"Το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα - δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη!"

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Κλεισθένη - "Θέλουμε ένα νόμο που θα είναι μεταρρυθμιστικός, προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης"

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσουλης ανέφερε "Θέλουμε ένα νόμο που θα είναι μεταρρυθμιστικός, προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης"

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδακης αναφέρθηκε στην απλή αναλογική και στο μείζον ζήτημα της κυβερνησιμοτητας. "Με ψυχραιμία να δούμε ένα σχέδιο που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις".

"Είμαι υπέρ της καθαρής και ανόθευτης αναλογικής", ανέφερε και ζήτησε "να αποσυρθεί ο νόμος και να κουβεντιάσουμε πλέον σοβαρά, σε μια διαφορετική βάση" τόνισε.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μ. Λιονη ανέφερε από την πλευρά της "Το νομοθέτημα αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Στοχεύει μόνο στο εκλογικό σύστημα. Δυναμιτίζεται ο συγκρητισμός. Δεν θα πάψουν να υπάρχουν τα δεινά της αυτοδιοίκησης." ανέφερε ενώ συμπλήρωσε "Δεν λύνονται τα μεγάλα γραφειοκρατικά θέματα. Οι περιοχές δεν πρέπει να χάσουν τα χαρακτηριστικά τους. Πρέπει να υπάρχει χωρικός και χωριστός αντιπεριφερειάρχης σε κάθε περιφερειακή ενότητα."

Την ίδια στιγμή ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σημείωσε "Το πρόβλημα δεν λύνεται. Αντιθέτως, με το υπάρχον νομοσχέδιο μας μπερδεύει περισσότερο. Γι' αυτό και πρέπει να αποσυρθεί. Να μπει στη Βουλή, να γίνει μια διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων. Να συμφωνήσουμε σε μια κοινή αναφορά που θα έχει τον πρώτο λόγο η τοπική αυτοδιοίκηση, για να μην έχουμε τα χάλια της Παιδείας."

"Το νομοσχέδιο δίνει οξυγόνο στη Δημοκρατία. Οι πολίτες πρέπει να έρθουν κοντά στη Δημοκρατία και να μην είναι αποκομμένοι από την εξουσία" ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λυμπεράκης. 

Την ίδια στιγμή ο κ. Κεφαλογιαννης σημείωσε: Με τον "Κλεισθενη", δεν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για περιφερειακή διακυβέρνηση. Ειμαστε 100% εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, που βολεύει το κυβερνών κόμμα. 

Τέλος ο Ορφανός σημείωσε "Βαθιά αντιλαϊκό, βρώμικο και επιζήμιο για τα λαϊκά στρώματα αυτό το νομοσχέδιο που εξυπηρετεί το νέο κύκλο του καπιταλισμού".

Ο Μιχάλης Κριτσωτακης εκτίμησε πως "το νομοσχέδιο θα αλλάξει προς όφελος εκείνων που τους εξυπηρετεί. Θα παραφράζεται η δημοκρατία και δεν θα την εξυπηρετεί." Ο ίδιος σημείωσε ότι το νέο νομοσχέδιο ενσωματώνει τις λογικές του 3ου μνημονίου.

Aπό την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: "Το νομοσχέδιο όπως είναι έχει σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα. Οδηγεί σε μια συναλλαγή που μπορεί να γίνεται και κάτω από το τραπέζι. Το νομοσχέδιο λοιπόν δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη και δύσκολα θα ψηφιστεί. Είμαι υπέρ των συγκλίσεων, εκ των προτέρων όμως και όχι εκ των υστέρων. Όπου υπήρξαν συγκλίσεις στην αυτοδιοίκηση είχαμε καλά αποτελέσματα." Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ακόμη πως αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης, οι μισοί Δήμοι στην Ελλάδα δεν θα λειτουργούσαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει "να ασκήσουμε πιέσεις για να υπάρξουν αλλαγές προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης".

Θέλουμε, είπε, μια αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών και οχι προς όφελος ημών.

Ο κ. Φασουλάκης στην τοποθέτηση του είπε "το νομοσχέδιο δεν είναι μεταρρυθμιστικό, αλλά κρύβει εκλογική και πολιτική σκοπιμότητα. Το περιεχόμενό του είναι ασαφές και υποκριτικό. Ο Κλεισθένης πρέπει να μετονομαστεί Νέρωνας."

Το περιφερειακό συμβούλιο κατέληξε ,τέλος, πως συμφωνεί για την παράταση ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες για επιμέρους ζητήματα , τα οποία θα πολλαπλασιασουν τα προβλήματα αντί αυτά να επιλυθούν.

Πάντως, η Περιφέρεια απο την πλευρά της ζητά τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας.

Συνεδρίασε, την Τρίτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και συζήτησε για το θέμα των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση από την κυβέρνηση. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο προχώρησε στην παρακάτω απόφαση:

"Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού).

  • Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους.
  • Δεν απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που κρατούν δέσμια την Αυτοδιοίκηση αλλά ενισχύει την επιτροπεία του κράτους στους ΟΤΑ.
  • Δεν κάνει καμία αναφορά στο μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος.

Έτσι, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση, αν δεν αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι και παρακρατημένοι πόροι ή τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την απόδοσή τους.

Για αυτό, καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις διαμαρτυρίες και κυρίως τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης. 

Ο νέος νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης".  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ