Ρέθυμνο: Ζητούν την προστασία της περιοχής των πηγών του Κουρταλιώτη

Newsroom
Newsroom

Επιστολή στα αρμόδια υπουργεία από την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Αγ. Βασιλείου

Κοινή επιστολή σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στις πηγές του ποταμού Κουρταλιώτη του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, απέστειλαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, στα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και την γγ Πολιτικής Προστασίας.

   Η επιστολή είναι ενημερωτική σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο 2000, στο φαράγγι εντός του οποίου πηγάζει ο ποταμός Κουρταλιώτης και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 16 οικοτόπους κοινοτικού ενδιαφέροντος με τουλάχιστον 4 είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στα οποία είναι και ο φοίνικας του Θεόφραστου Phoenix theophrasti, ο οποίος και αποτελεί είδος προτεραιότητας που απαιτεί αυστηρή προστασία.

   Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο, έχει αρχίσει η διαδικασία χαρακτηρισμού της περιοχής μέσω ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ εμπειρικά δεδομένα επισκεψιμότητας καταδεικνύουν ότι δέχεται αυξημένη πίεση. «Η παραπάνω περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια γνωρίζει πρωτοφανή επισκεψιμότητα, με περί τους 1.000 επισκέπτες ημερησίως. Στερείται, ωστόσο, υποδομών φιλοξενίας επισκεπτών (ύδρευση και αποχέτευση), το επαρχιακό οδικό δίκτυο πρόσβασης στα σημεία εισόδου δεν είναι σχεδιασμένο για στάθμευση άνω των 300 οχημάτων καθημερινώς και επιπροσθέτως δεν υπάρχει οργανωμένη αποκομιδή απορριμμάτων. Επιπροσθέτως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει προβεί στο διάστημα 1/5 έως 31/10 κατά τα έτη 2022 και 2023 συνολικά σε 13 επιχειρήσεις διάσωσης τραυματιών/ασθενών από την περιοχή των πηγών Κουρταλιώτη, καθώς και σε κατάσβεση πυρκαγιάς και προληπτική εκκένωση άνω των 1.000 ατόμων από την περιοχή των πηγών Κουρταλιώτη. Επίσης, είναι αμφίβολο εάν, σε περίπτωση ταχέως εξελισσόμενης πυρκαγιάς, καταστεί δυνατή έγκαιρη και ασφαλής η απομάκρυνση μεγάλου αριθμού επισκεπτών από την περιοχή», επισημαίνουν οι κ. Λιονή και ο κ. Ταταράκης.

   Επιθυμητό από τους τοπικούς φορείς είναι η ελεγχόμενη, βάσει αριθμού επισκεπτών, πρόσβαση στην περιοχή, με εισιτήριο, εξαιρουμένων των κατοίκων του οικείου Δήμου Αγίου Βασιλείου, η ύπαρξη προσωπικού στο χώρο των πηγών, που να μπορεί να εποπτεύει τους περιορισμούς (εποπτεία για τήρηση περιβαλλοντικών περιορισμών, επείγουσα εκκένωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, Α΄ βοήθειες, αποκομιδή απορριμμάτων κά). Για τους λόγους αυτούς ζητούν από την Πολιτεία, «κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης της παραπάνω περιοχής, έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό όρων και περιορισμών για επεμβάσεις και δραστηριότητες που είναι δυνατόν να έχουν επιβλαβή επίδραση στις παραπάνω περιοχές, και ορισμό τοπικού φορέα, δικαίωμα πρόσληψης εποχιακού προσωπικού, τοποθέτηση θυρών, περίπτερο ενημέρωσης, περιορισμός στάθμευσης επί της επαρχιακής οδού».

   Δεδομένου μάλιστα της αντιπυρικής περιόδου που είναι σε εξέλιξη, η αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ζητούν άμεσες ενέργειές από τα αρμόδια υπουργεία.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ