Νέες διαρροές στο Βαλσαμιώτη

Σύμφωνα με τις μετρήσεις οι απώλειες είναι κατά 70% μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι

Νέες διαρροές της τάξης των 185 με 250 κυβικών μέτρων νερού την ώρα καταγράφονται στο φράγμα Βαλσαμιώτη, λίγους μήνες μετά την επιδιόρθωση των κατασκευαστικών προβλημάτων που είχαν εμφανιστεί με την έναρξη λειτουργίας του έργου και είχαν σαν συνέπεια να σημειωθούν σημαντικές απώλειες νερού πέρυσι.

Oι νέες διαρροές, παρότι είναι κατά 70% μικρότερες σε μέγεθος σχέση με το έντονο πρόβλημα που υπήρχε παλαιότερα, παρακολουθούνται στενά από μέρους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τους μηχανικούς να επισημαίνουν ότι η ακριβής αποτίμηση του προβλήματος θα γίνει αφότου το φράγμα πληρωθεί και παραμείνει γεμάτο για ένα διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον χειμώνα η στάθμη του φράγματος έχει ανέβει στα 185 μ. και απομένουν 5 μέτρα για να γεμίσει πλήρως το φράγμα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 4 εκατ. κυβικά νερού μέσα στο φράγμα. Η ροή είναι καλή. Εισρέουν 2.000 κυβικά την ώρα, ενώ άλλα 2.000 κυβικά δίνονται προς τα Μεσκλά κι από εκεί στη ΔΕΥΑΧ, γλιτώνοντας έτσι το κόστος της άντλησης από γεωτρήσεις για νερό ύδρευσης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των διαρροών ο κ. Κάζάσης διευκρίνισε: «Το φράγμα συμπεριφέρεται αρκετά καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο πρόβλημα που είχαμε πέρυσι, χωρίς όμως ακόμα να είμαστε τελείως ευχαριστημένοι. Κι αυτό διότι, παρότι υπάρχει μια μείωση της τάξης του 70% στις διαρροές που υπήρχαν, παραμένει ένα 30% που είναι ένα ποσοστό υψηλότερο του ανεκτού».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μετρήσεις των ανθρώπων του ΟΑΚ οι διαρροές υπολογίζονται σε 180 με 250 κυβικά νερού έναντι 700 πέρυσι.

«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε ξανά στο σημείο που είχαμε εντοπίσει δηλαδή μετά την 175 μ. στάθμη. Πάντως, αν παραμείνει η απώλεια στα ίδια επίπεδα ενώ έχει πληρωθεί πλήρως το φράγμα τότε θα είναι ανεκτή. Δεν θα είναι αυτό που θα θέλαμε αλλά θα είναι ανεκτή», διευκρίνισε ο κ. Καζάσης.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα να παρουσιαστούν ξανά προβλήματα σε κατοικίες της περιοχής.

«Υπάρχει συνεχής μέτρηση με αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί. Δεν θεωρώ ότι θα έχουμε προβλήματα σε σπίτια αλλά χρειάζεται ακόμα χρόνος. Αυτό που θέλουμε είναι να γεμίσει το φράγμα και να μείνει γεμάτο για αρκετό καιρό ώστε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί. Εκτιμάμε ότι σε ένα μήνα, ίσως και νωρίτερα, θα έχει γεμίσει», τόνισε ο κ. Καζάσης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εξειδικευμένους μηχανικούς και εμπειρογνώμονες της ΔΕΗ οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν θα πρέπει να γίνουν ενώ το φράγμα είναι γεμάτο.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το 2005 με προϋπολογισμό 23.000.000 ευρώ και ολοκληρώθηκε το 2014 με συνολικό κόστος 41.500.000 εκατομμύρια ευρώ!

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ