Πολλαπλές οι συνέπειες από την απόφαση του ΣτΕ για τη ζώνη των 800 μέτρων

Γ. Μαρινάκης: χρειάζεται συνεργασία και άμεσα των τριών εξουσιών

Την επίσημη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τις αναδρομικές κυρώσεις για την επέκταση ορίων των οικισμών της περιβόητης ζώνης των 800 μέτρων, αναμένουν φορείς και πολίτες του Ρεθύμνου, προκειμένου να μπορεί να γίνει σαφές τι ενέργειες μπορούν να ακολουθηθούν για να μην είναι σε αυτή την ιδιότυπη ''ομηρία" ο νομός.

Yυπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ακύρωσε τις  αναδρομικές κυρώσεις επέκτασης ορίων και ορίων σχεδίου σε 67 οικισμούς του Ρεθύμνου, αναφορικά με το θέμα της ζώνης των 800 μέτρων, που έγιναν μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2009.  Οι αναδρομικές κυρώσεις έγιναν από τον τότε Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης σε εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης και στη συνέχεια ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ, όπου και δικαιώθηκε.

Το ΣτΕ θεώρησε ότι οι επεκτάσεις των σχεδίων αυτών δεν είναι αρμοδιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας και ότι θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να λάβουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος. 

Έτσι, ιδιοκτήτες σε όλους αυτούς τους οικισμούς, βρίσκονται στον "αέρα", διάφορες πράξεις δεν μπορούν να γίνουν και είναι έκδηλη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο η απόφαση ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια να δοθεί λύση. Για το θέμα ενημερώθηκε χθες ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισκέφθηκε το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα ενημερώθηκε για το θέμα από τον πρόεδρο της  Ν.Ε. του ΤΕΕ Στέλιο Ξεζωνάκη και μέλη του ΤΕΕ και στη συνέχεια επισκέφθηκε και συζήτησαν σχετικά με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.

Ο κ. Κεγκέρογλου συνοδευόταν από τον Μιχάλη Σαρρή γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και τον Μανώλη Καρνιωτάκη μέλος της Ν.Ε., ενώ στη συνάντηση με τον δήμαρχο παρόντες ήταν και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Καρκαλέτσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ Κωστής Ηλιάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και μηχανικός Άγγελος Μαλάς και ο μηχανικός Μανώλης Σιγανός.  

Ο κ. Κεγκέρολου επισκέφθηκε στη συνέχεια την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΦΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις σε σχέση με τα υφιστάμενα δικαιώματα κάθε μορφής», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου. Με την έννοια αυτή, ο ίδιος τόνισε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ούτως ώστε με τη δημοσίευση των αποφάσεων να υπάρχουν λύσεις σχετικά με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τους επενδυτές, ιδιοκτήτες, κατοίκους. 

«Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις οικισμών που δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο γιατί οι επεκτάσεις αυτές ήταν μαξιμαλιστικές και σε αυτές ασφαλώς θα υπάρχει η υφιστάμενη κατάσταση, δεν δημιουργεί προβλήματα η απόφαση του ΣτΕ.

Θα πρέπει να δούμε όμως σε κάθε περίπτωση τι αναφέρει η απόφαση για να κάνουμε την παρέμβασή μας. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θα έχει ισχύ από τη δημοσίευση  της απόφασης και μετά, σημαίνει να έχει ως αντίδραση την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων. To υπουργείο οφείλει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για να μην παραπεμφθεί το θέμα στις ελληνικές καλένδες. 

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την αμφισβήτηση του ιδιου του ΣτΕ που έρχεται σε σύγκρουση με τον εαυτό του. Τα προεδρικά διατάγματα που είχαν εκδοθεί με τη γραπτή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και έρχεται τώρα με άλλη σύνθεση να αμφισβητήσει τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ». 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα να δούμε, πως οι εξουσίες στην Ελλάδα όχι μόνο διακρίνονται αλλά και συγκρούονται. «Έχουμε μια τρομακτική σύγκρουση νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Όταν έγινε η νομοθέτηση του ορισμού αυτών των οικισμών έγινε με βάση δύο Προεδρικά διατάγματα του ’85 και ’89 τα οποία και τα δύο, όπως ο νόμος και το Σύνταγμα απαιτεί, είχαν υποστεί την επεξεργασία του ΣτΕ και είχαν θετική γνωμοδότηση. 

Είναι απορίας άξιον πως στη συνέχεια οι πράξεις των νομαρχών που ακολούθησαν αυτά τα δύο διατάγματα είναι ξαφνικά στον αέρα και έπρεπε να έχει προηγηθεί και γι’ αυτές τις αποφάσεις προεδρικό διάταγμα. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι τελείως ανέλεγκτοι σαν εξουσία και  μπορούν κάθε φορά να λένε άλλα πράγματα χωρίς να αντιλαμβάνονται τις τρομακτικές συνέπειες που προκαλεί αυτή η στάση. Δεν θέλω να διανοηθώ τις τρομακτικές 

ζημίες που παθαίνει ο τόπος σε όλα τα επίπεδα από αυτήν την απόφαση. Επίσης δεν έχουν αντιληφθεί κάποιοι παρ’ ότι έχουν γνώση τι λέει η απόφαση, τι αστικές συνέπειες θα κληθεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο σε όλους εκείνους που εμπιστεύτηκαν τις πράξεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί ο καθένας ο οποίος είτε αγοράζει, είτε επενδύει είτε προγραμματίζει, να έχει στο μυαλό του ότι κάποιοι νόμοι τους κράτους ξαφνικά θα βρεθούν στον αέρα». 


Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν είναι από εκείνους που υπερασπίζονται την άκριτη επέκταση των ορίων και μάλιστα "δια ενός διαβήτη" και τόνισε πως το  είχε επισημάνει σαν πρόβλημα όταν γινόταν αυτή η συζήτηση. 

«Ήταν όμως τρομακτική η πίεση της λεγομένης κοινής γνώμης και των ιδιωτικών συμφερόντων και θεωρώ ότι και αυτή η φοβερή επέκταση δημιούργησε και νομιμοποίησε εν μέρει τη συμπεριφορά κάποιων που προσέφυγαν στο ΣτΕ και έχω την άποψη ότι δεν έχουν καν επίγνωση του τι ζημιά κάνουν στον τόπο και τους ανθρώπους του», σημείωσε ο δήμαρχος.

Τι πρέπει  να γίνει όμως τώρα σύμφωνα με τον ίδιο; «Να διαβάσουμε σωστά την απόφαση, να την ερμηνεύσουμε σωστά, να δούμε τις ευθύνες που πρέπει αναλάβει η νομοθετική εξουσία για να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις και να δώσει και οδηγίες στις οικείες πολεοδομίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τα δικαιώματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί σε ιδιώτες που καλόπιστα εμπιστεύτηκαν την ελληνική πολιτεία. Η σειρά των πραγμάτων μάλιστα θα πρέπει να γίνει ανάποδα. Πρώτα να δοθούν οδηγίες προς τις πολεοδομίες και να δούμε παράλληλα πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε ό,τι μπορεί να θεραπευτεί».

Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει πως η απόφαση του ΣτΕ πλήττει τον ίδιο του τον εαυτό. «Θα μπορούσα να καταλάβω μια αιτιολογία του ΣτΕ αν μιλούσε για τον όγκο της επέκτασης ή την έλλειψη οποιασδήποτε μελέτης για αυτήν την επέκταση διότι υπάρχει και περιοχή όπου η επέκταση αυτή δεν ήταν επιθυμητή, όπως κτηνοτροφικές περιοχές που τις κατέστρεψε ή δημιούργησε μεγάλη φοροδοτική υποχρέωση χωρίς κανέναν λόγο. 

Αυτό το κατανοώ. Το να πλήττει όμως, πρωτογενώς τη διαδικασία του  νομάρχη, στην ουσία πλήττει τον εαυτό του που γνωμοδότησε θετικά για να βγουν αυτά τα προεδρικά διατάγματα. Όλη αυτή η ιστορία συμπαρασύρει και όλους τους νόμους  που αποκεντρώνουν εξουσίες για το θέμα των χωροταξικών σχεδίων. Υπάρχει θέμα κατά πόσο μπορούμε να εφαρμόσουμε και την υπόλοιπη νομοθεσία του κράτους. Θέλει άμεση συνεργασία των τριών εξουσιών. 

Η διάκριση δεν σημαίνει και έλλειψη επικοινωνίας. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεννοηθούν άμεσα, διότι ο νομός Ρεθύμνης με αυτές τις αποφάσεις έγινε αδόμητη γη κατά το μείζον. Το ελληνικό κράτος οφείλει να κάνει άμεσα νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις.  Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει κατάλληλη νομική επεξεργασία της απόφασης. Μπορεί να φτάσουμε στο ίδιο περίπου αποτέλεσμα χωρίς να έχουμε το πρόβλημα που έχουμε σήμερα».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Β. Κεγκερογλου: Όχι στην επαναδημοπράτηση του τμήματος Πάνορμο-Εξάντη

Συνεχίζει σαν… το γεφύρι της Άρτας το θέμα του οδικού έργου στο τμήμα, Πάνορμο- Εξάντης αφού το  Νομικό Συμβούλιο τους κράτους αποφάσισε σχετικά με τη δημοπράτηση του εν λόγω τμήματος του ΒΟΑΚ, πως ο πρώτος μειοδότης δεν είναι νόμιμος να αναλάβει το έργο  και προκρίνει την επαναδημοπράτηση του έργου στη γνωμοδότησή του. 

Ωστόσο ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου έχει καταθέσει ήδη ερώτηση στη Βουλή η οποία θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη, κατά την οποία συζήτηση, όπως είπε χθες ο ίδιος, θα ζητήσει να μην ξεκινήσουν διαδικασίες επαναδημοπράτησης του έργου «που οδηγούν στην απένταξη από το ΕΣΠΑ, αλλά τα όπoια προβλήματα είτε νομικά είτε τεχνικά-βελτιώσεις μελετών κ.ά.- να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης του έργου με την υφιστάμενη δημοπράτηση». 

Το υπουργείο έχει την ευχέρεια εκ του νόμου είτε να αναθέσει στον δεύτερο ή τρίτο μειοδότη το έργο, είτε να κάνει επαναδημοπράτηση. «Επειδή όμως για τον νέο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι δεν έχουν βγει ακόμα οι υπουργικές αποφάσεις και τα διατάγματα, θα πάει πολύ πίσω το έργο.  Γι’ αυτό όλα τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο της ανάθεσης», είπε ο ίδιος.
  
Πιο συγκεκριμένα, θυμίζουμε  ότι το έργο είχε κατακυρωθεί στην κοινοπραξία Πετρής Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία-Αθωνική Τεχνική, αφού είχαν προηγηθεί ενστάσεις επί ενστάσεων από τις άλλες εταιρείες που το διεκδικούσαν. 

Η σύμβαση, ωστόσο, δεν υπογράφηκε ποτέ, αφού προέκυψε και άλλη δικαστική εμπλοκή, ενώ στο μεταξύ η κοινοπραξία Πετρής – Αθωνική διαλύθηκε. Η εταιρεία Πετρής ζήτησε να αναλάβει μόνη της το έργο, όμως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο έκανε ερώτημα το Υπουργείο Υποδομών, έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει υποκατάσταση.

Έτσι, πλέον πρέπει είτε το Υπουργείο να κατακυρώσει το έργο στη δεύτερη μειοδότρια εταιρεία (Δομική Κρήτης-Εκτερ-Ερέτβο) είτε να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να πάει σε νέα δημοπράτηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δεύτερη μειοδότρια έχει αναλάβει δύο ακόμα μεγάλα έργα στην Κρήτη (τον δρόμο της Μεσσαράς και τον δρόμο Γούρνες – Χερσόνησος).

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ