ΚΡΗΤΗ

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό

Με αφορμή την Ημέρα Δράσης Εργαζομένων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

No profile pic

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την ημέρα Δράσης των Εργαζομένων, στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή από αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων,  της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, του Σωματείου Εργαζομένων Διανομέων Ν. Χανίων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν το ζήτημα των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να νομοθετηθούν ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και το εισόδημα των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Κατατέθηκε στον Αντιπεριφέρειαρχη Χανίων υπόμνημα το οποίο υπογράφουν 43 επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία από όλη την Ελλάδα. Στην παρέμβαση των εργαζομένων εκφράστηκαν οι ανησυχίες των εργαζομένων καθώς κανένας εποχικά εργαζόμενος δεν είναι σίγουρος αν θα δουλέψει στον κλάδο την φετινή σαιζόν ή για πόσο χρονικό διάστημα θα δουλέψει.  

Στην παρέμβασή του ,ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγείρων Ν. Χανίων , Ιωσήφ Αποστολάκης σημείωσε ότι επουδενί δεν επαρκούν τα μέτρα στήριξης που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση για τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού. Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που μένουν εκτός της παράτασης του ταμείου ανεργίας είτε γιατί την προηγούμενη σεζόν δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα ,είτε γιατί δούλεψαν για πρώτη φορά στον κλάδο. Αντίστοιχα τεράστια ανασφάλεια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι καμία δέσμευση δεν υπάρχει για το πώς θα καταφέρουν οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν σε μια «κουτσουρεμένη» σεζόν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας του χρόνου. Ο πρόεδρος του σωματείου κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους στον κλάδο σε συσπείρωση στο σωματείο, σε οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε να αναγκαστεί η εργοδοσία στην πράξη να τηρήσουν την ΣΣΕ που έχει υπογραφεί για τον κλάδο του επισιτισμού από τον Δεκέμβρη του 2019.

Με την σειρά του εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Χανίων, ο Βαγγέλης Οικονομόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για τους ξενοδοχοϋπάλληλους.  Τόνισε ότι με ευθύνη του Υπουργείου και της εργοδοσίας διεκδικούμε να παρθούν μέτρα για την στήριξη όλων των εργαζομένων με έκτακτο επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι ανεξαιρέτως ,για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και εφόσον με δική τους ευθύνη δεν ανοίξουν να καλύψουν μισθολογικά και ασφαλιστικά τους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι, καθώς και την κατάργηση των μέτρων που ψηφίστηκαν με ΠΝΠ εν μέσω πανδημίας.  Δεν μπορεί για άλλη μια φορά όπως τόνισε ,να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν κανένα εισόδημα και να τρέχουν κανονικά οι υποχρεώσεις, οι λογαριασμοί σε ρεύμα, νερό ,δόσεις δανείων. 


        Τέλος, ο Γραμματέας του ΔΣ των Εργαζόμενων Διανομέων Χανίων ,Γιώργος Εμμανουηλίδης ,τόνισε ότι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι διανομείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία σχετικά με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Έχει παρατηρηθεί εργοδότες να θέλουν να μειώσουν τους μισθούς μας, παρά τη σχετική αύξηση τζίρου που υπάρχει στα περισσότερα καταστήματα, με το πρόσχημα της γενικότερης κατάστασης, ενώ ζητήθηκε από κατάστημα να αμείβονται οι διανομείς με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και όχι με την Κλαδικής μας σύμβασης, που περιλαμβάνει και το 10% επικινδυνότητας του κλάδου, επιδόματα και παροχές που δεν περιλαμβάνει η γενική σύμβαση.


Η αντιπροσωπεία των σωματείων στην συνέχεια έκανε παρέμβαση σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Πόλη των Χανίων , καλώντας τους συναδέλφους σε οργάνωση των συναδέλφων στα σωματεία τους, ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά το μάρμαρο.

Διεκδικούμε:
Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι εποχικοί, εξτρά, εργολαβικοί και συμβασιούχοι που έληξαν οι συμβάσεις τους. Να λάβουν όπως οι υπόλοιποι τα 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου.
Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς , 5ημερο 8ωρο , αξιοπρεπείς μισθούς.
Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
Την άμεση επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της υγείας για τη νοσηλεία των κρουσμάτων που επιστρέφουν από άλλες χώρες. 
Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ)
Την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.
Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά) 
Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσινή περίοδο.
Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση