ΚΡΗΤΗ

Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό!

H κλιματική αλλαγή με τις αυξημένες περιόδους ξηρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων, εντείνει τα προβλήματα ύδρευσης.

Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό!

Γράφει η Θεοδώρα Κουτεντάκη* 

Διακοπές υδροδότησης στο Ηράκλειο, ανεπάρκεια νερού άρδευσης από την εκτεταμένη ξηρασία και τις διαχειριστικές απώλειες, και ελλιπές δίκτυο άρδευσης σε περιοχές με σημαντική πρωτογενή δραστηριότητα. Το πρόβλημα της εξεύρεσης επαρκούς και κατάλληλου για χρήση νερού στην Κρήτη είναι υπαρκτό.  

Η Κρήτη έχει μεσογειακό κλίμα με ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, με ανεπαρκείς βροχοπτώσεις και άρα μειωμένη υδάτινη προμήθεια. H κλιματική αλλαγή με τις αυξημένες περιόδους ξηρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων, εντείνει τα προβλήματα ύδρευσης. H φετινή μείωση των υδάτινων αποθεμάτων στο Φράγμα Αποσελέμη οδηγεί σε συνεχείς διακοπές υδροδότησης στο Ηράκλειο. Παρόμοια εικόνα και στο Φράγμα της Φανερωμένης που η στάθμη φέτος έπεσε κάτω από τα 4,5 εκ. κυβικά νερού. 

Οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι είναι εγγενές χαρακτηριστικό του κρητικού κλίματος, οπότε ο σχεδιασμός διαχείρισης υδάτων ξεκινάει από αυτό το δεδομένο. Δυστυχώς όμως, αρκετά υδραυλικά έργα στην Κρήτη αντιμετωπίζουν λειτουργικά και - σε αρκετές περιπτώσεις - σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ανολοκλήρωτα αρδευτικά δίκτυα της Μεσαράς. 

Υπάρχουν περιοχές στη Μεσαρά που δεν έχουν πρόσβαση σε αρδευτικά δίκτυα και πολλά χωριά εξασφαλίζουν νερό αποκλειστικά με γεωτρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα υπάρχοντα δίκτυα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Περαιτέρω, πολλά από τα υπάρχοντα δίκτυα έχουν υποστεί φθορές, πράγμα που οδηγεί σε απώλειες νερού, ενώ ορισμένα παλιά δίκτυα λειτουργούν με πεπαλαιωμένες μεθόδους άρδευσης, οδηγώντας σε σπατάλη νερού. 

Η κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό, η ολοκλήρωση του Φράγματος της Πλακιώτισας, ο εκσυγχρονισμός του Φράγματος της Φανερωμένης και φυσικά η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων αποτελούν μια σειρά έργων αναπτυξιακής σημασίας που θα ενισχύσουν όλη τη Μεσαρά. 

Μόνο με την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα πετύχουμε καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη χρήση του νερού. Τόσο η Πολιτεία, όσο και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για τα έργα που πρέπει να γίνουν. 

Η καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα του πρωτογενή τομέα, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να περιοριστεί η εξάντληση των φυσικών πόρων. Το νερό για την Κρήτη, θα συνεχίσει να είναι το πολυτιμότερο αγαθό.   

κουτεντακη θεοδωρα

*Η Θεοδώρα Κουτεντάκη είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ηρακλείου με το συνδυασμό «Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε», με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση