ΚΡΗΤΗ
Σ. Κεφαλογιάννης: «Η ένταξη της Ζωμίνθου στον κατάλογο της UNESCO θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση»
Το αρχαιολογικό έργο των Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη σφραγίζεται παγκοσμίως - Ο δήμαρχος Ανωγείων μιλά στο Cretalive για τον στόχο της πολιτισμικής διαδρομής Ζώμινθος - Ιδαίο Άντρο - Ανώγεια - Γεωπάρκο Ψηλορείτη
Η ένταξη της Ζωμίνθου, μαζί με τα υπόλοιπα 5 μινωικά ανάκτορα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία) στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO θεωρείται διττής σημασίας για τα Ανώγεια. Μιλώντας στο Cretalive, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι με την εξέλιξη αυτή αφενός δίδεται μια νέα ώθηση στη στρατηγική ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη και αφετέρου σφραγίζεται σε παγκόσμια κλίμακα το έργο των Γιάννη και Έφης Σακελλαράκη.
Με το ακάματο αρχαιολογικό έργο τους, τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης αναδείχθηκε ένας μοναδικός χώρος στον Ψηλορείτη, με πολύ εντυπωσιακά ευρήματα, και μάλιστα σε υψόμετρο 1.200 μ. γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι «ο Ψηλορείτης έχει ακόμη πολλά να δώσει στην Κρήτη».
Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθήστε τις δηλώσεις του δημάρχου Ανωγείων:
Η αναπτυξιακή σημασία
Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή σημασία της ένταξης των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο της UNESCO, ο δήμαρχος Ανωγείων έκανε λόγο για μια «ιδανική συγκυρία» όπου το «Ανάκτορο του Βουνού» - όπως λέγεται επίσης η Ζώμινθος - μπορεί να συνδεθεί με το Ιδαίο Άντρο, τα ίδια τα Ανώγεια, αλλά επίσης με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη που όπως είναι γνωστό έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμιο» από άλλη δράση της UNESCO (πρόγραμμα "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα"). Η πολιτισμική αυτή διαδρομή των Ανωγείων, θα αποτελέσει το έναν από τους άξονες που θα συνδέσει πολιτισμικά μεταξύ τους, όπως επιδιώκεται, και τα έξι μινωικά ανάκτορα της Κρήτης, τα οποία εντάχθηκαν σειριακά στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.
Ο σχεδιασμός που ήδη υπάρχει, διευκρίνισε ακόμη ο κ. Κεφαλογιάννης θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ψηλορείτη και των Ανωγείων, έτσι όπως περιγράφεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη και ειδικότερα στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) «Εμβληματικών Διαδρομών Πολιτισμού & Περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται δύο πολιτισμικές διαδρομές:
Η διαδρομή περιοχών UNESCO της Κρήτης, και
Η διαδρομή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων της Κρήτης
«Ο στόχος αυτός» διευκρίνισε ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης «καταδεικνύει πως θα πρέπει να αναπτύσσονται οι αγροτικές περιοχές και η ενδοχώρα της Κρήτης» ενώ εκτίμησε πως στο μέλλον, αυτό θα είναι που θα αναζητά ο επισκέπτης της Κρήτης.
Ζώμινθος: το ανάκτορο του βουνού
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό λήμμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ανωγείων: «Μια προελληνική λέξη που άντεξε στο χρόνο, το τοπωνύμιο Ζώμινθος (σ.σ. όπως η λέξη λαβύρινθος), οδήγησε στον εντοπισμό μιας μοναδικής αρχαίας θέσης. Πριν από μερικές δεκαετίες στον τόπο αυτό επισημάνθηκε ένα τεράστιο μινωικό κτίριο, γνωστό και ως “το ανάκτορο του βουνού”, που περιβάλλεται από έναν οικισμό με νεκροταφείο, ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος που περιμένει τη μελλοντική ανασκαφή του. Ο κάθε οδοιπόρος του βορειοανατολικού πρανούς του Ψηλορείτη, που κατευθύνεται στο Ιδαίο Άντρο είτε από τον αρχαίο δρόμο Κνωσού-Ίδαίου Άντρου, είτε από το σημερινό αμαξωτό μέσω Ανωγείων, θα σταματήσει να ξαποστάσει στη Ζώμινθο.Σ’ αυτό το μαγικό χώρο, πάνω σ’ ένα ταπεινό έξαρμα γης είναι χτισμένο το λεγόμενο κεντρικό κτίριο της Ζωμίνθου, ένα διώροφο άλλοτε οικοδόμημα, διακοσμημένο με τοιχογραφίες, οι τοίχοι των δωματίων του οποίου διακρίνονται στην επιφάνεια, ανάμεσα στα δέντρα. Δυο – τρία δωμάτια απο περισσότερα απο 60 ισόγεια και άλλα τόσα άνω ορόφου που έχουν ανασκαφεί, σώζονται σε ύψος πάνω από δύο μέτρα.
Ένα από αυτά ήταν εργαστήριο κεραμικής, με όλα τα σύνεργα και τις ύλες του κεραμουργού του 16ου αι. π.Χ. στη θέση τους, από τον κεραμικό τροχό μέχρι την κτιστή δεξαμενή με το σιρωτό πηλό, την κουρούπα.
Και μόνο η λειτουργία μιας μόνιμης βιοτεχνικής εγκατάστασης σε 1.200 μ. υψόμετρο στον Ψηλορείτη υποδηλώνει πως η εγκατάσταση των Μινωιτών στη Ζώμινθο δεν οφείλεται μόνο στο λόγο της εξυπηρέτησης των προσκυνητών του Ιδαίου Άντρου. Ο πλούτος του τόπου δεν μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτος και στα μινωικά χρόνια. Δεν ήταν μόνο η ξυλεία και τα βότανα του Ψηλορείτη, αλλά ακόμη και τα πρόβατα. Οι δεκάδες γνωστοί βοσκοί των πινακίδων της Γραμμικής Β’ γραφής δεν θα είχαν ασφαλώς μόνο τα χειμαδιά τους στην Κνωσό κι όπως είναι φυσικό, οι θερινές βοσκές θα ήταν στα βουνά. Δεν είναι τυχαία η εγκατάσταση στη Ζώμινθο ενός βενετσιάνικου τυροκομείου και ενός μεταγενέστερου ακόμη τυροκομείου, που αναστηλώνονται τελευταία».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο
