Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων!

Ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από τον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων

Η παρουσίαση της μελέτης ,που εκπονείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΣΔΑΚ, με αντικείμενο την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου ,που εκλύεται στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων ,πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης .

 Η μελέτη εκτιμά το διαθέσιμο ενεργειακό δυναμικό από όλα τα τμήματα του χώρου διάθεσης, από το 1992 που ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ και μελετώνται οι μέθοδοι βελτιστοποίησης της παραγωγής βιοαερίου, οι μέθοδοι συλλογής και ανάκτησης. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η άμεση ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου του ΧΥΤΑ με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, είναι η πλέον ενδεδειγμένη περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά λύση για το βιοαέριο των ΧΥΤΑ, αποτελεί δε ευρέως δοκιμασμένη λύση που παρέχει ευελιξία λειτουργίας και αξιοπιστία. 

Το βιοαέριο που εκλύεται από το ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς οι ανακτώμενες ποσότητες αερίου είναι ικανές να παράγουν σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας προσφέροντας σημαντικά έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του ΧΥΤΑ, αλλά και δυνατότητα διαφορετικών χρήσεων της παραγόμενης θερμότητας.

 Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης τόνισε το γεγονός ότι η προοπτική της χρήσης του παραγόμενου βιοαερίου από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τάση για τη διαχείριση του βιοαερίου, ενώ η χρόνια τακτική της ταφής των απορριμμάτων, αποτελεί ουσιαστικά μια «παρακαταθήκη» βιοαερίου για τις επόμενες δεκαετίες. 

Στόχος του ΕΣΔΑΚ μέσω της συνεργασίας του με το Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι να προσδιοριστούν και να μελετηθούν οι τρόποι αξιοποίησης της σημαντικής αυτής ενεργειακής πηγής, προς όφελος των πολιτών, αλλά και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ