Κουβίδης: «Όταν μαθαίνω για τροχαίο νιώθω σα να χάνω τον Κώστα ξανά και ξανά»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Η τραγική ιστορία πίσω από το φεστιβάλ «Jazz από τη Γη στη Σελήνη»

Ο Κώστας Κουβίδης, ήταν το μοναχοπαίδι του Κώστα και της Ισμήνης, με καταγωγή από την Τύλισσο ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εξαιρετικό και σπάνιο ταλέντο στη μουσική με αγάπη για τα ντραμς έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει με υποτροφία στο καλύτερο κολλέγιο για μουσικούς σε όλο τον κόσμο: στο φημισμένο Berklee College of Music στη Βοστώνη.

Εκεί διέπρεψε για πέντε χρόνια με υποτροφίες ως ντράμερ της jazz σκηνής ενώ το ελεύθερο και οξυδερκές πνεύμα του τον έκανε αγαπητό σε καθηγητές και συμφοιτητές. Τον Απρίλιο του 2007 επιστρέφει στην Αθήνα και το βράδυ της 25ης βγαίνει βόλτα με έναν φίλο του. Στα φανάρια της Σταδίου ο οδηγός φίλος του Κώστα σταματά στο κόκκινο φανάρι και ξεκινά κανονικά την πορεία του αυτοκινήτου όταν άναψε πράσινο. Όμως ο 18χρονος οδηγός ενός άλλου αυτοκινήτου δεν έκανε το ίδιο: παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και με 120 χλμ./ ώρα εμβόλισε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κώστας Κουβίδης. Ήταν μόλις 30 χρονών. Εκείνο το βράδυ σταμάτησε και η ζωή των γονιών του γιατί, όπως λέει ο πατέρας του Γιώργος «στα τροχαία δυστυχήματα ποτέ το θύμα δεν είναι μόνο ένα, ποτέ· και δεν είναι ένα στιγμιαίο έγκλημα».

Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Κουβίδη, πατέρα του Κώστα, λίγες ώρες μετά την είδηση για τον αδόκητο χαμό τριών νέων ανθρώπων στους δρόμους της Κρήτης. Κατά τη σύντομη διάρκεια της συζήτησης η φωνή του έσπαγε διαρκώς, έκανε μεγάλες παύσεις και κατέβαλλε εμφανώς μεγάλη προσπάθεια για να μιλήσει και να πει πως «κάθε φορά που μαθαίνω για ένα τροχαίο νιώθω σα να χάνω τον Κώστα ξανά και ξανά. Είναι ανυπόφορο».

Ως γιατρός ο ίδιος και ιδρυτής του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», ο οποίος από το 2011 αριθμεί ήδη 200 οικογένειες ως μέλη, εξηγεί πως για τους ανθρώπους που μένουν πίσω (γονείς ή σύντροφοι) μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο τα ποσοστά καταθλίψεων ή σε καρδιαγγειακά νοσήματα είναι τρομακτικά, «ενέχει βαρύτατες συνέπειες και στη ψυχική και στη σωματική υγεία», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ποινή «χάδι» των 18 μηνών με αναστολή που επέβαλε τελεσίδικα το δικαστήριο στον άνθρωπο που σκότωσε το παιδί του ο κ. Κουβίδης λέει: «Το πώς κόβουν το νήμα της ζωής ενός ανθρώπου, το πώς του στερούν τη ζωή και στερούν τον ίδιο από την οικογένεια και τους φίλους του βαφτίζεται "ανθρωποκτονία από αμέλεια", "μία κακιά στιγμή", ενώ στην ουσία αφαιρεί μία ζωή ή οδηγεί σε αναπηρία έναν άνθρωπο και βασανίζει για μια ολόκληρη ζωή ένα περιβάλλον ανθρώπων, την ευρύτερη οικογένεια, που τον αγαπούσαν…» και θυμάται ότι εκείνος ο οδηγός δεν έπαψε ούτε μία μέρα να οδηγεί...

Σημειώνεται πως όλα τα χρήματα που επιδικάστηκαν από το δικαστήριο ως αποζημίωση στην οικογένεια του Κώστα, 200.000 ευρώ, δόθηκαν ως υποτροφία σε πέντε νεαρούς ντράμερ για να σπουδάσουν στην Αμερική.

Το φεστιβάλ «Jazz από τη Γη στη Σελήνη»

Ο Γιώργος Κουβίδης μιλά για τον Κωνσταντή του σε χρόνο ενεστώτα «ο Κώστας», λέει, «είναι το μοναχοπαίδι μας, δεν έχω άλλο παιδί». Έτσι πήραν την πρωτοβουλία με τη συμπαράσταση καθηγητών και φίλων του να δώσουν «μία συνέχεια στη μουσική που ο Κώστας πίστευε και αγαπούσε και να την διαδώσουμε». Ξεκίνησαν το 2008 με το «Jazz Meeting Κώστας Κουβίδης», όπου συμμετείχαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες: καθηγητές του από την Βοστώνη, μπάντες από την Νέα Ορλεάνη, μουσικοί από χώρες της Αφρικής...

Από το 2011, στον Αρχαιολογικό χώρο Τυλίσσου που είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειας, στην πανσέληνο του Αυγούστου δίνεται η συναυλία «Jazz από τη Γη στη Σελήνη»*. Φέτος είναι η 13η χρονιά που διοργανώνεται με συγκροτήματα που είχαν παίξει με τον Κώστα, παλιούς του συνεργάτες «και είναι σε πάρα πολύ υψηλό μουσικό επίπεδο αλλά έχει και μεγάλη συναισθηματική φόρτιση γιατί είναι αφιερωμένα και στον Κώστα και σε όλα τα θύματα των τροχαίων. Είναι μία προσπάθεια να συνδυάσουμε ότι ο κόσμος μπορεί να διασκεδάζει αλλά να έχει σεβασμό και εκτίμηση προς τους συνανθρώπους του και να σταματήσει να συμβαίνει αυτό το πράγμα.. αναφέρει ο κ. Κουβίδης.

Η λύση στο πρόβλημα με τα θανατηφόρα τροχαία

Ο ακτινολόγος Γιώργος Κουβίδης θυμάται ένα προς ένα τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων. «Σήμερα (σ.σ. στις 17/8 έγινε η συνέντευξη) είναι τα οκτώ χρόνια από τότε που σκότωσαν την Στέλλα Μόσχου και τον Γιάννη Στρογγυλό έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης και βλέπουμε ομοβροντία δυστυχημάτων».

«Πέρυσι ήταν 32 θύματα, φέτος είμαστε ήδη στα 39. Απίστευτα πράγματα. Δεν φθάνει η αστυνόμευση. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Αστυνομίας για το 2023 στις 17 περιπτώσεις θανατηφόρων εμπλεκόταν το αλκοόλ και οι ουσίες. Αυτό είναι τρομακτικό ποσοστό. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό είναι 30%- 35%. Στην Κρήτη, το 2023, ήταν περίπου 60%» λέει με πόνο ενώ δίνει τα εξής στοιχεία:

«Σαν Σύλλογος έχουμε ζητήσει να υιοθετήσει η Ελλάδα το 0g/L αλκοόλ και όχι το 0,5g/L που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία προχώρησαν σε δραστικά μέτρα μηδενίζοντας εντελώς το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ κατά την οδήγηση. Ενώ Εσθονία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία είναι οι χώρες που αποφάσισαν τη μείωση του ορίου στα 0,2g/L.

»Ένα επιπλέον τρομερό πράγμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται έλεγχος για ναρκωτικά στο δρόμο, είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα. Όλες οι χώρες, τουλάχιστον από το 2018, κάνουν ναρκοτέστ σε οδηγούς. Στο εξωτερικό ανιχνεύονται τρομακτικοί αριθμοί σε χασίς, κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνες. Πρέπει να ιδωθεί από την Πολιτεία πολύ σοβαρά το θέμα και των ναρκωτικών και των ουσιών.

»Κανένας δεν είναι αδιάφορος όταν ακούει ότι σκοτώθηκαν τρία νεαρά παιδιά στα Χανιά. Αλλά όταν το έχεις βιώσει κι εσύ φυσικά και αναπαράγεται αυτό το πράγμα. Στην Ελλάδα, σχεδόν σε κάθε ευρύτερη οικογένεια, υπάρχει ένα θύμα τροχαίου το οποίο φαίνεται να το έχουμε συνηθίσει. Πέρα από την Πολιτεία, που κατά τη γνώμη μας είναι παντελώς αδιάφορη, και η κοινωνία δεν έχει βάλει αυτά τα πολιτικά θέματα ως θέματα διεκδικήσεων. Όπως ζητούν προσλήψεις ή αυξήσεις οφείλουμε να ζητάμε και βιώσιμη κινητικότητα. Όχι να βγαίνει το παιδί σου ή εσύ ο ίδιος στο δρόμο και να μην ξέρεις αν θα ξαναγυρίσει».

 

*Η συναυλία "Jazz από τη Γη στη Σελήνη" θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 21:00 στον Αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσσου με ελεύθερη είσοδο.

 

Δείτε επίσης:

Τροχαία: Στους δρόμους της Κρήτης "πεθαίνει" το μέλλον της - Μαύρο πέπλο πάνω από τα Χανιά

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ