ΚΡΗΤΗ

"Απόλυτο χάος στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης"

Ανακοίνωση της Δικηγορικής Προοπτικής: "Η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε μία τεράστια αλλαγή στον τομέα των ακινήτων, χωρίς να την ενδιαφέρει εάν υπάρχει το δυναμικό και η υποδομή για αυτήν την μετάβαση"

"Απόλυτο χάος στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης"

Για κατάσταση απόλυτου χάους κάνει λόγο η "Δικηγορική Προοπτική" περιγράφοντας το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης και την προβληματική λειτουργία του, λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων και την διόρθωση των αρχικών εγγραφών.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μόλις ένας υπάλληλος είναι αρμόδιος για την καταχώρηση των πράξεων όλου του νομού, ενώ λόγω της κατακόρυφης αύξησης του όγκου των πράξεων, πολίτες αναγκάζονται να σπεύσουν από τα ξημερώματα, ώστε ως τη 1.30 να έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Γίνεται λόγος μάλιστα για συνειδητή αδιαφορία εκ μέρους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, που έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών, θέτοντας σε κίνδυνο δικαιώματα και ιδιοκτησίες.

Όσο για τα περί ψηφιοποίησης των αρχείων, η διαδικασία της έρευνας ακινήτων από δικηγόρους αποτελεί εφιάλτη μέσα σε στοίβες από ντοσιέ σε ντουλάπες, χωρίς να τηρείται επίσημο αρχείο και χωρίς καμία βεβαιότητα για την πληρότητα του ελέγχου! Ωστόσο για τις περιοχές όπου καταργήθηκαν τα υποθηκοφυλακεια δεν είναι ακόμη δυνατή η διεξαγωγή έρευνας. 

Την ίδια ώρα η υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης αντικατοπτρίζεται και στην έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων συμβολαίων, καθώς τις χιλιάδες αιτήσεις διεκπεραιώνουν μόλις δύο υπάλληλοι!

Η ανακοίνωση της "Δικηγορικής Προοπτικής"

Πέντε μήνες μετά την έναρξη του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Ακόμα και αν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στόχευε στη δημιουργία του απόλυτου χάους, είναι αμφίβολο αν θα τα κατάφερνε τόσο καλά.

Επιγραμματικά η κατάσταση έχει ως εξής:

Καταχώρηση πράξεων

Για την καταχώρηση των πράξεων όλου του νομού αρμόδιος είναι ένας υπάλληλος, ο οποίος ενίοτε επικουρείται για τις πράξεις που αφορούν την περιοχή του λειτουργούντος Κτηματολογίου. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μάλιστα που ο όγκος των πράξεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της λήξης της προθεσμίας της υποβολής δηλώσεων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, πολίτες και επαγγελματίες πηγαίνουν στο Κτηματολογικό Γραφείο από τα ξημερώματα προκειμένου να προλάβουν μέχρι τις 13.30 να καταχωρήσουν την πράξη τους. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις των αρμόδιων φορέων προ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Πρόκειται δηλαδή για συνειδητή αδιαφορία, η οποία έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία εκατοντάδων συμβαλλομένων και θέτει σε κίνδυνο δικαιώματα και ιδιοκτησίες.

Έρευνα ακίνητης περιουσίας

Τη στιγμή που ακούμε θριαμβολογίες περί ψηφιοποίησης των αρχείων, οι δικηγόροι  που πρέπει να κάνουμε έρευνα στις περιοχές του Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μοιρών, αναβιώνουμε συνθήκες της δεκαετίας του 1990. Στοιβαγμένες πράξεις σε ντοσιέ και σε ντουλάπες, χωρίς τήρηση επίσημου αρχείου και χωρίς καμία βεβαιότητα για την πληρότητα και την ορθότητα του ελέγχου. Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί συνάδελφοι απέχουν εντελώς  από την διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην τοπική οικονομία. Για τις υπόλοιπες περιοχές των τέως Υποθηκοφυλακείων δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας.

Έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων συμβολαίων

Η υποστελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης αντικατοπτρίζεται και σε αυτό το ζήτημα. Χιλιάδες αιτήσεις και μόνο δύο υπάλληλοι για να τις καταχωρήσουν, να στείλουν το έντυπο πληρωμής και στη συνέχεια, σε άγνωστο χρονικό διάστημα να εκδώσουν το αιτούμενο έγγραφο.

Προκειμένου να προωθήσει την εικόνα του εκσυγχρονισμού  η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε μία τεράστια αλλαγή στον τομέα των ακινήτων, χωρίς να την ενδιαφέρει εάν υπάρχει το δυναμικό και η υποδομή για αυτήν την μετάβαση. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής έκθεση σε ανασφάλεια και κίνδυνο τόσο των επαγγελματιών όσο και των ιδιοκτησιών των πολιτών και βέβαια η απίστευτη ταλαιπωρία όλων. Η ευθύνη για την ταλαιπωρία αυτή και για μελλοντικά σοβαρά σφάλματα είναι μεγάλη και βαρύνει κυρίως την κυβέρνηση, η οποία δεν δικαιούται να επικαλεσθεί άγνοια.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα σε συνεργασία με τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης.  

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση