Ολόκληρα χωριά χωρίς νερό

Νερό με ... τις κανίστρες !

Δίχως νερό βρίσκονται, εν μέσω του Καλοκαιρού, χωριά του δήμου Πλατανιά με τους πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα και τους αρμοδίους να ζητούν ορθολογική χρήση των αποθεμάτων για περιορισμό της λειψυδρίας.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι επί δώδεκα ημέρες η Δημοτικη Ενότητα Παλαιών Ρουμάτων και συγκεκριμένα το κέντρο του χωριού, τα “Αρχοντικά”, είχε μείνει δίχως νερό όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι. Μόλις χθες Κυριακή επανήλθε το νερό της άρδευσης όμως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό της ύδρευσης με αποτέλεσμα κάποιοι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να κουβαλούν νερό με τις… κανίστρες.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτή η κατάσταση αλλά φέτος τα πράγματα είναι οξυμένα πάρα πολύ, εξαιτίας της λειψυδρίας αλλά και επειδή τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Δεν υπάρχει δηλαδή μία επίβλεψη εκ μέρους του Δήμου και της ΔΕΥΑΒΑ, παρατηρείται μία έλλειψη συντήρησης των έργων και μία γενική προχειρότητα στο θέμα αυτό. Επί τρεις μέρες δεν είχαμε νερό ούτε για την τουαλέτα» λέει στα “Χανιώτικα νέα”, ο Ευτύχης Παπαδεράκης, δάσκαλος και κάτοικος των Παλαιών Ρουμάτων.
Το πρόβλημα με το νερό της ύδρευσης έχει πολλές παραμέτρους, σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκη: «Είναι υποτυπώδες το δίκτυο από την πηγή, κάποιοι παίρνουν το νερό από την πηγή με λάστιχα και το πάνε στα δέντρα τους, στις καστανιές τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται φυσικά η παροχή του νερού στη δεξαμενή και… εν έτη 2016 να κάνουμε ελεημοσύνη για λίγο νερό».
«Χρειάζεται να επισκευαστούν τα έργα ύδρευσης και άρδευσης. Πρέπει ο δήμος να δείξει ενδιαφέρον. Διότι όταν δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, υπάρχει μια αναρχία στα δίκτυα π.χ. παρεμβαίνει ο καθένας και παίρνει νερό όταν το θέλει και όπως το θέλει. Και ολόκληρο χωριό δεν έχει νερό. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα Αρχοντικα και λιγότερο στις γειτονιές» τόνισε ο κ. Παπαδεράκης ο οποίος προτείνει ο δήμος να γεμίζει με υδροφόρα τη δεξαμενή της ύδρευσης.
«Είναι μια δραματική κατάσταση, δίχως καμία υπερβολή. Υπάρχει σπίτι στα Παλαιά Ρούματα που δεν έχει νερό επί δώδεκα ημέρες. Και στο μαγαζί το δικό μου, ο αγωγός έχει να πάει δώδεκα μέρες νερό» αναφέρει ο Νίκος Μπομπολάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο του χωριού στα Αρχοντικά, αποδίδοντας το γεγονός στην «κακοδιαχείρηση. Δεν θέλουν να καταλάβουν ορισμένοι, ότι προτεραιότητα έχει η ύδρευση του ανθρώπου, μετά των ζώων και μετά η άρδευση των δέντρων. Εμείς θα πάμε στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά με συγκεκριμένες προτάσεις που να είναι βιώσιμες. Εμείς αναγωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω της λειψυδρίας. Ηρθε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ με εργάτες στο χωριό και είδαμε ότι πραγματικά τρέχανε λόγω των συνεχών εκκλήσεων άλλων δημοτών».
Σύμφωνα με τον κ. Μπομπολάκη, το εντονότερο πρόβλημα με την ύδρευση στα Παλαιά Ρούματα παρατηρείται «στο κέντρο του χωριού στα Αρχοντικά καθώς υπάρχει το δίκτυο της ύδρευσης που ελέγχει η ΔΕΥΑΒΑ. Οσον αφορά το μοτέρ που υπάρχει στην περιοχή Γακιανά, χρειάζεται μια κανούργια αντλία για να αναβαθμιστεί η παροχή νερού. Και τώρα ενώ δεν δουλεύει σωστά η άρδευση, ο καθένας που έχει κήπο, δέντρα, πάει και παίρνει νερό από το δίκτυο της ύδρευσης!».

ΝΕΡΟ ΜΕ… ΚΑΝΙΣΤΡΕΣ
Στο ίδιος μήκος κύματος, και ο κάτοικος των Παλαιών Ρουμάτων Γιώργος Κατζάκης ο οποίος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στα “Χανιώτικα νέα” «ούτε μια σταγόνα νερό δεν έχω δει στο σπίτι μου εδώ και δώδεκα μέρες. Και το μισό χωριό που έπαιρνε νερό από μία συγκεκριμένη δεξαμενή που υδροδοτεί το κέντρο του χωριού, έχουν να δουν νερό εδώ και δώδεκα μέρες. Δεν έχω νερό ούτε για να πιω ούτε για να ποτίσω.
Το κουβαλώ με τις… κανίστρες. Πρέπει ο Δήμος να κάνει κάτι. Ηρθε η ΔΕΥΑΒΑ εδώ πριν λίγες μέρες και έφυγε αλλά το πρόβλημα παραμένει», μας λέει χαρακτηριστικά.
Λήψη μέτρων

Σε μια προσπάθεια να λύσει το ζήτημα ο δήμος Πλατανιά και η ΔΕΥΑΒΑ δρομολογούν την πρόσληψη 15 υδρονομέων -μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο -που θα επιτηρούν και θα συντονίζουν την εύρυθμη κατανομή του νερού σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Πλατανιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Παράλληλα η ΔΕΥΑΒΑ έχει μισθώσει υδροφόρες για τέσσερις δημοτικές ενότητες προϋπολογισμού 40.000 ευρώ ( 10.000 για κάθε ενότητα) ώστε να μεταφέρεται νερό και να πίνουν οι κάτοικοι.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γ. Σταματάκης κάνει έκκληση για ορθολογική χρήση νερού καθώς όπως επισημαίνει, αρκετοί πολίτες αφού ποτίσουν τις περιουσίες τους, αφήνουν ανοικτές τις βάνες του νερού με αποτέλεσμα κάποιοι άλλοι πολίτες να μην έχουν νερό. Παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το φαινόμενο της λειψυδρίας ειδικά φέτος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πολλές πηγές π.χ. στην Πανέθυμο έχουν στερέψει.
Σχετικά με τις ζημιές στα δίκτυα ο κ. Σταματάκης, επισημαίνει ότι: «εμείς τις αποκαθιστάμε όπου υπάρχουν. Μέσα σε έναν μήνα στείλαμε συνεργείο σε εννέα γεωτρήσεις για αποκατάσταση των βλαβών, διότι υπάρχουν κάποιοι που κλέβουν νερό, σπάνε τα υδρόμετρα κ.λπ. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Καλαϊτζάκης ο οποίος τόνισε ότι ήδη ο Δήμος έχει απευθυνθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για ελέγχους, όσον αφορά την αλόγιστη ή παράνομη χρήση του νερού σε δημοτικά διαμερίσματα και κοινότητες του δήμου.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι και ο ίδιος έχει ζητήσει να τοποθετηθούν υδρονομείς σε δημοτικά διαμερίσματα όπως στο Δ.Δ Παλαιών Ρουμάτων για τη δίκαιη κατανομή του νερού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ