ΚΡΗΤΗ

Ο άνθρωπος πίσω από τη μακροβιότερη εκπομπή στα ερτζιανά … αποκαλύπτεται!

Η διαχρονική μαγεία του ραδιοφώνου, οι «χομπίστες» και οι stars παραγωγοί - Ο Mr. "Μπλεγμένα Καλώδια" ... σε μια Smart συνέντευξη

No profile pic

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παντινάκη

Όσοι θυμάστε τον εαυτό σας να περιμένετε πώς και πώς, κολλημένοι στο ραδιόφωνο, για να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι, να περιμένετε μήπως κάποια αφιέρωση απευθύνεται σε εσάς, όσοι αναπολείτε την εποχή της κασέτας, στην οποία γράφατε ξανά και ξανά τραγούδια από το ραδιόφωνο ... τότε είστε από τους τυχερούς που έζησαν την εποχή του Mr. Μπλεγμένα Καλώδια! Ήταν οι εποχές που άκουγες μια φωνή στο ραδιόφωνο και έπλαθες στο μυαλό σου την εικόνα, μια και δεν υπήρχαν κάμερες στα στούντιο, δεν υπήρχε internet και ένα "μάτι" παντού, δεν υπήρχαν social media ώστε η μυστηριώδης φωνή να ... αποκαλυφθεί!

Αρκετά χρόνια μετά, και με το ραδιόφωνο να έχει αλλάξει χαρακτηριστικά αλλά και έχοντας "χαλαρώσει" ακόμη και τα κριτήρια για το ανθρώπινο δυναμικό του, ο άνθρωπος που γνωρίζει από ερτζιανά όσο ... ελάχιστοι στην Κρήτη, παραμένει στο ραδιόφωνο, κάνοντας όμως ένα μεγάλο βήμα: Έχει πια μετακομίσει σε άλλη συχνότητα και δίνει το δικό του στίγμα, μέσα από ένα ραδιόφωνο φρέσκο, ζωντανό, που ξέρει που πατάει και κυρίως ... είναι Smart!

Γιατί πάντα το ραδιόφωνο θεωρείται ένα γοητευτικό μέσο; Που οφείλεται η "μαγεία" που το συνοδεύει;

Μα πως είναι δυνατό να μην είναι μαγεία... Ο ακροατής κλείνει τα μάτια του και δημιουργεί τις δικές του εικόνες, ζει και απολαμβάνει την ακρόαση του ραδιοφώνου με όλες του τις αισθήσεις... Μαγεία δεν είναι να ακούς αγαπημένα σου τραγούδια και να μυρίζεις το φθινόπωρο; Να ακούς τον αγαπημένο σου παρουσιαστή και να τον φαντάζεσαι όπως εσύ θέλεις; Ακούς ραδιόφωνο και ταξιδεύεις με το μυαλό σου όπου θέλεις εσύ, δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία του ακροατή και αυτή είναι η μοναδικότητα του ραδιοφώνου!

Επιμένετε στα "Μπλεγμένα Καλώδια"! Εκπομπή με ταυτότητα, εδώ και ... πόσα χρόνια; Πώς γεννήθηκε ο τίτλος της εκπομπής;

Η εκπομπή «Μπλεγμένα καλώδια» ξεκίνησε το 1989 στο Ράδιο Κρήτη. Μία αυθόρμητη νεανική εκπομπή με συμμετοχή ακροατών, με πρωτότυπα παιχνίδια on air, με γρήγορη ροή και γρήγορη εκφώνηση από εμένα.

Σκοπός μου ήταν και είναι να διασκεδάζω τον κόσμο, με διάφορα είδη μουσικής, να μπλέκω το «χθες» και το «σήμερα», το ελληνικό με το ξένο, το γρήγορο beat με τις υπέροχες μπαλάντες... Αυτό λοιπόν το μπλέξιμο της μουσικής έφερε και τον τίτλο της εκπομπής, «Μπλεγμένα Καλώδια»!

Οι φανατικοί ακούνε "Μπλεγμένα Καλώδια" ή "Κώστα Βενέτη"; Παραμένουμε στην εποχή των ραδιοφωνικών παραγωγών-stars;

Μετά από 30 χρόνια, "Μπλεγμένα Καλώδια" και Κώστας Βενέτης είναι ένα! Χαίρομαι που μετά από τόσα χρόνια ραδιοφωνικής πορείας, ακούγοντας κάποιος το όνομα μου, με συνδέει με τη δεκαετία του ’90, με τις επιτυχίες εκείνης της εποχής, με τα walkman στα σχολεία όπου εν ώρα μαθήματος άκουγαν την εκπομπή μου, με τις πρώτες τους ραδιοφωνικές αφιερώσεις και με όλη εκείνη την νεανική ανεμελιά...

Εκείνη την εποχή όσοι έκαναν ραδιόφωνο (λίγο ή πολύ) ήταν stars. Άλλωστε οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα!

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα ραδιόφωνα στο Ηράκλειο είναι δυσανάλογα με τον πληθυσμό του! Στο νομό μας με 300.000 κατοίκους λειτουργούν γύρω στις 60 συχνότητες, περίπου όσες και στην Αττική των 4.000.000 κατοίκων! Και βέβαια, να τονίσω πως οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Ηράκλειο, με ποιότητα προγράμματος, με ήθος και συνέπεια απέναντι στον ακροατή είναι ελάχιστοι!

Οι υπόλοιποι προκειμένου να επιβιώσουν καταφεύγουν σε «λύσεις», με χομπίστες ραδιοφωνικούς παραγωγούς (χωρίς χρηματικές απολαβές), σε εξευτελιστικά διαφημιστικά πακέτα, προκειμένου να αποκτήσουν έσοδα για τη βασική λειτουργία του σταθμού τους και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαξιώνεται η έννοια του Ραδιοφωνικού σταθμού ως μέσο διαφημιστικής επικοινωνίας. Έτσι, δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε το 2019 για ραδιοφωνικούς stars!

Μετά από τόσα χρόνια, ήρθε η ώρα ο Κώστας Βενέτης να βάλει την υπογραφή του σε ένα ραδιόφωνο από το «Α» ως το «Ω»! Πλέον σας συναντάμε σε μία νέα ραδιοφωνική στέγη, με πολύ διαφορετικό ύφος, από ότι εκείνη που σας φιλοξενούσε τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.

Ναι, μετά από 30 χρόνια ραδιοφωνικής πορείας σε Ηράκλειο και Αθήνα αποφάσισα να κάνω το δικό μου επιχειρηματικό βήμα στο ραδιόφωνο. Πρόσφατα με μία ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων δημιούργησα το Smart Radio 104,5. Ένα ραδιόφωνο με ξένη mainstream μουσική, με γρήγορη και έξυπνη ροή, που τα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος πως θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, στα ραδιοφωνικά δρώμενα του Ηρακλείου.

Γιατί ένα ραδιόφωνο με ξένη μουσική; Θα σκεφτόταν κανείς πως το ελληνικό ποπ-λαϊκό παραμένει "must" στην πόλη. Το Ηράκλειο "ζητάει" αυτό το είδος;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση!

Υπηρέτησα την ελληνική μουσική σε όλο της το φάσμα και μεγαλείο, από το ραδιόφωνο μέχρι τα clubs. Θα θυμούνται πολλοί πως ήμουν από τους πρώτους στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 που εισήγαγα το ελληνικό ποπ και λαϊκό τραγούδι στα clubs (κοινώς ελληνάδικα). Αυτή η δεκαετία και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε ήταν οι "χρυσές" εποχές της εμπορικής μουσικής σκηνής αλλά και του ραδιοφώνου.

Δυστυχώς η ελληνική δισκογραφία σήμερα είναι στη χειρότερη της στιγμή! Το ελληνικό τραγούδι δεν έχει πλέον πηγές εσόδων. Μηδενικά δισκογραφικά έσοδα. Δεν υπάρχουν πλέον ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες - οι περισσότερες είναι παραρτήματα πολυεθνικών! Οι παραγωγές (το 50% είναι μόνο ψηφιακά singles) πρόχειρες και φτωχές. Είναι παραγωγές προσαρμοσμένες να παίξουν σε νυχτερινά clubs με ανάλογους στίχους. Που και που βέβαια υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, που δεν μπορούν δυστυχώς να καλύψουν σωστά τη ροή ενός ραδιοφωνικού σταθμού.

Από την άλλη, οι παραγωγές σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο καλπάζουν, περνούν βέβαια τη δική τους κρίση, αλλά σε καμία περίπτωση δε συγκρίνεται με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.

Τώρα για το Ηράκλειο … έχω διαπιστώσει ότι η μουσική νοοτροπία του Ηρακλειώτη έχει αλλάξει. Έχει βάλει την ξένη μουσική στην καθημερινότητα του. Το πρωί στο αυτοκίνητο η πλειοψηφία διαλέγει να ακούσει κάτι πιο light, όχι μπουζούκια και κλαρίνα... στη δουλειά του το ίδιο. Ελάχιστα είναι τα εμπορικά καταστήματα που ακούν στο ωράριο λειτουργίας τους ελληνική μουσική. Τα ελληνικά τραγούδια πλέον είναι μέρος της διασκέδασης μας (τα βράδια και σε κοινωνικές εκδηλώσεις). Τη δεκαετία του ‘90 θυμάμαι και μέχρι πριν μερικά χρόνια, όπου και να βρισκόσουν άκουγες ελληνικές μελωδίες... Πρωί, μεσημέρι, βράδυ; Ρέμο, Θεοδωρίδου, Σφακιανάκη, Μαζωνάκη, Γαρμπή, Τερζή, Καρρά, Δημητρίου, Βανδή, Μητροπάνο, Πάριο, Βίσση... και πολλούς ακόμα που ξεχνώ!

Σήμερα;

Εύχομαι και ελπίζω, αυτή η κρίση της ελληνικής δισκογραφίας να περάσει σύντομα!

Τί είναι αυτό που κάνει… Smart το ραδιόφωνο που φέρει τη «σφραγίδα» του Κώστα Βενέτη;

Το Smart Radio 104,5 είναι ένα φρέσκο, δροσερό ψυχαγωγικό ραδιόφωνο. Παίζει ξένη mainstream μουσική χωρίς να λείπουν οι μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες από τις δεκαετίες 80 και 90. Είναι ένα format που είχα στο μυαλό μου εδώ και πολύ καιρό, και το οποίο σιγά σιγά γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο τριετές πλάνο που υλοποιείται σταδιακά!

Το ραδιόφωνο, ξέρεις, δε θέλει βιαστικές και απότομες κινήσεις, θέλει μελετημένα και ουσιαστικά βήματα. Θέλω να δημιουργήσω ένα ραδιόφωνο με ήθος, συνέπεια και σεβασμό προς τον ακροατή. Θέλω οι ακροατές να ακούν Smart Radio 104,5 και να διασκεδάζουν, να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, να χαμογελούν!

Στόχος μου είναι ο διαφημιζόμενος, να βρει ένα συνεργάτη που θα τον συμβουλεύει για τη διαφημιστική του προβολή, να βρίσκουμε μαζί έξυπνους τρόπους επικοινωνίας, με αποτέλεσμα το προϊόν του να γίνει αγαπητό στους ακροατές μας. Έχουμε δουλειά μπροστά μας γι’αυτό ανέφερα πως υπάρχει πλάνο τριετίας.

Η σεζόν 2019 - '20 βρίσκει το Smart Radio 104,5 με τέσσερις αξιόλογες παραγωγές. Καθημερινά στις 10 το πρωί η Ελένη Μανουσάκη, με την εκπομπή "Ραντεβού με τη Ελένη" στις 17.00 το απόγευμα … εγώ με τα "Μπλεγμένα Καλώδια" και στις 20.00 ο Νίκος Μαλτεζάκης με την εκπομπή "Κρουασάν Σοκολάτα", ενώ τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου στις 5 ο dj TAF με ένα ιδιαίτερο τρόπο μας παρουσιάζει το top 20 σε USA και UK.

Τί λείπει από το σημερινό ραδιόφωνο στο Ηράκλειο;

Λείπει η πολυφωνία! Θα ήθελα από τις 60 συχνότητες που υπάρχουν στο Ηράκλειο να είχα περισσότερες επιλογές στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση.

Αυτό όμως προϋποθέτει σωστές επενδύσεις και μελετημένη στρατηγική στο εμπορικό τμήμα κάθε ραδιοφωνικού σταθμού! Ζητώντας από την αγορά 80 λεπτά ή 1€ ανά διαφημιστικό spot δεν υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης ούτε ποιότητα προγράμματος. Η διαφήμιση είναι ακριβή, αυτό το ξέρουν οι διαφημιζόμενοι. Μία έξυπνη και ουσιαστική ραδιοφωνική καμπάνια, είναι ικανή να απογειώσει τις πωλήσεις μίας επιχείρησης. Είναι κρίμα λοιπόν να υποβιβάζουμε αυτό το υπέροχο, άμεσο και τρομερά αποτελεσματικό μέσο που λέγεται ραδιόφωνο!

Πόσο "απειλητική" για το παραδοσιακό ραδιόφωνο μπορεί να είναι η τεχνολογία, όπως συμβαίνει σε άλλα μέσα επικοινωνίας; Τα web radios έχουν δυναμική; Θεωρείτε ότι το ραδιόφωνο όπως το γνωρίζουμε, θα έχει θέση και στο μέλλον μας;

Το ραδιόφωνο δεν θα πάψει ποτέ να μην είναι μέρος της καθημερινότητας του ανθρώπου, για ένα και μόνο λόγο: είναι ΑΜΕΣΟ!

Βέβαια η γενικότερη ακρόαση του έχει μειωθεί και σε αυτό σαφώς συμβάλλει η ανάπτυξη του internet (youtube κλπ). Όμως, ό,τι ήταν να «πάθει» το ραδιόφωνο το έπαθε, τίποτα άλλο δεν μπορεί να του συμβεί. Στάθηκε στο ύψος του!

Τα περισσότερα παραδοσιακά (αν όχι όλα) ραδιόφωνα έχουν διαδικτυακή παρουσία μέσα από εφαρμογές ή από εξειδικευμένα site ραδιοφώνου. Είναι δύσκολο ένα Ηρακλειώτης ακροατής να ψάξει διαδικτυακά να ακούσει ένα ραδιόφωνο από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη ή τη Λάρισα. Θέλει τον ραδιοφωνικό σταθμό που ακούει να τον αισθάνεται στην πόλη του, στη γειτονιά του. Ο ακροατής ταυτίζεται με το ραδιόφωνο, ακούει φαντάζεται, θέλει η φωνή που του κρατά συντροφιά να είναι δίπλα του, όχι στην Αθήνα ή στο Los Angeles.

*Ο Κώστας Βενέτης με τα «Μπλεγμένα Καλώδια» δίνει ραδιοφωνικό ραντεβού μέσα από τη συχνότητα του Smart Radio 104.5, από Δευτέρα ως και Παρασκευή, στις 17.00

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση