Προώθηση των γεωπάρκων με αφορμή το Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού

Σγειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017

Έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2017 στην τουριστική έκθεση της Μαδρίτης η ανακήρυξη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) του έτους 2017 ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού. Παράλληλα ανακοινώθηκαν η οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων όσο και των πολιτών για τη συμβολή του βιώσιμου τουρισμού στην ανάπτυξη αλλά και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να συνεργαστούν ώστε να καταστήσουν τον τουρισμό βασικό καταλύτη θετικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για τις τοπικές κοινωνίες.

Η ανακήρυξη του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση των πέντε (5) περιοχών της Ελλάδας:
• Γεωπάρκο Λέσβου
• Γεωπάρκο Ψηλορείτη
• Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού
• Γεωπάρκο Βίκου-Αώου
• Γεωπάρκο Σητείας
που έχουν χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, ως αειφόρων τουριστικών προορισμών μέσω δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη δράσεων βιώσιμου τουρισμού και απόλαυσης των ιδιαίτερων υπηρεσιών και εμπειριών που μπορούν να προσφέρουν τα Ελληνικά Γεωπάρκα στον επισκέπτη είναι αμέτρητες (http://www.hellenicgeoparks.gr/?page_id=591)
Το Γεωπάρκο Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και περιλαμβάνει όλο το νησί της Λέσβου. Αποτελεί σημαντικό οικολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτισμικό απόθεμα της γης και είναι διάσπαρτο από μοναδικής αξίας και σπουδαιότητας γεωτόπους. Είναι γνωστό για τις αρχαιότητες, τα μεσαιωνικά κάστρα, τα παραδοσιακά χωριά, την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά αλλά και τους μοναδικούς ελαιώνες του. Είναι ο γενέθλιος τόπος σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών όπως η Σαπφώ ο φιλόσοφος Θεόφραστος, ο μεγάλος ζωγράφος Ιακωβίδης, ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης κ.ά. Στο δυτικό τμήμα του Γεωπάρκου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το Γεωπάρκο Λέσβου αναδεικνύει όλα αυτά τα στοιχεία της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να επισκεφτούν ένα πλούσιο δίκτυο γεωτόπων και οικοτόπων, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό προορισμό για την παρατήρηση της φύσης και αναγνωρίζεται ως ιδανικό μέρος για την παρατήρηση πουλιών στη Μεσόγειο. Οι επισκέπτες του μπορούν να συμμετάσχουν σε ποικίλες γεωτουριστικές και οικοτουριστικές δράσεις, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, θαλάσσιες και αγροτουριστικές δραστηριότητες, πολιτιστικά φεστιβάλ, αλλά και πεζοπορία στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος.
Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη η φύση, η ιστορία και ο σύγχρονος πολιτισμός της Κρήτης συνδυάζονται με έναν τρόπο μοναδικό και μαγευτικό. Στο ψηλότερο βουνό της Κρήτης ο άνθρωπος έχει αφήσει σχεδόν αναλλοίωτα τα ίχνη του εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια μέσα στους αναρίθμητους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους αλλά και στην μακραίωνη παράδοση των κατοίκων του. Για το λόγο αυτό εδώ και δεκαετίες αναπτύσσονται ποικίλες δραστηριότητες που συνδυάζουν τη γνώση με την απόλαυση τόσο του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος όσο και των άριστων ποιοτικά προϊόντων που παράγονται στο βουνό. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν υποδομές και υπηρεσίες για να ανακαλύψουν την πλούσια και ενδημική χλωρίδα, να παρατηρήσουν τα πουλιά, να εξερευνήσουν οργανωμένα ή μέσω των σπηλαιολογικών ομάδων τα εντυπωσιακά σπήλαια, να περπατήσουν στα άγρια μονοπάτια του Ψηλορείτη, να διασχίσουν τα όμορφα φαράγγια, να συναντήσουν τους αρχαίους και σύγχρονους θεούς και μέσω όλων αυτών να γνωρίσουν τους ανθρώπους του και τον πολιτισμό τους. Για τους λάτρεις των σπορ και της αδρεναλίνης ο Ψηλορείτης προσφέρει δυνατότητες ποδηλασίας στο βουνό, ορειβατικού σκι, αναρρίχησης και κατάβασης σπηλαιοβαράθρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θεσμός εκδηλώσεις όπως οι αγώνες ορειβατικού σκι “Pierra Creta”, ο ορεινός αγώνας υπερ-αποστάσεων «Psiloritis Race”, καθώς και η ανάβαση στον Ψηλορείτη «Η Στράτα του Ψηλορείτη».  Στο γεωπάρκο του Ψηλορείτη ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ταυτόχρονα και σε σύντομο χρόνο τις ομορφιές του βουνού με τη μαγεία της θάλασσας σε ένα περιβάλλον ανέπαφο που σε κάθε γωνιά του αναδύεται η Κρήτη.
Η παγκοσμίως μοναδική βιοποικιλότητα του Εθνικoύ Πάρκου και UNESCO Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού - Βουραϊκού διατηρει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην περιοχή. Αυτός ο φυσικός πλούτος θεωρείται ως βάση για την ανάπτυξη του Αειφόρου Τουρισμού στην περιοχή. Αξιοποιούνται ήπιες μορφές τουρισμού, όπως ο Γεωτουρισμός, ο Περιπατητικός Τουρισμός, ο Αγροτουρισμός, ο Βοτανικός Τουρισμός, ο Θρησκευτικός Τουρισμός και ο Τουρισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνιστώντας ένα ενεργό εργαλείο για την προσέλκυση τουριστών με διαφορετικά ενδιαφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, μέσω της στήριξης της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για τον Αειφόρο Τουρισμό", που αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο διαχείρισης που επιτρέπει την ανάπτυξη του τουρισμού με βιώσιμο τρόπο στις Προστατευόμενες Περιοχές.
Η περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου έχει μακρά παράδοση στον βιώσιμο και εναλλακτικό τουρισμό. Στους 50 περίπου οικισμούς του Γεωπάρκου λειτουργεί ένας μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και 3 ορεινά καταφύγια που καλύπτουν τις ανάγκες διαμονής και διατροφής των αναρίθμητων επισκεπτών. Πολλά από τα τουριστικά καταλύματα στεγάζονται σε διατηρημένα αρχοντικά των προηγούμενων αιώνων, ενώ όλοι σχεδόν οι οικισμοί του Γεωπάρκου είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί. Οι χαράδρες του Βίκου και του Αώου -καθώς και οι πολλές ακόμα μικρότερες- προσφέρονται για μονοήμερες εκδρομές, ενώ τα υποαλπικά οροπέδια και οι μεγάλες κορυφές -που φτάνουν τα 2500μ.- προσφέρονται για πολυήμερες ορειβατικές διασχίσεις. Τα ποτάμια του Γεωπάρκου είναι πασίγνωστα για τις υδάτινες δραστηριότητες ράφτινγκ και καγιάκ που διεξάγονται σε αυτά, ενώ η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής παρέχει δυνατότητες για bird-watching, fly-fishing, παρακολούθηση σπάνιων θηλαστικών, καταγραφή χλωρίδας και πεταλούδων. Σε αυτό άλλωστε συνηγορεί και το ότι η περιοχή του Γεωπάρκου είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός, Εθνικό Πάρκο και επιπρόσθετα  σε αυτό βρίσκονται επτά  περιοχές του δικτύου Natura 2000. Τέλος, ο μεγάλος αριθμός γεωτόπων και η πλούσια γεωλογική ιστορία του Γεωπάρκου, αποτελούν έναν μοναδικό θησαυρό για τον Γεωτουρισμό, που εκτός από εκπαιδευτικούς περιπάτους μπορεί να συνδυαστεί με πιο σπορ αθλήματα, όπως η αναρρίχηση και η αθλητική σπηλαιολογία στα πολυάριθμα σπηλαιοβάραθρα της περιοχής.
Το Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας προσφέρεται για πολυάριθμες δραστηριότητες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προτιμήσεων, των επισκεπτών σε αυτό το μοναδικό μέρος της Κρήτης. Το Γεωπάρκο της  Σητείας είναι ιδανικός προορισμός, τόσο για αυτούς που αναζητούν την ηρεμία και την χαλάρωση ,μέχρι και τους πιο απαιτητικούς που αποζητούν την περιπέτεια. Οι πεζοπορικές διαδρομές, προσφέρουν την ευκαιρία στους επισκέπτες του Γεωπάρκου της Σητείας να γνωρίσουν από κοντά την ομορφιά του και τα πολυάριθμα αξιοθέατά , τους Γεώτοπους, τα πολιτιστικά μνημεία, την παραδοσιακή κουζίνα, την κουλτούρα, τις παραλίες κλπ. Στην περιοχή υπάρχουν παγκόσμιας φήμης τοποθεσίες για το άθλημα της ιστιοσανίδας (windsurfing) , υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές αναρρίχησης βράχου, ενώ τα αναρίθμητα σπήλαια και φαράγγια προσφέρουν συγκινήσεις στους πιο τολμηρούς και εκπαιδευμένους στην  αθλητική σπηλαιολογία και στην  διάσχιση φαραγγιών (Canyoning).

Τα Ελληνικά Γεωπάρκα θέλοντας λοιπόν να συμβάλλουν στην κινητοποίηση για την προώθησή τους ως προορισμούς βιώσιμου τουρισμού, οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 που περιλαμβάνουν:
• Συμμετοχή στην εναρκτήρια εκδήλωση για το Παγκόσμιο Έτος Αειφόρου Τουρισμού στις 18 Ιανουαρίου 2017 στη Μαδρίτη.
• Παρουσίαση στη Διεθνή Έκθεση Fitur στη Μαδρίτη που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 22 Ιανουαρίου 2017 σε συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
• Συμμετοχή στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση Βερολίνου ITB που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 12 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και παρουσίαση σε μεγάλη συνέντευξη τύπου στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
• Συμμετοχή στην 39η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Γεωπάρκων στην Ιρλανδία με θέμα "Τα Γεωπάρκα αειφόροι τουριστικοί προορισμοί ποιότητας" (16 -19 Μαρτίου 2017).
• Οργάνωση εκδήλωσης Ελληνικών Γεωπάρκων στη Θεσσαλονίκη (Απρίλιος 2017)
• Διοργάνωση Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων με εκδηλώσεις σε όλα τα Ελληνικά Γεωπάρκα (26 Μαΐου - 11 Ιουνίου 2017).
• Οργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με αντικείμενο “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και γεωτουριστικές δραστηριότητες” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 12 έως 22 Ιουνίου 2017 σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
• Οργάνωση θερινών εκδηλώσεων σε όλα τα Ελληνικά Γεωπάρκα (Ιούλιος - Αύγουστος 2017).
• Συμμετοχή στο 14ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων με θέμα ΓΕΩΠΑΡΚΑ και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη (Σεπτέμβριος 2017).

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινώνεται εν καιρώ μέσα από τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις των ιστοσελίδων των Ελληνικών Γεωπάρκων και του Φόρουμ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Συντονιστής: Χαράλαμπος Φασουλάς ([email protected])

Γραμματεία Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων:
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
8ης Νοεμβρίου 17, 811 00 Μυτιλήνη
Τηλ. 22510-47033
Email: [email protected]

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ