ΚΡΗΤΗ

Ο πρώην Πρόεδρος απαντά για τη σύμβαση στο Λιμάνι

Σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τα πλοία

No profile pic

Αναλυτική απάντηση για το  δημοσίευμα του cretalive σχετικά με την ανάθεση έργου, από την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) σε εταιρείες του κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλου (Δείτε ΕΔΩ), δίνει ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Απόλλωνας Φιλιππής.

Στην απάντησή του ο κ. Φιλιππής αναφέρει:

"Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 20-7-2020 είδε το φως της δημοσιότητας στην ιστοσελίδα σας, άρθρο που αναφέρεται  σε «περίεργη σύμβαση στο Λιμάνι του Ηρακλείου » για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τα πλοία και μάλιστα αναρωτιέστε αν θα δοθούν απαντήσεις, και ότι έχετε ασχοληθεί ξανά με την  ανάθεση του έργου για την διαχείριση στερεών καταλοίπων από την προηγούμενη Διοίκηση της ΟΛΗ Α.Ε σε εταιρείες του κυρίου Πολυχρονόπουλου.

Ξεκινώντας θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά ότι η Διοίκησή μας χειρίστηκε το όλο θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα από την αρχή έως το τέλος και για όσους το αμφισβητούν ,είμαστε εδώ για να δώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία και τις απαντήσεις.

Η προηγούμενη ανάδοχος εταιρεία (Antipollution) είχε αναδειχθεί από διαγωνισμό του 2008 (με διάρκεια πέντε έτη ήτοι ως το 2013), και παρέμεινε  μέχρι το 2019, δηλαδή 6 χρόνια από τη λήξη της σύμβασης, και αυτό γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί με διάφορες μεθοδεύσεις κάποιων ο νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου. 

Για το ιστορικό της υπόθεσης, από την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για τη διαχείριση των υγρών αλλά και των στερεών αποβλήτων πλοίων από τη προηγούμενη Διοίκηση.

Εμείς προχωρήσαμε άμεσα: 

1.Στην υπογραφή της σύμβασης για τα υγρά απόβλητα των πλοίων  με ανάδοχο που προήλθε από τον εν λόγω  διαγωνισμό δηλαδή μετά από σχετική νόμιμη διαδικασία.

2.Στην εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού για τα στερεά απόβλητα μετά από σχετική Απόφαση του Δ.Σ,  με τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και τηρώντας αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα από τη κείμενη νομοθεσία 

Αφού λοιπόν, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμά σας έχετε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, οφείλετε να γνωρίζετε ότι σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού ασκήθηκαν από την antipollution προσφυγές και προτάθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί και ενστάσεις τόσο κατά της διαδικασίας, της διακήρυξης, όσο και κατά του φακέλου  της προσφοράς της αναδόχου εταιρείας και απορρίφθηκαν συλλήβδην  όλα από την Επιτροπή αναστολών του ΣτΕ. 

Ως εκ τούτου με απόλυτη νομιμότητα και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ΟΛΗ Α.Ε, η προηγούμενη Διοίκηση ενέκρινε την οριστική κατακύρωση στην σημερινή ανάδοχο «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε-ΑΡΣΗ Α.Ε»,  που προσέφερε έκπτωση 51% έναντι της μηδενικά ουσιαστικά έκπτωσης του 3% που πρότεινε η Antipollution.

Στη συνέχεια και αφού λάβαμε υπόψη μας τις γνωμοδοτήσεις από τους νομικούς μας συνεργάτες στο Ηράκλειο και από δυο μεγάλα και εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών (σημειωτέον ότι ενήμερο ήταν και συμφωνούσε το ΤΑΙΠΕΔ) προέκυψε πως ούτε στα Διοικητικά ούτε στα Πολιτικά Δικαστήρια υφίσταται απαγορευτική διάταξη νόμου, ούτε κάποια διάταξη- εντολή Δικαστή που να απαγορεύει- αναστέλλει, παγώνει την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΛΗ ΑΕ και της Ένωσης Εταιρειών «ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε-ΑΡΣΗ Α.Ε», καθόσον μάλιστα απορρίφτηκαν και όλα τα σχετικά ένδικα βοηθήματα- αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, και συνεπώς η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε νομίμως με την υπογραφή της σύμβασης τερματίζοντας μια μακρά εκκρεμότητα.

Αναφορικά με την έγκριση των τελών εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας που αναφέρεστε, όλα τα στοιχεία υπεβλήθησαν έγκαιρα όπως κάναμε και με τα υγρά απόβλητα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, την έκβαση των οποίων δεν γνωρίζουμε αν έχει υλοποιηθεί, αφού αποχωρήσαμε από την διοίκηση του ΟΛΗ, αλλά σαφώς θα γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού που έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Αναφορικά με την αντίθεση του ΤΑΙΠΕΔ στη εν λόγω σύμβαση, εάν πραγματικά τη βρίσκει παράνομη μπορεί να την καταγγείλει, το ίδιο βέβαια μπορεί να κάνει και η σημερινή διοίκηση του ΟΛΗ και ας προχωρήσουν σε νέο διαγωνισμό.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε πράγματι στις 19-6-2019 όχι γιατί εκτελούσαμε κάποιες εντολές, ούτε γιατί σε 18 μέρες ήταν οι Εθνικές Εκλογές αλλά γιατί παρά τις μεθοδεύσεις κάποιων που  μας καθυστέρησαν περισσότερο από 2 χρόνια, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αφού εμείς βήμα-βήμα περιμένοντας  τις δικαστικές αποφάσεις και εξαντλώντας τη νομιμότητα υπογράψαμε αυτή τη σύμβαση, ως οφείλαμε".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση