ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ: Κίνδυνος για κυβερνητικό shutdown μετά το «μπουρλότο» Τραμπ - Μασκ σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς
Η «ανταρσία» των Μασκ και Τραμπ ανάγκασε τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, να αποσύρει μια συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί με τους Δημοκρατικούς.
Προς ένα ακόμη κυβερνητικό shutdown ενδέχεται να βαδίζουν οι ΗΠΑ, λόγω της κατάρρευσης μιας συμφωνίας για την αποτροπή της διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το απόγευμα της Τετάρτης. «Μπουρλότο» στη συμφωνία μάλιστα έβαλαν ο Ίλον Μασκ αλλά και ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.
Η «ανταρσία» των Μασκ και Τραμπ ανάγκασε τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, να αποσύρει μια συμφωνία που είχε διαπραγματευτεί με τους Δημοκρατικούς. Οι βουλευτές πρέπει να ξεκινήσουν τώρα από την αρχή, όμως ο χρόνος πιέζει: Απομένουν λιγότερες από 48 ώρες μέχρι οι ΗΠΑ να οδηγηθούν σε ένα νέο shutdown.
Τι θα σήμαινε ένα shutdown
Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, ένα shutdown θα έχει ποικίλες οικονομικές επιπτώσεις, και σίγουρα θα επηρέαζε αρνητικά τη στάση των οίκων αξιολόγησης. Ωστόσο οι αναλυτές επέλεξαν να δουν το ποτήρι... μισογεμάτο, επικεντρωνόμενοι στο πώς θα μπορούσε να περιοριστεί η ζημιά από άλλη μια διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Παρόλο που οι τελευταίες εξελίξεις αυξάνουν τις πιθανότητες ενός shutdown, ένα παρατεταμένο κλείσιμο φαίνεται απίθανο κατά την άποψή μας», έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs το βράδυ της Τετάρτης.
«Δεν αναμένουμε μια άμεση αύξηση του ορίου χρέους», έγραψαν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στην απαίτηση του Τραμπ για διευθέτηση του ζητήματος του ορίου δανεισμού αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές της Raymond James, σε δική τους αναφορά, παρουσίαζαν ένα μακροχρόνιο shutdown ως την τέταρτη από τις τέσσερις πιθανές εκβάσεις. Αντίθετα, επικεντρώθηκαν περισσότερο σε ιδέες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να τερματίσουν γρήγορα ένα shutdown, όπως ένα «καθαρό» ψήφισμα συνέχισης λειτουργίας (CR), που συζητούν οι νομοθέτες.
Τι σημαίνει για την οικονομία
Η πιο δαπανηρή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης στην ιστορία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Σημειώθηκε την περίοδο 2018-2019, όταν η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων διήρκεσε 34 ημέρες.
Άλλες διακοπές λειτουργίας ήταν πολύ μικρότερες, με τις οικονομικές αναλύσεις εκ των υστέρων να δείχνουν συχνά ότι τα χαμένα χρήματα επιστρέφουν σχεδόν πλήρως στην οικονομία όταν η κυβέρνηση επαναλειτουργεί.
Οι αναλυτές της Goldman προέβλεψαν αυτή την εβδομάδα ότι αυτή τη φορά ένα shutdown θα μείωνε την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε εβδομάδα διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης - αλλά η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κάλυπτε κατόπιν γρήγορα το χαμένο έδαφος.
Το ανοιχτό ερώτημα, φυσικά, είναι αν τουλάχιστον κάποια από τα μέλη του στρατοπέδου Τραμπ θα θεωρούσαν θετική εξέλιξη μια παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι ο Μασκ σήκωσε τους τόνους, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περάσει κανένα νομοσχέδιο μέχρι ο Τραμπ να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Το διακύβευμα
Η προσέγγιση του Τραμπ και του εκλεγμένου αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βάνς (που συμμετέχει στις συζητήσεις στο Καπιτώλιο) είναι κάπως διαφορετική. Απαιτούν ένα εντελώς νέο νομοσχέδιο για τη συνέχιση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που θα αφαιρεί διατάξεις δημοφιλείς στους Δημοκρατικούς και θα αντιμετωπίζει επίσης το όριο του χρέους, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα το 2025. Λένε ότι προτιμούν το θέμα να διευθετηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν, ώστε να επωμιστεί εκείνος το πολιτικό κόστος.
Πάντως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ οποιοδήποτε νομοσχέδιο δύσκολα θα περάσει, καθώς οι μεν Δημοκρατικοί παραμένουν ενωμένοι ενάντια στις κινήσεις του Τραμπ, οι δε Ρεπουμπλικάνοι πιθανώς δεν θα καταφέρουν να βρουν μια φόρμουλα που να τους ικανοποιεί όλους.
Οι οίκοι αξιολόγησης
Ανεξαρτήτως του πώς θα κλείσει τελικά η νέα αυτή περίοδος αναταραχής, δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους οίκους αξιολόγησης. Πέρσι άλλωστε η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τα κυβερνητικά shutdowns.
Η δε Moody’s έχει διατηρήσει την κορυφαία αξιολόγηση AAA για τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα, αλλά μείωσε την προοπτική για το χρέος των ΗΠΑ από «σταθερή» σε «αρνητική», επικαλούμενη επίσης ζητήματα όπως η πολιτική πόλωση στο Κογκρέσο.