Το Ευρωπαϊκό ταξίδι του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου με τίτλο «Common Roots Make You» έφτασε στο τέλος του. Τελευταίοι σταθμοί η πόλη Paço de Arcos της Πορτογαλίας (21-27 Ιουνίου) και η πόλη Jozefow nad Wisla της Πολωνίας (4-11 Ιουλίου). Εκεί πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών των πέντε σχολείων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus ΚΑ229.
Το Πορτογαλικό σχολείο, Agrupamiento de Escolas de Paço de Arcos, παρουσίασε «The Festas dos Santos Populares». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκπαιδευτικοί και μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, συμμετείχαν σε δραστηριότητες στο Πάρκο των Ποιητών και σε θαλάσσιες δραστηριότητες (Ιστιοπλοΐα κ εκμάθηση παραδοσιακής Πορτογαλικής πλοήγησης & ναυτικών κόμπων, βαρκάδα στον Ατλαντικό καθώς επίσης σε θαλάσσια αθλήματα παραλίας). Στο χώρο του σχολείου συμμετείχαν σε εργαστήρια παραδοσιακών χορών, εργαστήρια τεχνών και χειροτεχνιών με αναπαραστάσεις της γιορτής των Αγίων Πάντων. Παρακολούθησαν μουσικές παραστάσεις από την ορχήστρα του σχολείου και βιντεοπροβολές των σχολείων όλων των εταίρων.
Πραγματοποιήσαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο προάστιο BELÉM της Λισαβόνας που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τάγου, από όπου ξεκίνησαν οι Πορτογάλοι ναυτικοί τα μακρινά τους ταξίδια. Ιστορικά αξιοθέατα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτιλιακό παρελθόν της Πορτογαλίας είναι ο Πύργος Μπελέμ του 16ου αιώνα, το Μνημείο των Ανακαλύψεων σε σχήμα ιστιοφόρου, η εντυπωσιακή Μονή Αγίου Ιερώνυμου γοτθικού ρυθμού. Μαθητές και καθηγητές περιηγήθηκαν στην πρωτεύουσα Λισαβόνα με τους επτά λόφους καθώς επίσης στο γραφικό Cascais.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πέντε μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου καθώς και ο Διευθυντής Χουρσανίδης Εμμανουήλ και οι εκπαιδευτικοί: Σδόνα Σπαθούλα, Περυσινάκη Βασιλεία, Σαριδάκη Κυριακούλα.
Επόμενος σταθμός η πόλη Jozefow nad Wisla της Πολωνίας. Το εταιρικό σχολείο παρουσίασε τις Σλαβικές και Πολωνικές παραδόσεις του Μεσοκαλόκαιρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκπαιδευτικοί και μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του Zespol SzkolOgolnoksztalcacych w Jozefowie nad Wisla, συμμετείχαν σε εργαστήρια στον χώρο του σχολείου κατασκευής της παραδοσιακής Πολωνέζικης κούκλας «MOTANKI» από ανακυκλώσιμα υλικά και κατασκευής στεφανιών σύμφωνα με τις παραδόσεις του εορτασμού της «Kupala Night». Συμμετείχαν σε αθλητικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά παιχνίδια και παραδοσιακούς χορούς.
Πραγματοποιήσαν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Krzysztopór Castle, στο Sandomierz, στο Zamoyski’s Palace στην Kozłówka και στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας Lublin. Οι επισκέπτες κατά την παραμονή τους στο Jozefow nad Wisla, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη, να επισκεφτούν το Δημαρχείο της πόλης όπου έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο και να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση από τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου καθώς και μουσική παράσταση από την ορχήστρα του σχολείου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πέντε μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου καθώς και οι εκπαιδευτικοί: Σδόνα Σπαθούλα, Περυσινάκη Βασιλεία, Σιδηροπούλου Βασιλική.
Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που αποφασίστηκε στο 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου να υλοποιηθεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus ΚΑ229, με τίτλο «Common Roots Make You». Μια πολυμερής σύμπραξη μεταξύ του σχολείου μας και του IES Gabriel Ciscar, από την Oliva της Ισπανίας (το συντονιστικό σχολείο), του Istituto Comprensivo 1 από το Frosinone της Ιταλίας, του Zespol SzkolOgolnoksztalcacych w Jozefowie nad Wisla από την πόλη Jozefow nad Wisla της Πολωνίας, του Agrupamiento de Escolas de Paço de Arcos από το Paço de Arcos της Πορτογαλίας. Ενθουσιασμένοι συγκροτήσαμε μια ομάδα καθηγητών και μαθητών, στην οποία ο καθένας μας ανέλαβε να ολοκληρώσει το δικό του κομμάτι εργασίας σε συνεργασία όμως πάντα με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέλη. Η συνολική επιτυχής εξέλιξη του προγράμματος ήταν ευθύνη όλων μας.
Δάσκαλοι και μαθητές ξέφυγαν από τους γνωστούς ρόλους τους και έγιναν κοινωνοί μιας νέας εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εισαγωγή πρωτοπόρων τρόπων μάθησης. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus στην πραγμάτωσή του, έδωσε φτερά στις κρυμμένες δυνατότητές μας, για να πετάξουμε σε πιο απαιτητικά εκπαιδευτικά επίπεδα, τηρώντας την αρχή «μαθαίνω βλέποντας-αγγίζοντας-νιώθοντας…»
Είδαμε τον πολιτισμό σε ποικίλες εκφάνσεις του, βιώσαμε την πολιτιστική διαφορετικότητα, υποκλιθήκαμε με σεβασμό σε κεφαλαιώδεις αξίες εκτός και εντός Ελλάδας, που δεν συνειδητοποιούσαμε ως τώρα. Επικοινωνήσαμε άμεσα και αυθεντικά με παραδόσεις και ήθη, καταφέρνοντας να αναδείξουμε και να εκτιμήσουμε την αξία του πολιτισμού.
Συνειδητοποιήσαμε πως η επικοινωνία δεν έχει σύνορα, αφού ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς. Δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας, αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών όπως και των καθηγητών, χωρίς να αποτελούν εμπόδια η γλώσσα και η καταγωγή.
Η προετοιμασία κάθε ταξιδιού απαιτούσε καλή οργάνωση και πολύπλευρη συνεργασία. Αυτό το συνεργατικό πνεύμα ήταν το κλειδί για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Είχαμε την τύχη να βιώσουμε ανεκτίμητες εμπειρίες σ' έναν πρωτόγνωρο για μας κόσμο παραδόσεων. Η συλλογική μας εργασία άφησε, όπως κάθε δημιουργική διαδικασία, πολύτιμα ίχνη στις σκέψεις και στις μνήμες όλων μας. Ο γόνιμος αυτός διάλογος για θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2019 μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, τώρα μοιάζει να ολοκληρώθηκε, αλλά οι προκλήσεις δεν σταματούν.
Επιστρέφουμε λοιπόν πιο έμπειροι πλέον, γεμάτοι βιώματα και ανεξίτηλες αναμνήσεις, πιο συνειδητοποιημένοι πολίτες ενός κόσμου δίχως πολιτισμικά σύνορα. Είμαστε ευτυχείς για την πολύτιμη εμπειρία που βιώσαμε και ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν όλο αυτό τον καιρό.
Το ταξίδι στον πολιτισμό δεν σταματά…
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Σπετσωτάκη Ροδάνθη, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου, Χουρσανίδης Εμμανουήλ, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου, Σδόνα Σπαθούλα, Περυσινάκη Βασιλεία, Σαριδάκη Κυριακούλα, Γκούμα Παναγιώτα, Κατσιούλη Θεοδώρα, Λαγουδιανάκη Ειρήνη, Μαρκάκη Ιωάννα, Σιδηροπούλου Βασιλική.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο