ΕΛΛAΔΑ

Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: "Με δική μου πρόταση έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για την άμυνα"

Στις 3 Φεβρουαρίου - "Μπροστά μου ο Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε την ονομασία Βόρεια Μακεδονία", είπε για τις προκλήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης, Βρυξέλλες
Photo Credits: @eurokinissi

Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ, αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή Άμυνα, θα διεξαχθεί στις 3 Φεβρουαρίου του νέου έτους, κατόπιν πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί πολιτικά και οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη για την οργάνωσή της άμυνάς τους. 

«Οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές δε χρειάζεται να τις επαναλάβω. Η τεράστια γεωπολιτική ένταση την οποία αντιμετωπίζουμε απαιτεί και μία πολιτική αφύπνιση η οποία θα μπορεί να κινηθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων όπως έχω γράψει και εξηγήσει πολλές φορές, ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο» σημειώσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος επιμένει να μιλάει για «Μακεδονία» και «Μακεδόνες»,  ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μπροστά μου στη συνάντηση του ΕΛΚ ο κ. Κριστιάν Μίτσκοσκι χρησιμοποίησε την ονομασία που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή τη Βόρεια Μακεδονία».

Και προσέθεσε: «Η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας».

Glomex Video

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το μεταναστευτικό, είπε ακόμα ότι η  σταθεροποίηση της Συρίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλη την Ευρώπη και για την επιστροφή των προσφύγων.  «Όλοι πρέπει να προσβλέπουμε σε μια πορεία συμπεριληπτική, να μην γίνουν σφάλματα που έγιναν στο Ιράν και τη Λιβύη» σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

«Για το ζήτημα της επιστροφής Σύρων προσφύγων το πρώτο που πρέπει να διερευνήσουμε είναι εάν υπάρχει διάθεση για εθελοντικές επιστροφές και ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε τις δομές και αυτές του ΟΗΕ ότι οι άνθρωποι αυτοί θα εξασφαλίσουν όταν θα γυρίσουν θα έχουν εξασφαλισμένες τις βασικές τους ανάγκες. Βέβαια, όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχουν αναστείλει τις αποφάσεις επίδοσης ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται στην πατρίδα μας για έναν απλό λόγο: Διότι κατά κανόνα οι αποφάσεις αυτές είχαν μία βασική αιτιολογία γιατί ο αιτών άσυλο ζητούσε προστασία και αυτό ήταν γιατί κινδύνευε από το καθεστώς Άσαντ που δεν υπάρχει πια. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προφανώς η Συρία δεν έχει μετεξελιχθεί σε ασφαλή χώρα από τη μία στιγμή στην άλλη», πρόσθεσε.

Για την κατάσταση στη Συρία, τα οφέλη της Τουρκίας και το τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Εχουμε ρόλο στην περιοχή και επιμένω ότι όλοι πρέπει να προσβλέπουμε σε μια Συρία που δεν θα ακολουθήσει πορεία άλλων χωρών που πέρασαν από φάσεις απομακρυνσεις δεσποτικών ηγετών. Δεν θα γίνουν σφάλματα τύπου Ιράκ ή Λιβύης».

«Κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο. Προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους γι αυτές τις συζήτήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών», είπε ο πρωθυπουργός.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου



 

 
Πηγή:protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση