ΚΡΗΤΗ
Οι πασχαλινές αγορές, η καραντίνα, το ζύμωμα και οι...μπίρες
Για ένα Πάσχα διαφορετικό αλλά και ίδιο, προσπαθούν να προετοιμαστούν οι καταναλωτές
SHARE:
Τα “απολύτως απαραίτητα” ψωνίζουν οι καταναλωτές για το ... κολοβό (ελέω συνθηκών – καθότι φίδι... κολοβό και ο κορωνοϊος!) πασχαλινό τραπέζι, προσπαθώντας να τηρήσουν – τιμήσουν (κατά το δοκούν) τα πατροπαράδοτα έθιμα: Και λαμπάδες με πασχαλινά αυγά θα βάλουν στο καλάθι (για τα παιδιά και τα βαφτιστήρια), και το αρνάκι τους θα αγοράσουν, άσχετα εάν εφέτος δεν πάρουν φωτιά τα κάρβουνα και οι σούβλες!
Ζύμωμα και... μπίρες
Στα σούπερ μάρκετ, μεγάλη είναι η ζήτηση στα ζυμαρικά, στο αλεύρι (για ψωμί και τσουρέκια) και στη... μαγιά! Πώς θα περάσει ο εγκλεισμός; Με... ζύμωμα! Η καραντίνα έχει βγάλει διάφορα γούστα/ταλέντα στον καθέναν μας.
Υπάρχει κι άλλη εξήγηση: Μέρες που’ ναι, το κάθε σπιτικό, υπό το φόβο του... ιού, επιλέγει να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα απ’ τα χέρια του, ειδικά όσα καταλήγουν στο στομάχια μας!
Ο Covid-19 ελπίζουμε να μας αδειάσει όσο πιο σύντομα γίνεται τη γωνιά (κάνει και ρίμα αυτό!) και να μην φτάσει στο σημείο η κάθε νοικοκυρά και ο κάθε νοικοκύρης να ξεστομίσει ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν: “Σαράντα χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει και έχω ψήσει’’.
Ανάρπαστα έχουν γίνει τα τσουρέκια, τα πασχαλινά αυγά, τα οινοπνεύματα και οι ... μπίρες! Ζεσταίνει ο καιρός, οπότε ο παγωμένος ζύθος τραβιέται. Να πάνε κάτω και τα φαρμάκια...
Οι παραλαβές είναι λιγότερες τούτη την εποχή. Οι παλέτες που έρχονται έχουν μειωθεί, κι ως το Μάιο εκτιμάται ότι θα έχει περιοριστεί κι άλλο η ποσότητα συγκεκριμένων προϊόντων.
Πάντως, πρόβλημα επάρκειας δεν υφίσταται, για την ώρα τουλάχιστον...
Παίρνει τα... πάνω του το ρύζι
Τέλος του Απρίλη καταφθάνει και η πρώτη... λυπητερή, ως οικονομική απόρροια της πανδημίας: Οι τιμές των ρυζιών θα ανέβουν, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Νεκτάριος Κανακαράκης, πρόεδρος του Σωματείου Logistics (εφοδιασμού) Κρήτης και διευθυντής εφοδιασμού σε τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Φυσικό επόμενο, αφού δεν γίνονται πλέον εξαγωγές από την Ασία.
Παιχνίδια
Πιένες γνωρίζουν οι διάδρομοι με τα παιχνίδια: Τα ... εξειδικευμένα καταστήματα είναι κλειστά, συνεπώς οι γονείς (βιολογικοί και πνευματικοί) στρέφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ για να βρουν το δώρο που θα σκορπίσει χαρά στα παιδιά τους!
Ηλεκτρονικές αγορές
Στη μεγάλη εικόνα... της αγοράς, όλο το παιχνίδι των αγοροπωλησιών έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο: Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες έχουν εκτιναχθεί, οι μεταφορικές εταιρείες ασφυκτιούν λόγω υψηλού φόρτου εργασίας και οι παραδόσεις καθυστερούν έως και 7-8 μέρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Απ’ το εξωτερικό μπορεί να φτάσουν και πιο γρήγορα...
Στις λαϊκές για ζαρζαβατικά και φρούτα
Αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η κίνηση στις λαϊκές του Ηρακλείου. Πάνω – κάτω προσπαθώντας να επιθεωρήσει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις) βρίσκεται ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Παντελής Παπαδάκης.
Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, ο κόσμος ψωνίζει ως επί το πλείστον οπωροκηπευτικά (αγκινάρες, αγγουράκια, ντομάτες, μαρούλια και πορτοκάλια).
Και πάμε στα κρεοπωλεία, όπου εκεί θα στραφεί το αγοραστικό ενδιαφέρον (κατά το μάλλον ή ήττον)μέχρι να φτάσουμε στην... Ανάσταση.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιάς, ότι την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 13:00-19:00, προκάλεσε... αναστάτωση στις τάξεις των κρεοπωλών και των πελατών τους.
Ο προβληματισμός αμφοτέρων είναι έκδηλος και εύλογος, αφού έως και σήμερα έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την αποφυγή συνωστισμού.
Οι παραγγελίες συνεχίζονται κανονικά. Οι τιμές βρίσκονται στα περσινά επίπεδα: ντόπιο αρνάκι 8,5-9 ευρώ το κιλό το ντόπιο αρνάκι – 9 με 9,5 ευρώ το κιλό το ντόπιο κατσικάκι.
Οι ποσότητες που φεύγουν είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. “Ο κόσμος ψωνίζει τα απολύτως απαραίτητα, για τις δύο μέρες που θα είμαστε κλειστά” παρατηρεί ο κ. Μανώλης Δατσέρης, ταμίας του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου.
Αντί οβελία, το εφετινό κυρίως πιάτο, του πασχαλινού μενού, θα περιλαμβάνει παϊδάκια και κρέας στο φούρνο!
“Μέρα – νύχτα σφάζουν”
Τα αμνοερίφια που θα φτάσουν στα πιάτα μας θα είναι ντόπια. Οι τιμές βεβαίως στις οποίες πωλούνται από τους κτηνοτρόφους δεν είναι και οι αναμενόμενες από τους ίδιους. “Περιμέναμε μία καλύτερη τιμή, γύρω στα 5-5,5 ευρώ και όχι στα 4 με 4,5 ευρώ που πωλείται σήμερα το κρέας.” δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης.
Θέλησε δε να αποδώσει τη μείωση των τιμών “στο παιχνίδι που έπαιξαν ορισμένοι”, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι “ο κόσμος πανικοβάλλεται εύκολα”. “Ο κόσμος φαίνεται πως θα ψωνίσει και θα φάει κρέας, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Στα σφαγεία γίνεται χαμός, μέσα έξω είναι γεμάτα αμνοερίφια . Μέρα νύχτα σφάζουν. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι αύριο”, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιεράκης.