ΚΡΗΤΗ

«Προσγειωμένες» ανακοινώσεις και στο βάθος η …ΕΚΑΜ

Τι θα πουν για την Κρήτη Χρυσοχοίδης-Καραμαλάκης;

No profile pic

Μετρημένα πράγματα αναμένεται να πουν για την Κρήτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, οι οποίοι σήμερα, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν σειρά επαφών με επιτελικά στελέχη της τοπικής Αστυνομίας, διοικητές υπηρεσιών, συνδικαλιστές, δημάρχους, βουλευτές και Περιφερειάρχη.

Μπορεί κάποιοι να έχουν «υψηλές προσδοκίες» από την κάθοδο Υπουργού και Αρχηγού στην Κρήτη (αυτή είναι η τρίτη εξόρμηση εκτός Αθηνών του Μ. Καραμαλάκη μετά την ΔΕΘ και τον Έβρο) όμως όσοι γνωρίζουν τη λογική και τις αντιλήψεις του Μ. Χρυσοχοϊδη ξέρουν ότι είναι καλύτερο να κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση με τις όποιες εξαγγελίες αφορούν την περιφέρεια. Για τον υπουργό βαρόμετρο είναι το λεκανοπέδιο Αττικής, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αδιαφορεί  για την περιφέρεια και πολύ περισσότερο αυτή της Κρήτης, η οποία  έχει ιδιαιτερότητες αλλά και ειδικό βάρος  λόγω τουρισμού. Έναν τουρισμό που φέτος είναι «ευάλωτος» εξαιτίας της πανδημίας.  

Ναι μεν έρχονται για να (ξανά)ακούσουν τα ζητήματα που θα τεθούν (άλλωστε ο Αρχηγός τα ξέρει από πρώτο χέρι) περισσότερο όμως έρχονται  να δώσουν το δικό τους στίγμα. Ουδείς τρέφει αυταπάτες ότι διαθέτουν το μαγικό ραβδί. Υπό αυτή την έννοια δεν αναμένονται και φοβερές εξαγγελίες. Εκτιμάται ότι τα λόγια τους θα είναι μετρημένα και οι όποιες ανακοινώσεις-αν μπορούμε να τις πούμε ανακοινώσεις-θα είναι «προσγειωμένες».

 «Πονάει» την Κρήτη το θέμα του προσωπικού και των έκτακτων μεταθέσεων. Θα τεθεί επιτακτικά για μία ακόμα φορά. Ίσως υπάρξουν κάποιες σχετικές ανακοινώσεις για τον ΒΟΑΚ ( και αυτό επειδή είχε υπάρξει προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού). Παραμένει ανοιχτό όμως. Και οι δύο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και μάλλον είναι δύσκολο να έχουμε «εκπλήξεις». Διαχρονικά η Αθήνα δεν συμμερίζεται ότι η Κρήτη είναι «ριγμένη» σε σχέση με άλλες περιοχές.

Για τον Μυλοπόταμο έρχονται προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις που γνωρίζουν  σίγουρα ότι θα τεθούν στην μεσημβρινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές. Αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού με ενεργή, λένε οι πληροφορίες,  εμπλοκή της ΕΚΑΜ Κρήτης (όπως έχουμε γράψει αυτή η υπόθεση έκλεισε και η Κρήτη αποκτά ΕΚΑΜ που θα υπάγεται στην κεντρική διοίκηση).

Η κίνηση αυτή θεωρείται από ορισμένους κύκλους εμβαλωματική καθώς  πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία εκ βάθρων αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και των δυνάμεων στην περιοχή με ουσιαστική διασύνδεση και ενιαίο σχεδιασμό. «Είναι μια λύση ανάγκης, εντελώς πρόσκαιρη» σχολιάζουν όσοι διαφωνούν με αυτό το πλάνο. Από την άλλη το Αρχηγείο δεν έχει σκοπό να αφήσει επιχειρησιακά «αναπάντητα» τα τεκταινόμενα στον ορεινό Μυλοπόταμο. Τα αλλεπάλληλα περιστατικά άλλωστε προκαλούν να υπάρξει ένα δυναμικό πρεσάρισμα, περισσότερο ως μήνυμα.

Εκτός από το προσωπικό και τις μεταθέσεις, την ενίσχυση των αεροδρομίων και των τουριστικών περιοχών, θα τεθεί επιτακτικά και η ανάγκη ανανέωσης του γερασμένου στόλου των οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ενδεικτικά, τα αλεξίσφαιρα λήγουν μέσα στο 2020,  οι μηχανές της ΔΙΑΣ έχουν διανύσει πάνω από 100.000 χιλιόμετρα.

Σε ό,τι αφορά στις επαφές με τους δημάρχους θα τεθούν επιμέρους ζητήματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, χωρίς να αναληφθούν δεσμεύσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Δυστυχώς η αποτυχία της περιβόητης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών ήταν παταγώδης με συνέπεια η ΕΛΑΣ να είναι υποχρεωμένη να πορευτεί εντός δυσλειτουργικών πλαισίων.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση