ΚΡΗΤΗ
"Παγώνει" το σύστημα διατροφικής σήμανσης Nutri Score που "έθαβε" το ελαιόλαδο!
Για μία πολύ σημαντική μέρα για την Περιφέρεια Κρήτης, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη - Δείτε το βίντεο

Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη με το "πάγωμα" του αμφιλεγόμενου συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score που είχε κατά το παρελθόν, κατατάξει διατροφικά στην κατηγορία "C" το ελαιόλαδο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, εξέφρασε σήμερα η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη.
Όπως είπε, η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία δούλεψε σκληρά την τελευταία περίπου 3ετία, βάζοντας μία απαιτητική διαδικασία μέσω του Δικτύου AREPO (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης).

"Είναι μία κατάκτηση για μας αυτό το "πάγωμα". Η Περιφέρεια Κρήτης, το 2020, έκανε τα πρώτα βήματα για τη σημερινή εξέλιξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από στοχευμένη προσπάθεια", τόνισε ενώ σε δήλωσή της στο Cretalive, η κ. Χουδετσανάκη επισήμανε ότι "Η Κρήτη απέφυγε την κακή και άδικη αυτή κατηγοριοποίηση. Αυτό είναι σημαντικό και για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές που μέσω παρόμοιων συστημάτων στο εξωτερικό, ενημερώνονται για τη διατροφική αξία πολλών προϊόντων όπως το λάδι".
Για την ιστορία, ύστερα από μία πολυετή διαμάχη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά της για την πανευρωπαϊκή επιβολή του συστήματος διατροφικής επισήμανσης Nutri-Score.
Σύμφωνα με το FoodNavigator και το ιταλικό OlivoNews, πριν από μερικές μέρες, η Επιτροπή δεν ανανέωσε την υποστήριξή της στο σύστημα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το τελευταίο μπαίνει στο συρτάρι.
Υπενθυμίζεται ότι το Nutri-Score, με την κλίμακα των πέντε χρωματιστών κατηγοριών που κατατάσσει τα τρόφιμα μεταξύ των χαρακτήρων A-E του αγγλικού αλφαβήτου, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2017 στη Γαλλία.
Έκτοτε, το υιοθέτησαν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Ωστόσο, αρκετές περιοχές –κυρίως της Νότιας Ευρώπης– επέλεξαν να μην το κάνουν, υποστηρίζοντας ότι το Nutri-Score αδικεί αρκετά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, που αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής.
Πιο συγκεκριμένα, οι αντιδράσεις κρατών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αφορούσαν την κατηγοριοποίηση των τροφίμων από το Nutri-Score με βάση κάποια συστατικά και τις θερμίδες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ωφέλειά τους για την υγεία ή η υψηλή διατροφική τους αξία.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο