.M.), Επίτιμο Μέλος της EUROTOX, το 2019 Επίτιμο Μέλος της Σλοβακικής Εταιρείας Τοξικολογίας (SETOX) και πιο πρόσφατα της Ρουμανικής Εταιρείας Τοξικολογίας (2023).

Έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Τοξικολόγων (EUROTOX) και επί του παρόντος διατελεί επίτιμο μέλος της. Επίσης είναι πρώην Πρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοξικολογίας. 

Ο Καθηγητής Αρ. Τσατσάκης έχει διατελέσει πρόεδρος πολλών ευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων στον τομέα της Τοξικολογίας (EUROTOX 2008)  και της Νανοφαρμακολογίας (BIONANOTOX 2010-2025). Μάλιστα, το 2025 θα διατελέσει πρόεδρος του 59ου συνέδριου Τοξικολογίας των Ευρωπαϊκών Εταιριών Τοξικολογίας (EUROTOX 2025), που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 14 – 17 Σεπτεμβρίου 2025.

54654767

Ο Καθηγητής έχει διαγράψει μια διακεκριμένη και πολυετή καριέρα στον τομέα των εκδόσεων περιοδικών Τοξικολογίας, έχοντας υπηρετήσει ως αρχισυντάκτης και συντάκτης για έγκριτα περιοδικά του οίκου Elsevier όπως τα Toxicology Reports, Food and Chemical Toxicology, Toxicology και Toxicology Letters. Πολύ πρόσφατα μάλιστα ανέλαβε το ρόλο του αρχισυντάκτη για το νεοσύστατο περιοδικό Public Health and Toxicology European Publishing. 

Το βιβλίο του Δρ. Τσατσάκη για την εκτίμηση τοξικολογικού κινδύνου και τις επιπτώσεις στην υγεία πολλαπλών συστημάτων από την έκθεση (Tsatsakis, Aristidis M., editor. Toxicological Risk Assessment and Multi-System Health Impacts from Exposure, Elsevier, 2021)  είναι επί του παρόντος το βιβλίο αναφοράς τοξικολογίας για ακαδημαϊκούς. Έχει επίσης επιμεληθεί διακεκριμένα βιβλία για την εκτίμηση κινδύνου στη γεωργία και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Το επερχόμενο βιβλίο του για τα Τελομερή και την επιτυχή γήρανση, που πρόκειται να εκδοθεί από τις εκδόσεις Jenny Stanford , θα περιλαμβάνει και θα συζητά την τρέχουσα γνώση σχετικά με το ρόλο των τελομερών ως μεταβολικών και γενετικών βιοδεικτών.

Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι εμπνευστής, ιδρυτής, επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της spin-off εταιρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ToxPlus Α.Ε. και της νεοφυούς επιχείρησης LifePlus Α.Ε".



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ