ΚΡΗΤΗ
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναπτύσσει σύγχρονο γεωπληροφοριακό σύστημα
Στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Γεωπληροφοριών προχωρεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου
SHARE:
Στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Γεωπληροφοριών προχωρεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου, στοχεύοντας στην παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για όλους τους δημότες, τους επαγγελματίες αλλά και τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο γεωπληροφοριακό σύστημα, όπου οι ενδιαφερόμενοι στο εξής, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση σχετικά με την πολεοδομική οργάνωση, την ρυμοτομία, τις πράξεις εφαρμογής, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τις χρήσεις γης, τις οριοθετήσεις οικισμών, τις υποδομές, τις μελέτες, το περιβάλλον.
Για την παρουσίαση του ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος GIS, που εγκαθιστά ο Δήμος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (11/2) μέσω διαδικτύου, η 1η Ενημερωτική Ημερίδα, με θέμα : “Γεωπληροφοριακό Σύστημα GIS” , ενώ ανακοινώθηκε η ανάρτηση της πιλοτικής έκδοσης του, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας gis.dimosagn.gr , ώστε να είναι προσβάσιμo στους πολίτες αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Εισηγητές στην ημερίδα, ήταν η Διευθύντρια Μελετών και Προγραμματισμού κ. Μαρία Πρατσινάκη και ο Δ/ντης της εταιρείας GET τοπογράφος μηχανικός κ. Γ. Μαυρέλης, ενώ επίδειξη των λειτουργικών δυνατοτήτων του GIS έκανε ο τεχνικός διευθυντής της GET κ. Θ. Βάκκας τοπογράφος μηχανικός.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, ως εξαιρετικά εργαλεία, αφού όπως εξήγησε οι δυνατότητες που προσφέρουν στον δήμο, στους ιδιώτες, στους πολίτες, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Ουσιαστικά, όπως είπε, παραδίνουμε σήμερα ένα σύστημα γεωγραφικών χαρτών, υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Μια υποδομή που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες, να αντλήσουν διαθέσιμα στοιχεία, σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου (περιβάλλον , τηλεπικοινωνίες,δίκτυα κοινής ωφελείας, μελέτες, χρήσεις γης,πολεοδομική οργάνωση, την ρυμοτομία, πράξεις εφαρμογής, χρήσεις γης, οριοθετήσεις οικισμών, τις μελέτες , περιβάλλον κ.α) .
Όπως εξήγησε, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων, καλείται σε καθημερινή βάση να ανταποκριθεί σε αιτήματα δημοτών, επαγγελματιών, υπηρεσιών του Δήμου, φορέων της κεντρικής διοίκησης, αλλά και να σχεδιάσει την ανάπτυξη του αστικού ιστού, λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφωμένη κατάσταση και το διαρκώς μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο.
Προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αρμοδιότητες αυτές, ο Δήμος Αγίου Νικολάου έθεσε ως
προτεραιότητες: τη μετάβαση στην ψηφιακή διαχείριση των γεωχωρικών πληροφοριών, την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, τον συντονισμό και τη βελτίωση των εσωτερικών υπηρεσιακών διαδικασιών.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκε ένα σύγχρονο γεωπληροφοριακό σύστημα με αντικείμενο τη διαχείριση και διάχυση της διαθέσιμης ψηφιακής γεωχωρικής πληροφορίας. Το σύστημα χρησιμοποιεί αποκλειστικά λογισμικά ανοικτού κώδικα, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση πόρων, καθώς το κόστος κτήσης και αναβάθμισης αδειών λογισμικού είναι μηδενικό.
Σε διάστημα έξι μηνών το Σύστημα Γεωγραφικών δεδομένων, θα είναι ανηρτημένο, ώστε να χρησιμοποιείται ευρέως από όλο τον κόσμο.