ΚΡΗΤΗ
Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κρήτη
Και τα προβλήματα που παρουσιάζονται
SHARE:
Ερώτηση για τα προβλήματα στην Κρήτη, στη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό κατέθεσαν στην Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
"Πολλαπλά είναι τα προβλήματα στην κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ως συνέπειες της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Νοέμβριο του 2020, προβλέπονταν να λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα στο νησί. Ωστόσο, μέχρι 18/2/2021 λειτουργούν, σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, μόλις 22 εμβολιαστικά κέντρα.
Το αποτέλεσμα είναι τεράστια εμπόδια στον εμβολιασμό. Υπερήλικες άνω των 85 ετών, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) δεν λειτουργούν ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα όπως πχ στο νομό Ρεθύμνου, όπου ο εμβολιασμός γίνεται μέχρι στιγμής μόνο στο νοσοκομείο, στα ΚΥ Ρεθύμνου και Περάματος και στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου. Συνάμα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται από 15/2/2021 (με το εμβόλιο της Astrazeneca) μόνο σε 7 εμβολιαστικά κέντρα για όλο το νησί (ΤΟΜΥ Αλικαρνασσού, ΠΙ Χερσονήσου, ΚΥ Χανίων, ΠΙ Ταυρωνίτη, ΚΥ Ρεθύμνου, ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου και στο ΓΝ-ΚΥ Σητείας). Με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει και το ΠΙ Τυμπακίου. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα όλοι οι κάτοικοι του νομού Ρεθύμνου 60-64 ετών θα εμβολιαστούν στο ΚΥ Ρεθύμνου!
Η κατάσταση αυτή προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της Κρήτης και ιδιαίτερα των ορεινών και απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών. Για παράδειγμα οι κάτοικοι Σελίνου - Καντάνου Χανίων, ορεινός και απομακρυσμένος δήμος με τους περισσότερους κατοίκους να είναι ηλικιωμένοι και βιοπαλαιστές, αναγκάζονται να μετακινούνται στα Χανιά, αφού το ΚΥ Καντάνου δε λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο.
Το ίδιο συμβαίνει και για τα Κέντρα Υγείας Σπηλίου Ρεθύμνου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 20846 άτομα), Τζερμιάδου Οροπεδίου Λασιθίου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 2357 άτομα), Χάρακα του Δ. Αρχανών Αστερουσίων (εξυπηρετεί τουλάχιστον 10357 άτομα), το Πολυδύναμο Π.Ι. Χώρας Σφακίων Χανίων (με 3.000 κατοίκους), στα Ανώγεια Ρεθύμνου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 7116 άτομα), το Κέντρο Υγείας Άνω Βιάννου (εξυπηρετεί τουλάχιστον 5533 άτομα), στην Αγ. Βαρβάρα του Δ. Γόρτυνας (εξυπηρετεί τουλάχιστον 48855 άτομα), το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου του Δ. Μινώα (εξυπηρετεί τουλάχιστον 21251 άτομα), στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας Λασιθίου, στις Αρχάνες Δ. Αρχανών Αστερουσίων κτλ.
Σοβαρά προβλήματα προκαλεί ακόμα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον αναγκαίο εμβολιασμό, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που παραμένει υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη, ενώ οι ελλείψεις θα χειροτερέψουν από τη νέα μείωση κατά 96 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Υγείας. Η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων γίνεται με μετακινήσεις και υπερεφημέρευση των ήδη υπαρχόντων γιατρών και με λίγες (33) προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Η κυβέρνηση συνεχίζει με την τακτική των «μπαλωμάτων» να μετακινεί τους γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι) σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία. Ως συνέπεια, αναβάλλονται τακτικά ραντεβού ασθενών στα ΚΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία δε λειτουργούν, προκειμένου να απασχοληθεί το ελλιπές προσωπικό τους με τον εμβολιασμό. Γενικά είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανταποκριθεί η ήδη ρημαγμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις ανάγκες εμβολιασμού, χωρίς να ανασταλούν ούτε να παρεμποδιστούν οι υπόλοιπες λειτουργίες της, όπως εξετάσεις, συνταγογράφηση, ιατρική φροντίδα και αποκατάσταση και χωρίς να κλείσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία.
Ταυτόχρονα, η λειτουργία των Νοσοκομείων ως εμβολιαστικών κέντρων, επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση, με ανακύκλωση του ίδιου εξουθενωμένου υγειονομικού προσωπικού, συνθήκες επικίνδυνου συγχρωτισμού υγιούς πληθυσμού με ασθενείς, με περαιτέρω περιορισμό - λόγω των ελλείψεων - των «non-COVID» λειτουργιών, με αποτέλεσμα την επικίνδυνη καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών.
Εκτός των παραπάνω, κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν μεγάλες ευθύνες για τη βραδυπορία στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με την απαγόρευση στα κράτη-μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ενώ διεξάγεται ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η κυβέρνηση πορεύεται και στο θέμα των εμβολιασμών στο πλαίσιο της πολιτικής που λογαριάζει ως «κόστος» την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας του λαού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και ο λαός να μένουν ξανά εκτεθειμένοι.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
Να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό με νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους και να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού"