ΚΡΗΤΗ

Πρώην δήμαρχος Φαιστού για τραγωδία Γεροποτάμου: «Nα αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες»

Προσφυγή κατά του κλητήριου θεσπίσματος παραπομπής του

Πρώην δήμαρχος Φαιστού για τραγωδία Γεροποτάμου: «Nα αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες»

Κατά του κλητηρίου θεσπίσματος με το οποίο παραπέμπονται στο εδώλιο του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου  με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή προσφεύγουν ο πρώην δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, και η αρμόδια αντιδήμαρχος, σχετικά με την ασύλληπτη τραγωδία στο Γεροπόταμο όπου έχασαν τις ζωές τους τέσσερις άνθρωποι, μέλη οικογένειας, τον Φεβρουάριο του 2019.
Όπως έγραψε το Cretalive η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 6 Οκτωβρίου.

Η προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, το οποίο τους επιδόθηκε στις 16 Ιουνίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος,  κατατέθηκε  τη Δευτέρα ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης  από τους συνηγόρους του πρώην δημάρχου, κ. Ζαχαρία Καλογιαννάκη και Μιχάλη Σφακιανάκη.

Με την προσφυγή ζητούν να διενεργηθούν τα νόμιμα ώστε να ακυρωθεί και εξαφανιστεί το προσβαλλόμενο κλητήριο θέσπισμα και να επανακριθεί η δικογραφία, ενώ προτρέπουν να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες καθώς, όπως υποστηρίζεται, «ως εκπρόσωποι του Δήμου Φαιστού, ουδεμία αρμοδιότητα, εξουσία, ή δυνατότητα, παρέμβασης είχαμε στο συγκεκριμένο σημείο και κατά τούτο είναι προδήλως εσφαλμένη και αβάσιμη η κατηγορία, όπως διατυπώνεται στο προσβαλλόμενο κλητήριο θέσπισμα».

Τι υποστηρίζεται;

Ο πρώην  δήμαρχος και η αντιδήμαρχος υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι «πέραν του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο συνέβη το ιδιαίτερα θλιβερό συμβάν του πνιγμού τεσσάρων συνανθρώπων μας βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Φαιστού, του οποίου ο πρώτος ήμουν εκλεγμένος δήμαρχος κατά το συγκεκριμένο χρόνο και η δεύτερη αντιδήμαρχος, ουδεμία αμέλεια βαρύνει εμάς ή άλλα στελέχη του Δήμου για την πρόκλησή του, αλλά η ευθύνη αυτή θα έπρεπε να αναζητηθεί σε αυτούς που είχαν σύμφωνα με το νόμο το καθήκον συντήρησης, καθαρισμού, σήμανσης και φύλαξης της ως άνω οδού».

Μάλιστα, διατυπώνεται ότι οι όποιες ευθύνες ανήκουν σε άλλες Αρχές και υπηρεσίες.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι «εσφαλμένα ο κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου προσδιόρισε ότι η αρμοδιότητα και ευθύνη της συντήρησης, καθαρισμού, εκτέλεσης και επίβλεψης των εργασιών σήμανσης και σηματοδότησης της ως άνω οδού, που χαρακτηρίσθηκε ως αγροτική, σύμφωνα με το ΒΔ 16/6.2.1956 (σχ. 5), ανήκει στο Δήμο Φαιστού». 

Υπενθυμίζεται ότι η τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, γράφτηκε τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου του 2019. Το «φουσκωμένο» ποτάμι παρέσυρε και «κατάπιε» το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η 30χρονη Ροδούλα Τζαγκαράκη, ο 29χρονος σύζυγος της, Κώστας Γιαννακάκης, η 58χρονη μητέρα της, Μαρία και η 21χρονη αδερφή της, Μαριλένα. Η οικογένεια είχε παραβρεθεί σε γαμήλιο γλέντι στην περιοχή και είχε πάρει μόλις το δρόμο της επιστροφής προς Ηράκλειο, καθώς δεν είχαν σχέση με τη Μεσσαρά.
Το μοιραίο αυτοκίνητο που έμελλε να γίνει «τάφος» για τους τέσσερις, εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 35 ώρες εξονυχιστικών ερευνών, κάτω από αντίξοες συνθήκες,  όταν πια έπεσε λίγο η στάθμη του νερού. Ήταν σε απόσταση περίπου 1-1,5 χιλιομέτρου από την «Ιρλανδική διάβαση» απ΄ όπου είχε παρασυρθεί.


 

Δείτε επίσης: 

Στο εδώλιο για τις τέσσερις ζωές που χάθηκαν, στα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου 

Τραγική κατάληξη στις έρευνες - Εντοπίστηκαν και οι τέσσερις νεκροί στο ΙΧ

Ο επίλογος της ανείπωτης οικογενειακής τραγωδίας - Σήμερα οι κηδείες τους

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση