"Ναι" στον κυκλικό κόμβο στον Κουμπέ

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο κυκλικός κόμβος του Κουμπέ από το Δημοτικό Συμβούλιο

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. η μελέτη για τον κυκλικό κόμβο στην περιοχή του Κουμπέ, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης από τον μελετητή κ. Δημήτρη Γρηγοράκη.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μίνως Αλεφαντινός, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε τη σημαντικότητα της επέμβασης στο σημείο όχι μόνο για λόγους αισθητικούς αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας, καθώς στο σημείο διασταυρώνονται τουλάχιστον έξι δρόμοι. Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε, η Περιφέρεια Κρήτης είναι θετική στη βοήθεια εξεύρεσης πόρων χρηματοδότησης για την κατασκευή του.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, τόσο ο μελετητής κ. Γρηγοράκης όσο και ο κ. Οικονόμου που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης απάντησαν σε ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι έκαναν και παρατηρήσεις που πιθανά και συμπεριληφθούν, κατά την οριστικοποίηση της μελέτης.Ο ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

Η πρόταση του μελετητή αφορά την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου 52 μέτρων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας στον οποίο θα συγκλίνουν πέντε βασικές κατευθύνσεις:

1) Από και προς Ρέθυμνο.

2) Από και προς Ατσιπόπουλο.

3) Από και προς Γάλλου.

4) Από και προς στρατόπεδο Θεοδωράκη.

5) Από και προς οικισμό «Πανόραμα».

Η κίνηση των οχημάτων που θα εξυπηρετεί ο προτεινόμενος κυκλικός κόμβος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας θα είναι ανάποδα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Στο δευτερεύοντα κόμβο σχήματος οβάλ που φαίνεται στο σχέδιο ενσωματώνονται  τρεις δρόμοι που έρχονται από το Πανόραμα και καταλήγουν στον βασικό κυκλικό κόμβο.

Στη μελέτη υπάρχει πρόβλεψη για δίκτυο ποδηλατοδρόμων, υπάρχει δίκτυο πεζόδρομων πλάτους τουλάχιστον δύο μέτρα σε κάθε πλευρά.

Επίσης προβλέπονται τρεις θέσεις στάθμευσης για λεωφορεία, ενώ θα υπάρχουν 5 θέσεις στάθμευσης και 4 θέσεις φύτευσης, η μία από αυτές είναι ο ίδιος ο κυκλικός κόμβος, στο εσωτερικό του.

Ενώ εντός του Οβάλ κόμβου, προς Πανόραμα, προβλέπεται γήπεδο μπάσκετ.

 

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Στην Τεχνική Έκθεση για την ισχύουσα κατάσταση αναφέρεται: «Ο βασικός οδικός άξονας που διέρχεται νότια του στρατοπέδου Θεοδωράκη είναι η Παλαιά Εθνική Οδός. Το διερχόμενο διαμέσου της πόλης τμήμα αυτού του δρόμου, αποτελεί την μοναδική μέχρι σήμερα αστική αρτηρία του Ρεθύμνου. Εξαιτίας των μεγάλων ρυθμών αύξησης του αστικού πληθυσμού και αντίστοιχα του αριθμού των οχημάτων που κινούνται εντός της ευρύτερης αστικής ζώνης, η κυκλοφοριακή ικανότητα αυτού του δρόμου δεν μπορεί πλέον να καλύπτει σε εικοσιτετράωρη βάση τις ανάγκες κυκλοφορίας σε στάθμη εξυπηρέτησης.

Ορισμένες δηλαδή ώρες της μέρας (τις ώρες αιχμής), παρατηρείται συμφόρηση της κυκλοφορίας σε μεγάλο τμήμα αυτού του δρόμου και μάλιστα ως προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η υπό μελέτη περιοχή, δεν ανήκει μεν στην στενή αστική ζώνη της πόλης, όμως εκεί συμβάλλει ένας σημαντικός περιαστικός οδικός άξονας, ο λεγόμενος Γαλλιανός δρόμος (ή αλλιώς, δρόμος του Γάλλου).

Αυτός ο δρόμος, εκτός από την προφανή λειτουργία του (σύνδεση της ομώνυμης περιοχής με την πόλη), συνδέει το Πανεπιστήμιο αλλά και το Βαρδινογιάννειο Στάδιο με το Ρέθυμνο. Δηλαδή και εδώ έχουμε ώρες αιχμής στην κίνηση των φοιτητών από και προς το Πανεπιστήμιο που μάλιστα διαφοροποιούνται ή εξαλείφονται κατά την διάρκεια του έτους (εορτές, θερινές διακοπές κλπ). Αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν συνιστούν συστηματικό (καθημερινό) πρόβλημα, «ώρες αιχμής» παρατηρούνται στην ίδια ζώνη και κατά την τέλεση αθλητικών αγώνων στο Στάδιο Βαρδινογιάννη.

Στην ίδια όμως περιοχή μελέτης, ο Παλιός Εθνικός εξυπηρετεί επιπλέον την ζήτηση:

α) Από και προς το Στρατόπεδο Θεοδωράκη

β) Από και προς τον οικισμό Πανόραμα

γ) Από και προς την ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μονής Σωτήρος Χριστού

Ο αριθμός των απαιτούμενων συνδέσεων των πιο πάνω οδικών κλάδων με τον Παλιό Εθνικό, θα απαιτούσε ένα πολύπλοκο σύστημα ισόπεδων κόμβων μορφής «ταυ» το οποίο, για την αποφυγή ατυχημάτων, θα έπρεπε να λειτουργεί με φωτεινή

σηματοδότηση που θα το καθιστούσε εντελώς ανεπαρκές ως προς την εξυπηρέτηση της ομαλής ροής των διερχομένων οχημάτων (όπως άλλωστε είχε συμβεί με την φωτεινή σηματοδότηση στον Ι/Κ Ατσιπόπουλου).

Επομένως, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκώμενοι φόρτοι κυκλοφορίας στην υπό μελέτη περιοχή ίσως ευνοούσαν την κατασκευή και λειτουργία ενός κλασσικού Ι/Κ με φωτεινή ή άλλη σηματοδότηση, η λύση ενός κυκλικού κόμβου φαίνεται ότι είναι η μοναδική κυκλοφοριακά αξιόπιστη λύση.

(Παρά την πρακτική βεβαιότητα που μας παρέχει η εμπειρία, χρησιμοποιούμε στην ανάλυσή μας τους όρους «ίσως» και «φαίνεται», εξαιτίας της έλλειψης πραγματικών στοιχείων για τους φόρτους κυκλοφορίας στην υπό μελέτη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Όταν μάλιστα ο υπό μελέτη κόμβος τοποθετείται σε αστική ζώνη όπου οι επιβαλλόμενες για λόγους ασφαλείας ταχύτητες κυκλοφορίας είναι της τάξης των 30 έως 40 χλμ/ω, η επιλογή κυκλικού κόμβου αποτελεί την πλέον αρμονική και ασφαλή λύση, αφού αυτές ακριβώς είναι οι ταχύτητες κυκλοφορίας που επιβάλλει η γεωμετρία του.)».

Πηγή: rethemnosnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ