"Αν περιορίσουμε τις διαρροές... δε χρειαζόμαστε αφαλάτωση"

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

4 ζητήματα που θα πρόκειται να προκύψουν από τη λειτουργία του εργοστασίου της αφαλάτωσης

Την ώρα που οι συζητήσεις για την αφαλάτωση του νερού του Αλμυρού ποταμού αναζωπυρώνονται, μετά και τη χθεσινή συνάντηση στην Περιφέρεια των δημάρχων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ακούγονται και πάλι οι "φωνές" που εξηγούν πως ... δε χρειαζόμαστε αφαλάτωση και πως ... υπάρχει κι άλλος τρόπος!

"Πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η αντικατάσταση των δικτύων του Ηρακλείου. Αν οι απώλειες της τάξης του 50% που ισοδυναμούν με 9-10 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως, περιοριστούν στο 25%, έχουμε λύσει το πρόβλημα" - λέει ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Μια Κρήτη: Περιβάλλον και Άνθρωπος" Αριστείδης Παπαδάκης.

"Ο Αλμυρός ποταμός είναι ένα πολύπαθο μέρος, ένας υγρότοπος που δεν έχει προστατευθεί" - αναφέρει ο κ.Παπαδάκης, εξηγώντας ότι ακόμη κι αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε νερό από τον Αλμυρό, υπάρχει άλλος τρόπος. "Αν πάρουμε το γλυκό νερό που συγκεντρώνεται επιφανειακά, δε θα χρειαστεί να αντλούμε νερό από τον Αποσελέμη. Ή ακόμη, αν αποθηκεύουμε το γλυκό νερό μπορούμε να το διοχετεύουμε στις υφαλμυρισμένες γεωτρήσεις για την αποκατάσταση των πηγών" - τονίζει ο ίδιος.

Για το θέμα της αφαλάτωσης "τίθενται περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα" - αναφέρει ο κ.Παπαδάκης, εξηγώντας ότι αφενός εκτρέπονται χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για την αντιμετώπιση των διαρροών κι αφετέρου το κόστος του νερού θα εκτοξευθεί, καθώς η μέθοδος της αφαλάτωσης είναι κοστοβόρα. "Αν επιδιωχθεί να πέσει το κόστος με εξασφάλιση ενέργειας μέσω ΑΠΕ, μπαίνουμε σε μια άλλη συζήτηση για το τί ανάπτυξη θέλουμε..." - προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ότι μαζί με τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός και η γεωργία, δεν μπορούν να συνυπάρξουν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα και μεγάλα εργοστάσια. "Ο Τουρισμός και η Γεωργία φέρνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι άλλες δομές μερικές δεκάδες" - αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Πάντα υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που καλλιεργούν προσδοκίες για τα μεγάλα έργα, όμως υπάρχει και μια αναπτυξιολαγνεία, που λέει "όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο καλό"..." - τονίζει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν, εξηγεί ότι οι επιπτώσεις στον κόλπο του Ηρακλείου θα προκύψουν από την απόρριψη της άλμης αλλά και των χημικών που χρησιμοποιούνται για την αφαλάτωση του νερού.

Ο Αριστείδης Παπαδάκης εξηγεί πάντως ότι δε χρειάζονται γιγαντιαίες υποδομές για την αντιμετώπιση των αναγκών σε νερό, ενώ αναφερόμενος στο φράγμα του Αποσελέμη, είπε πως ήταν αναμενόμενο πως δε θα αποφέρει τα προσδοκώμενα - με βάση τουλάχιστον τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. "Τα 6-7 εκατομμύρια κυβικά νερού από τον Αποσελέμη ετησίως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις ανάγκες του Ηρακλείου, πόσο μάλλον κι άλλων περιοχών" - τονίζει ο κ.Παπαδάκης, εξηγώντας ότι όλα αυτά είχαν επσημανθεί και στο Υπουργείο, ωστόσο δεν λήφθηκαν υπόψη.

Η παράταξη "Μια Κρήτη: Περιβάλλον και Άνθρωπος" επισημαίνει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών για τη συνετή διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων και της ενέργειας και θέτει 4 ζητήματα που θα πρόκειται να προκύψουν από την λειτουργία του εργοστασίου της αφαλάτωσης: 

-Θα ξοδευτούν χρήματα που δε θα διοχετευθούν για τον περιορισμό των διαρροών 

-Το κόστος ύδρευσης θα αυξηθεί 

-Ο υγρότοπος του Αλμυρού αντί να προστατευθεί, θα υποστεί μεγαλύτερη ζημιά, και 

-θα προκύψουν επιπτώσεις στη θάλασσα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ