ΚΡΗΤΗ
Οι φυσικοί Κρήτης για την κατανομή των διορισμών στη Δευτεροβάθιμια Εκπαίδευση
"Αναγκαιότητα η διδασκαλία του μαθήματος της φυσικής από Φυσικούς" επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου
Στην κατανομή διορισμών των φυσικών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης. Αναλυτικότερα, επισημαίνει:
"Πριν λίγες μέρες είχαμε την ανακοίνωση της κατανομής διορισμών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανα ειδικότητα. Από αυτές τις θέσεις 278 θα κληθούν να καλύψουν συνάδελφοι Φυσικοί (ΠΕ04.01) σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός αυτός υπερκαλύπτει τα οργανικά κενά (130) του κλάδου μας στα σχολεία, γεγονός σημαντικό καθώς τα τελευταία χρόνια συστηματικά ο κλάδος των Φυσικών είχε μικρό αριθμό μόνιμων προσλήψεων αναλογικά με τις ανάγκες. Η απόφαση αυτή σε κάθε περίπτωση είναι θετική, είναι όμως σημαντικό τόσο οι υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και η πολιτική ηγεσία να δουν συνολικά το ζήτημα των πραγματικών αναγκών. Οι πραγματικές ανάγκες σε στελεχιακό δυναμικό εκπαιδευτικών διαμορφώνονται τόσο από τα αναλυτικά προγράμματα και το ωρολόγιο πρόγραμμα όσο και από την μέθοδο διδασκαλίας εννοιών φυσικών επιστημών που εφαρμόζεται για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη της διδασκαλίας της Φυσικής από Φυσικούς, την ανάγκη για αναπροσαρμογή των ωρών διδασκαλίας, την ενίσχυση της πειραματικής φύσης του μαθήματος με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Οι απογοητευτικές κατανομές διορισμών Φυσικών τα περασμένα χρόνια οδήγησε και το Σύλλογο Φυσικών Κρήτης να προβεί σε υπομνήματα και ανακοινώσεις, με αποκορύφωμα την πρόσφατη προ ολίγων μηνών επαφή μας με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όπου και εκφράσαμε για ακόμη μία φορά τις πάγιες θέσεις μας και την αγωνία μας για την υποβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής στην μέση εκπαίδευση.
Με αφορμή λοιπόν την φετινή κατανομή, θέτουμε ξανά στο δημόσιο διάλογο και καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου να αφουγκραστεί του προβληματισμούς των Φυσικών και βέβαια τις προτάσεις του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης.
Συγκεκριμένα :
Τα νέα αναλυτικά προγράμματα να εφαρμοστούν με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, με εποπτικά μέσα που θα υποστηρίζουν την ενσωμάτωση πειραμάτων στη διδασκαλία ενός μαθήματος φυσικών επιστημών και κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Το εργαστήριο να αποτελέσει ζωτικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Σπάσιμο» των τμημάτων για το εργαστήριο (όπως συμβαίνει στην Πληροφορική και την Τεχνολογία) με δύο εκπαιδευτικούς. Πειραματική διδασκαλία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα κοινό 28 ατόμων. Θεσμοθέτηση του υπεύθυνου προετοιμασίας εργαστηρίων (ΠΕ04) σε κάθε σχολική μονάδα ή όμορες σχολικές μονάδες (ειδικά στα αστικά κέντρα).
Αναδιάταξη και αύξηση των ωρών διδασκαλίας, ώστε να μπορούν να γίνουν πειράματα στο εργαστήριο ενταγμένα στην διδασκαλία του μαθήματος με προσθήκη 1 ώρας / εβδομάδα. Συγκεκριμένα, τα μαθήματα Φυσικής Α Λυκείου και Φυσικής Θετικού Προσανατολισμού Β Λυκείου από 2 ώρες, που είναι σήμερα, είναι σημαντικό να γίνουν 3 ώρες. Με 2 διδακτικές ώρες και εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, είναι αδύνατον το μάθημα να γίνει όπως πρέπει με χρήση πειραμάτων και διερεύνησης. Στο Γυμνάσιο, η Φυσική είναι επιβεβλημένο να διδάσκεται αποκλειστικά στο εργαστήριο και να είναι μάθημα 2 ωρών, ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να γίνει με ουσιαστικό τρόπο. Μάθημα 1 διδακτικής ώρας, πρακτικά δεν μπορεί να είναι ούτε ουσιαστικό ούτε παραγωγικό ως προς τα μαθησιακά του αποτελέσματα.
Συγγραφή νέων βιβλίων για τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών από συγγραφικές ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν «μάχιμοι» εκπαιδευτικοί της τάξης, οι οποίοι θα διαθέτουν μεν τα κατάλληλα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά θα έχουν και αποδεδειγμένη προϋπηρεσία και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Αναδιαμόρφωση της ύλης σε συνάρτηση με το πραγματικό ωρολόγιο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό διδακτικών ωρών για διάφορους λόγους χάνεται κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η ύλη πρέπει να διδάσκεται ουσιαστικά κι όχι απλά να διεκπεραιώνεται.
Διασύνδεση των Μαθηματικών με την Φυσική τόσο στο Γυμνάσιο, όσο και στην Α Λυκείου, ώστε το αναγκαίο μαθηματικό υπόβαθρο να κατακτάται έγκαιρα από τους μαθητές για να το χρησιμοποιήσουν στις αντίστοιχες εφαρμογές στην Φυσική και να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να διασυνδέουν τις έννοιες συνολικά στις θετικές επιστήμες.
Από πλευράς μας, θα θέλαμε τέλος να συγχαρούμε τους συναδέλφους που θα επιλεγούν για τις παραπάνω θέσεις και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα. Επίσης, θα θέλαμε να τους καλέσουμε να παλέψουν στην κατεύθυνση αναβάθμισης του μαθήματος της Φυσικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, με στόχο τα παιδιά μας να αποκτήσουν ορθολογική και κριτική σκέψη ως απότοκο της μελέτης του μαθήματος της Φυσικής στο δημόσιο σχολείο.
Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα, μέσα από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, να προωθεί τους κοινούς μας προβληματισμούς και αγωνίες με κάθε δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα να αναδεικνύει την όμορφη «Φυσική που δεν διδάσκεται» .
Φωτογραφία από Chuk Yong via Pixabay
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη