Ομιλία από τον καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη

Αύριο το απόγευμα

Το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο του κύκλου μηνιαίων εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρουσιάζει με χαρά τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  που θα μιλήσει με θέμα:  «Ασκληπιός και Ασκληπιάδαι. Θεία και ανθρώπινη επέμβαση στην υγεία  κατά την αρχαιότητα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αύριο, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30μμ.

Με το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό του έργο και την πλούσια εμπειρία του σε αρχαιολογικές ανασκαφές ως διευθυντής των εργασιών ανάδειξης του ιερού του Ασκληπιού της Επιδαύρου, ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης θα αναδείξει άγνωστες και πολύ ενδιαφέρουσες πλευρές της πρόσληψης της νόσου και της θεραπείας κατά την αρχαιότητα. Μερικές από αυτές τις προσεγγίσεις αναβιώνουν σήμερα, όπως η εγκοίμηση και η θεραπευτική χρήση του ονείρου. 

Επιπλέον, ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης θα αναδείξει την σύγχρονη προβληματική σχετικά με την αντιμετώπιση των ασθενών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πνευματικότητας και αναζήτησης του νοήματος της ζωής. Πρόκειται βέβαια για μια προσέγγιση που πρώτη εισήγαγε η Ιατρική της αρχαιότητας

Η Κρήτη έχει προσφέρει σημαντικά δείγματα που αφορούν το τρίπτυχο Υγεία –Νόσος - Θεραπεία κατά την αρχαιότητα.Τα δύο γνωστά Ασκληπιεία, στη Λεβήνα (Λέντα) και την Λισσό, αποτελούν και τα πρώτα «νοσηλευτικά ιδρύματα» στην ιστορία του νησιού.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ