Ολοκληρώθηκαν οι "Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας του Δικτύου TEACHERS4EUROPE"

Ολοκλήρωση του Κύκλου Ευρωπαϊκού Διαλόγου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων

Ολοκληρώθηκαν με ένα ακόμη δημιουργικό διήμερο τη Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Ιουνίου 2018 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στην  Αίθουσα Καστελλάκη  με  πρωτότυπες παρουσιάσεις  και μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των συμμετεχόντων οι ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Europe Direct Κρήτης

Οι ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE ΚΥΚΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 4, σηματοδότησαν την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2017-2018 που με βάση τον σχεδιασμό των πρεσβευτών της δράσης κ. Δρακάκη Μαρίας Σχ. Συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης και κ. Γκινούδη Αθηνάς, Διευθύντριας 1ου  Γυμνασίου Ηρακλείου, προσέγγισαν δύο θεματικούς άξονες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αποτελούν αφετηρία  έμπνευσης για εκπαιδευτικές δράσεις με ευρωπαϊκή στόχευση:
1. Πολιτιστική κληρονομιά με αφορμή  το 2018 ως ευρωπαϊκό  έτος  πολιτιστικής κληρονομιάς  
2. Φυσικοί πόροι, περιβάλλον και ενέργεια με έμφαση σε αξιοποίηση τοπικών χαρακτηριστικών και στη σύνδεση με την “κυκλική οικονομία” στο ευρωπαϊκό πλαίσιο
Στην έναρξη του προγράμματος της πρώτης μέρας  ο Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Αλεξάκης Γεώργιος πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά ως βάση έμπνευσης για την ανάπτυξη συνεργειών» αναπτύσσοντας μετά το πέρας της εισήγησης του,  έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο με τους συμμετέχοντες σε ερωτήσεις που ακολούθησαν για τις πολιτικές της ΕΕ στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Τη δεύτερη μέρα στην έναρξη του προγράμματος των εισηγήσεων  η δρ Χατζηγιάννη Ελένη, Προϊσταμένη  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, ανέπτυξε στην εισήγηση της  την κομβική  συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και τα ΚΠΕ Κρήτης, δίνοντας με πολύ εύγλωττο τρόπο το μήνυμα της επένδυσης μεγάλου αριθμού δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης στην Εκπαίδευση καθώς και την προοπτική της γόνιμης συνέχειας. 
Με τον τίτλο «Διερευνητικές ματιές και ιδέες για την Ευρώπη» οι ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ TEACHERS4EUROPE  ΚΥΚΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ 4, επεδίωξαν να αναδείξουν  ενδεικτικά από τον πλούτο των παιδαγωγικών προσεγγίσεων του δικτύου, δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς και αναπτύχθηκαν στη σχολική πράξη με τη φαντασία και τις ιδέες των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την Ευρώπη.. Κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν συνολικά  40 εισηγήσεις από στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,  εκπαιδευτικούς και μαθητές του δικτύου, εκπροσώπους  συλλογικοτήτων και δομών της άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και φίλων του δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι  πρωταγωνιστές του κύκλου Ευρωπαϊκού Διαλόγου 4, αναδείχτηκαν με τις πρωτότυπες προσεγγίσεις τους και τον κριτικό λόγο τους οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  που ανέβηκαν στο βήμα του Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα  οι μαθητές του 48ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού και του ΓΕΛ Γαζίου. 
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Τερζάκης Γεώργιος σφραγίζοντας την πρώτη μέρα των παρεμβάσεων του δικτύου Teachers4Europe με τον χαιρετισμό του εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στους μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις διερευνητικές τους ματιές για την Ευρώπη και επεσήμανε την αναγκαιότητα της κριτικής προσέγγισης μέσω της εκπαίδευσης από τις πολύ μικρές ηλικίες κυρίως στα θέματα της ΕΕ που είναι δυναμικά και μεταβάλλονται συνεχώς.
Επιπλέον σε αυτό το διήμερο  με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δράση της προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωταγωνιστές εκπαιδευτικούς του δικτύου που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης,  εκπρόσωποι των ομάδων παρακολούθησης παρουσίασαν τα πορίσματα τους. Συγκεκριμένα το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το European School Radio, to e-twinning , η ομάδα προσχολικής αγωγής «Μνημεία και  Ευρώπη στην Εκπαίδευση» δια των συντονιστών εκπροσώπων τους  με βάση το ερώτημα αποστολή που είχαν αναλάβει και το προφίλ της συλλογικότητας τους, επεδίωξαν   να συμβάλλουν  ενεργά και δημιουργικά στο διάλογο για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά.  
Η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση TEACHERS4EUROPE υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC )του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. 
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έκανε το 2011 ένα δυναμικό ξεκίνημα στην προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρωτοβουλία του κ. Αργύρη Περουλάκη ο οποίος υπηρετούσε τότε ως αναπληρωτής Επικεφαλής στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο στόχος της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής δράσης “Teachers4Europe”  που αποτελεί  αποκλειστικά εθνική πρωτοβουλία, είναι να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευομένων επί των εξελίξεων των ευρωπαϊκών θεμάτων και να τους υποστηρίξει στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων και αξιοποιούν τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.
Οι ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016, αναπτύχθηκαν τα σχολικά  έτη 2016-2017 και  2017-2018 με θεματικά διήμερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση με συχνότητα ένα περίπου κάθε μήνα,, σχεδιάζονται  και υλοποιούνται από τις  Ambassadors Ανατολικής Κρήτης  και πραγματοποιήθηκαν   στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ & ΛΑΣΙΘΙ με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης,  φορέων, συλλογικοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας και φίλων πολιτών, καθώς και δομών της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης που δραστηριοποιούνται με ποικίλες  παρεμβάσεις ευρωπαϊκού  χαρακτήρα
Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους φορείς από το Ηράκλειο και Λασίθι που απέδωσαν τιμή και εμπιστοσύνη στις παρεμβάσεις ΜΕΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του δικτύου Τeachers4Europe:
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ:
Αρχιεπισκοπή Κρήτης
Περιφέρεια Κρήτης
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης
Δήμος Ηρακλείου
Δήμος Αγίου Νικολάου
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ινστιτούτο Πληροφορικής –Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας , ΙΠ-ΙΤΕ, Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Επιμελητήριο Ηρακλείου
Επιπλέον ευχαριστούμε θερμά  όλους όσοι μέσα από τον ρόλο τους, αλλά και ως πρόσωπα, πίστεψαν, υποστήριξαν και συνέβαλαν ουσιαστικά στους στόχους και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του εγχειρήματος στην σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία της Κρήτης.
 Το μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως στους μέντορες του δικτύου κ. Άρη Περουλάκη και  κ. Φωτεινή Ασδεράκη γιατί χωρίς τη συνεχή  εμπιστοσύνη τους και  την εμψύχωση τους δεν θα “άνθιζε” με αυτό τον τρόπο  το δίκτυο Teachers4Europe  στην Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ