ΚΡΗΤΗ
Πρακτικές Εφαρμογές SMS για όσους ... ξεπορτίζουν!
Το Cretalive αναζήτησε δύο από τους δημιουργούς τέτοιων εφαρμογών, για να μας εξηγήσουν ... "τί" και "πως"!
Της Κατερίνας Παντινάκη
Βράδυ Κυριακής και όλη η Ελλάδα (ή μήπως όχι;) είναι κολλημένη στην μικρή οθόνη για το "γνωστό" απόγευματινό ραντεβού: Ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και ... ανακοινώσεις. Ψιθυριζόταν ήδη άλλωστε, ότι πάμε για απαγόρευση κυκλοφορίας.
Αφού δεν συλλάβαμε τα περί ατομικής ευθύνης, κληθήκαμε να δίνουμε εξηγήσεις για κάθε μας βήμα έξω από το σπίτι. Τίθεται θέμα Δημοκρατίας; Τίθεται θέμα ευσυνειδησίας και ανταπόκριση στις περιστάσεις; Καθένας το κρίνει χωριστά και σίγουρα βέβαια θα το κρίνει ... η Ιστορία.
Στο πρακτικό του θέματος... αν βγαίνετε στέλνοντας sms, απομνημονεύσατε κάθε αριθμό και ποια αιτιολογία αντιπροσωπεύει ή κάθε φορά "γκουγκλάρετε" αναζητώντας ... ποιος είναι ο σωστός αριθμός;
Λίγες ώρες μόλις μετά τις ανακοινώσεις και πριν το μέτρο τεθεί σε ισχύ, εφαρμογές είχαν κάνει την εμφάνισή τους - άλλες "μεταφέρονται" από στόμα σε στόμα κι από ... post σε post κι άλλες τις βρίσκει κανείς στο Google Play.
Το Cretalive αναζήτησε δύο από τους δημιουργούς τέτοιων εφαρμογών, για να μας εξηγήσουν ... "τί" και "πως"!
Γιώργος Ρακιτζής
"Η εφαρμογή "Μένουμε Σπίτι" δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όλους εμάς να δηλώνουμε με το πάτημα ενός κουμπιού την έξοδό μας, χωρίς να χρειάζεται να θυμόμαστε κωδικούς" - εξηγεί με απλά λόγια ο Γιώργος Ρακιτζής, προγραμματιστής στο επάγγελμα, αλλά ... και στο χόμπι! Πρόσφατα μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο, βραβεύτηκε ο ίδιος και η εταιρεία PODIS, κατά την ευρωπαϊκή εβδομάδα διαστήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος για εφαρμογή που έφτιαξαν. Για τα πρακτικά βραβεύτηκαν ως "Startup Of The Year" και ήταν η πρώτη ελληνική εταιρία που βραβεύεται.
Ο Γ.Ρακιτζής δεν είναι Κρητικός αλλά ... "κοντεύει" να πολιτογραφηθεί, καθώς τα τελευταία χρόνια αποτελεί επιλογή τους για διακοπές. Όπως λέει "έρχομαι τα τελευταία χρόνια για διακοπές μιας και πιστεύω οτι είναι από τα καλύτερα μέρη. Ένα μέρος που όσες φορές και αν πας πάντα έχεις κάτι καινούργιο και ξεχωριστό να δεις".
Πίσω στα της εφαρμογής (μίας από όσες ήδη έχουν "κυκλοφορήσει")... "με ένα μόνο κουμπί και αφού δηλώσουμε τα στοιχεία μας (τα οποία αποθηκεύονται μόνο στην συσκευή μας και ειναι ασφαλής), μπορούμε να κάνουμε την αίτηση μας μέσω SMS, το οποίο στέλνει η εφαρμογή για εμάς, χωρίς να χρειαστεί να θυμόμαστε τίποτα παραπάνω" - προσθέτει ο κ.Ρακιτζής.
Την συγκεκριμένη εφαρμογή "κατέβασαν" 1300 χρήστες, μόνο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της, με τον δημιουργό της να εκτιμά ότι έχει αγγίξει πια τις 10.000 εγκαταστάσεις. Στην επόμενη έκδοση, αναφέρει, θα είναι διαθέσιμη και στα αγγλικά για όλους τους ξένους συνανθρώπους μας που μένουν στην Ελλάδα.
Ας ελπίσουμε ... να μη χρειαστούν πολλές εκδόσεις και σύντομα η κατάσταση να αναστραφεί και να μη χρειάζεται να ενημερώνουμε πριν βγούμε από το σπίτι!
Νίκος Κόλλιας
Ο Νίκος Κόλλιας, προγραμματιστής σε εταιρείας που ασχολείται με τη δημιουργία παιχνιδιών, παρακολουθούσε - όπως και όλοι μας - τις ειδήσεις το βράδυ της Κυριακής, αγωνιώντας για το τί θα γίνει. Άκουσε για το SMS και ένα ... καμπανάκι χτύπησε. "Αμέσως σκέφτηκα ωραία θα φτιάξω μια εφαρμογή να μη γράφω κάθε φορά τα στοιχεία μου. Ξεκίνησα αμέσως την ανάπτυξη και ως τη 01.00 περίπου ήταν έτοιμη!" - λέει στο Cretalive. "Σκέφτηκα επίσης ότι π.χ. οι γονείς μου, για να φτιάξουν σωστά το SMS μπορεί και να δυσκολευτούν, οπότε με την εφαρμογή θα το κάνουν σωστά. Όπως ακούσαμε, τις πρώτες μέρες, μόνο το 1/3 των SMS ήταν σωστά" - προσθέτει.
Ο κ.Κόλλιας έχει κάνει "πέρασμα" από την Κρήτη, για σπουδές στο Μαθηματικό. Στην Πληροφορική βρέθηκε, ακολουθώντας ... την κλίση του και κάνοντας ένα μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο με το οποίο, τελικά, ασχολείται εδώ και μια δεκαετία ήδη.
Η εφαρμογή "Μένουμε Σπίτι SMS" μάς ζητάει να συμπληρώσουμε το Ονοματεπώνυμό μας και τη διεύθυνσή μας. Αποθηκεύει "εσωτερικά" αυτές τις δύο πληροφορίες για να μην τις ξαναγράφουμε κάθε φορά. Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε τον τύπο της μετακίνησης και είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε το SMS.
"Να σημειώσω οτι η εφαρμογή δεν απαιτεί internet για να λειτουργήσει, δεν επικοινωνεί με κάποιο server και δε θα αποστείλει ευαίσθητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο και διεύθυνση πουθενά. Τα αποθηκεύει στο τηλεφωνό μας. Και επίσης δεν περιέχει διαφημίσεις" - αναφέρει ο 37χρονος προγραμματιστής.
Αν είστε "της παλιάς σχολής", πάρτε χαρτί και στυλό και γράψτε - προσοχή, δε βγάζουμε σε αυτή την κόλλα χαρτί τα εσώψυχά μας, τα είδαμε κι αυτά! Εναλλακτικά εκτυπώστε και συμπληρώστε τις φόρμες που έχουν αναρτηθεί. Αν πάλι, το κινητό είναι ... προέκταση του χεριού σας και προτιμάτε το sms, οι εφαρμογές που βάζουν τη "βούλα" σε κάθε μας έξοδο, σας λύνουν τα χέρια! Και ... μην το παρακάνετε με τις εξόδους... "Μένουμε Σπίτι" είπαμε!