ΚΡΗΤΗ

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης: Να αποσυρθεί άμεσα το Π.Δ. για την οριοθέτηση των μικρών οικισμών

οικισμος χωριο
Photo Credits: @Intime

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εκφράζει έντονη ανησυχία για το Π.Δ. 129/2025, που αφορά την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του. 

Όπως επισημαίνεται, το διάταγμα προωθεί μια οριζόντια και άκαμπτη προσέγγιση, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες της υπαίθρου και πλήττοντας την οικοδομική δραστηριότητα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την αξία της ακίνητης περιουσίας. 

Τονίζεται ότι η Κρήτη θα υποστεί σοβαρές συνέπειες, καθώς διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μικρών οικισμών στη χώρα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Θέμα: Αίτημα για άμεση απόσυρση του Π.Δ. (Τεύχος Δ’) 194/15.04.2025 σχετικά με την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Αξιότιμοι κύριοι,
                                    Με την παρούσα επιστολή και μετά από συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ για την πληρέστερη ενημέρωση μας, σας μεταφέρομε την αγωνία της κοινωνίας της Κρήτης και την έντονη ανησυχία σχετικά   με το πρόσφατα δημοσιευμένο Π.Δ. (Τεύχος Δ’) 194/15.04.2025, το οποίο αφορά τη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. 
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις  με εκτεταμένες συνέπειες στην κοινωνική & οικονομική ζωή της υπαίθρου και ειδικότερα της Κρήτης. 
Το Π.Δ. προωθεί μια συγκεντρωτική, άκαμπτη και οριζόντια προσέγγιση στον πολεοδομικό σχεδιασμό, αγνοώντας τις χωρικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και απαξίωση της υπαίθρου αντί της ενεργοποίησης κινήτρων για την αποτροπή της αστυφιλίας στα πλαίσια της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας. 
Χιλιάδες μη δομημένα ακίνητα που για δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, αποχαρακτηρίζονται και μετατρέπονται σε «εκτός σχεδίου», χάνοντας το δικαίωμα δόμησης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες τους.
Ενδεικτικά:
Οι οριοθετημένοι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων αποτελούν το 92% επί συνόλου 12.800 οικισμών της χώρας.


Το 2024 εκδόθηκαν 8.500 οικοδομικές άδειες σε αυτούς τους οικισμούς που αποτελούν  το 18% της συνολικής δραστηριότητας.
Η Κρήτη διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό οικισμών στην Ελλάδα και η εφαρμογή του Π.Δ. 129/2025 θα προκαλέσει  πλήγμα στην οικοδομική δραστηριότητα, την αξία της ακίνητης περιουσίας και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, με συνέπειες σε όλη την οικονομική δραστηριότητα.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, σαφείς κανόνες και εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία και  όχι από οριζόντιες ανατροπές και δημιουργία νέων αδιεξόδων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε οικισμού και αγνοώντας την πληθυσμιακή και αναπτυξιακή προοπτική και δυναμική των τοπικών κοινοτήτων καθώς θα συμβάλει  περαιτέρω στην ερημοποίηση της υπαίθρου  αλλά και στην ακύρωση ή κατάρρευση μικρομεσαίων επενδυτικών σχεδίων.
Αυτό θα είναι άδικο και με την αίσθηση που έχει επικρατήσει ότι με τον τρόπο αυτό δίδεται προτεραιότητα σε κεφαλιακές συσσωρεύσεις και μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις.

Ως Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ζητούμε άμεσα την απόσυρση του Π.Δ. 129/2025, που μετατρέπει χιλιάδες ιδιοκτησίες που είχαν δικαίωμα δόμησης σε ιδιοκτησίες εκτός ορίων οικισμών και συνεπώς άνευ οικοδομησιμότητας με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή τους.
 

*φωτογραφία από αρχείο

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση