ΚΡΗΤΗ

"SOS" από τους παραγωγικούς φορείς για την έλλειψη προσωπικού

Ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή βουλευτών

"SOS" από τους παραγωγικούς φορείς για την έλλειψη προσωπικού

"Κραυγή αγωνίας" για το θέμα της έλλειψης προσωπικού εκπέμπουν οι παραγωγικοί φορείς που συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη με βουλευτές της Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και σκοπός της ήταν η άμεση ενημέρωση των βουλευτών και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το σοβαρό αυτό θέμα  που απασχολεί όλους τους φορείς του οικονομικού  κυκλώματος της Κρήτης, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση. 

Μιλώντας στο cretalive ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νικος Χαλκιαδάκης έκανε λόγο για μια πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Δεν βρίσκεις ηλεκτρολόγους, δεν βρίσκεις συντηρητές, δεν βρίσκεις καμαριέρες, και κανείς δεν ξέρει πως θα βγει η χρονιά. Την ίδια ώρα  δηλαδή που περιμένουμε μια χρυσή χρονιά, από πλευράς αφίξεων, είναι αμφίβολο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πως θα τους εξυπηρετήσουμε"!

"Σεβόμαστε τους εργαζόμενους μας, γιατί χωρίς αυτούς οι επιχειρήσεις μας είναι μηδεν" υπογράμμισε στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Χαλκιαδάκης και επεσήμανε ότι "οι ξενοδόχοι έχουν βάλει μυαλό, πληρώνουν τις συμβάσεις, αν και οι μισθοί πια έχουν ξεπεράσει τις συμβάσεις". 

Για ένα "τεράστιο θέμα, που κατατρώει την ελληνική οικονομία" έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης, το οποίο - όπως είπε - θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό τα επόμενα χρόνια". 
Αν δεν εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κουμαντάκης. 

344456767778

"Αναγκαία η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών"

Στην παρέμβαση του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΣΕΒΠΗ) κ. Σάββας Καθέρης, υπογράμμισε ότι πρωταρχικό ζήτημα είναι να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως ανέφερε "η όποια αύξηση μισθού ανεβάζει το εργασιακό κόστος για τις επιχειρήσεις". Τόνισε επίσης την ανάγκη να "απλοποιηθεί η διαδικασία μετακλητών εργατών από τρίτες χώρες καθώς η διαδικασία καθυστερεί αρκετά στις πρεσβείες".

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του ΣΕΒΠΗ, κ. Ζηνοβία Τσαντρίζου υπογράμμισε: "Οι σχέσεις εργοδότη και εργαζομένου έχουν κλονιστει με έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και διάθεσης για εργασια. Πρέπει να ξανακερδίσουμε τον εργαζόμενο στον εργασιακό στίβο προκειμένου να επανέλθουμε τόσο σε ρυθμούς ανάπτυξης των επιχειρήσεων όσο και της ποιότητας  σε προϊόν  και σε υπηρεσία. Η συνεχής συνεργασία μεταξύ των φορέων με πλατφόρμες εύρεσης προσωπικού αλλά και εξασφάλισης των εργασιακών σχέσεων θα βοηθούσε. Ο ΣΕΒΠΗ παραμένει δίπλα στο επιχειρείν στηρίζοντας ενέργειες σαν την σημερινή."

"Αναγκαζόμαστε να προσλαμβάνουμε ανθρώπους που έχουν έλλειψη ειδίκευσης και κατάρτισης" ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, τονίζοντας "έχουμε κουραστεί να ακούμε ότι εμείς οι επιχειρηματίες φταίμε και φεύγουν απο τις δουλειές. Επίσης προγράμματα ακούμε και προγράμματα δε βλέπουμε".
Η κ. Αντωνακάκη υπενθύμισε πόσο έχει πληγεί ο κλάδος από την πανδημία του κορωνοϊού την ενεργειακή κρίση και τόνισε "Ζητάμε να επιδοτηθεί η εργασία. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι πάρα πολλά μαγαζιά θα κλείσουν".

3094849054

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

"Τα επιδόματα ανεργιας να γίνουν επιδόματα εργασιας", υπογράμμισε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ο οποίος έκανε αναφορά και στο δημογραφικό, χαρακτηρίζοντάς του "ρίζα του προβλήματος. "Το 2050 θα είμαστε 2 εκ. λιγοτεροι και για αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός" είπε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι "οι επιχειρήσεις χρειάζονται λύση τώρα". 
Ο ίδιος εκανε λόγο για ένα δρόμο με δυο άξονες. Από τη μια στάθηκε στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και το επίδομα που λαμβάνουν, παραπέμποντας στο πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών γης από την υπόλοιπη Ελλάδα και για το οποίο, όπως ανέφερε "τελικά εγιναν 25 αιτήσεις και ήρθαν 2 ατομα". 
Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε επίσης στις διακρατικές συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αναμένονται και νέες, όπως για παράδειγμα με την Ινδία. 

Από την πλευρά της η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά σημείωσε, μεταξύ άλλων:
"Μπορεί να υπάρξει τουρισμός, λειτουργία επιχειρήσεων, εστίαση χωρίς εργαζόμενο; Μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή και βιομηχανική παραγωγή, χωρίς εργαζόμενο; Φυσικά και όχι.

Και η λύση στο σημερινό σοβαρό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού ξεκινάει από ένα μεγάλο ζήτημα: τη θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Αυτή τη μάχη διεκδίκησης δε θα έπρεπε να τη δίνουμε γιατί τα δικαιώματα των εργαζομένων θα έπρεπε να είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Ωστόσο στόχος μας παραμένει το καλύτερο για τους εργαζόμενους, ώστε οι επιχειρήσεις των διαφόρων κλάδων που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, να μπορέσουν να προσελκύσουν εργαζομένους".

Και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, τόνισε ότι το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, συνιστά τροχοπέδη για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «στην Κρήτη εστιάζουμε σε δύο επίπεδα, στον τουριστικό τομέα και στους εργάτες γης. Προσωπικά έχω προχωρήσει σε αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων του τουρισμού, αλλά και για την εξεύρεση λύσης για την έλλειψη εργατών γης».
Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα, το οποίο υποσκάπτει την ελληνική οικονομία και αφορά στην έλλειψη εργατικών χεριών. «Το πρόβλημα εμφανίζεται με τη μορφή κατεπείγοντος καθώς η αποτροπή επενδύσεων στη χώρα οφείλεται στην έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και στο ενεργειακό κόστος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για τον τουριστικό τομέα ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ανέδειξε την ανάγκη για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα καθιστά ελκυστική την απασχόληση στον τουρισμό «μέσα από τη χρονική επέκταση του ταμείου ανεργίας, μέσα από την επαναφορά του ΕΦΑΠΑΞ, με επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και βεβαίως με αναπροσαρμογή των μισθών». Για τον πρωτογενή τομέα, ο Βουλευτής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών φορέων για τις παρεμβάσεις που ήδη έχει αναλάβει, μεταφέροντας στη Βουλή και τα συναρμόδια Υπουργεία, την αγωνία χιλιάδων αγροτών και παραγωγών του Ηρακλείου. 

Η βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Σπυριδακη εστίασε στην έλλειψη διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στην έλλειψη εξειδίκευσης. "Ο τουρισμος είναι ατμομηχανή της Οικονομίας κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα καμίας πολιτικής, αλλά αποτέλεσμα των προσπαθειών των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων"- προσθεσε η κ.Σπυριδακη. 

45567667

"Μια ανοιχτή πληγή"

"Αναμφισβήτητα η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ανοιχτή πληγή" τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης "αφουγκράζεται" την αγωνία της τοπικής οικονομίας. "Με τις επαφές μας με τους υπουργούς της κυβερνησης προτάσσουμε το πρόβλημα, διεκδικώντας λυσεις" υπογράμμισε. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Βάμβουκας ανέφερε:

"Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αναμφισβήτητα έχει μετατραπεί σε «ανοικτή πληγή» για το «επιχειρείν», το οποίο κάτω από δύσκολες -οικονομικά- συνθήκες καλείται να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό. 
Η Περιφέρεια Κρήτης, που αφουγκράζεται την φωνή σας και αναγνωρίζει την αγωνία σας για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που σταδιακά γιγαντώνεται, παραμένει δίπλα σας, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων της. 
Αρκεί να σας αναφέρω ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο του 2014, για τον «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης», κάθε δύο χρόνια εκδιδόταν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οριζόταν ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, ανά Περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης. 
Οι ανάγκες για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών καθορίζονταν, μεταξύ άλλων, με διαβούλευση μεταξύ των Περιφερειών και των εργοδοτών, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παράγοντες, όπως το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, την σκοπιμότητα της απασχόλησης, την προσφορά εργασίας από ημεδαπούς, ευρωπαίους πολίτες ή νομίμως διαμένοντες στην χώρα μας πολίτες τρίτων χωρών ανά ειδικότητα, καθώς και τα ποσοστά ανεργίας ανά τομέα απασχόλησης. 
ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Με το νέο Κώδικα Μετανάστευσης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τις 31 Μαρτίου 2024 η αρμοδιότητα για τον καθορισμού του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία ΕΧΕΙ «ΦΥΓΕΙ» από την δικαιοδοσία των Περιφερειών και έχει μεταφερθεί απευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με πιο απλά λόγια, τώρα οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό με την διαδικασία της μετάκλησης, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταθέτοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που καθορίζονται στην κείμενη -κατά περίπτωση- νομοθεσία.
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, η Περιφέρεια δεν είχε ούτε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και ούτε και με αυτό που ισχύει τώρα, αρμοδιότητα στην διαδικασία υλοποίησης των μετακλήσεων". 

"Και τώρα να δοθούν κάποιες λύσεις, θα δούμε τα αποτελέσματα σε 2-3 χρόνια" ανέφερε από την πλευρά του ο Νεκτάριος Μωυσάκης, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Αναφορικα με τους αλλοδαπούς και τις λύσεις απο τρίτες χώρες, διατύπωσε το ερώτημα αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από Μπαγκλαντές και Πακιστάν μπορουν να μπουν στον Τουρισμό, ο οποίος - όπως υπογράμμισε - θέλει εκπαίδευση και "οι Έλληνες ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι οι καλυτεροι στον κλάδο".



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση