Ναι, στον ανισόπεδο κόμβο, αλλά να...μείνουν και οι ράμπες!

Αναζητούν τρόπους για να...αδειοδοτήσουν εκ των υστέρων τις ράμπες στου Κοκκίνη

   



“Ο ανισόπεδος κόμβος στο Βαθειανό κάμπο θα λύσει τα προβλήματα διέλευσης στην περιοχή ανατολικά του Ηρακλείου” κατέληξε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος που ενέκρινε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αλλά το μεγάλο…αγκάθι παραμένουν οι υφιστάμενες ράμπες για τις οποίες το ΣτΕ έχει δώσει εντολή να…κλείσουν! Γι αυτό και αναζητείται λύση να…νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων!

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπή αποδείχθηκε ότι η ΜΠΕ του ανισόπεδου κόμβου είναι το…ευκολάκι. Και δεν υπηρχε επί της ουσίας θέμα στην Επιτροπή, όπως λέει  ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ο χρόνος υλοποίησης και οι ράμπες που τώρα εξυπηρετούν χιλιάδες κατοίκους και οδηγούς.

“Είναι αυτονόητο ότι εγκρίνουμε και γνωμοδοτούμε θετικά για το έργο του κόμβου. Και περιβαλλοντική λύση ικανοποιητική είναι και ασφαλές έργο. Αλλά τι θα γίνει με τις ράμπες εάν κλείσουν και με το δεδομένο ότι το έργο δεν μπορεί να γίνει αύριο;” λέει ο κ.Καλογερής.

Όπως τόνισε στην επιτροπή κι εκ μέρους του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Γ.Αγαπάκης το έργο για να φτάσει στο είπεδο της πλήρους και οριστικής μελέτης και φυσικά να βρεθούν τα χρήματα και να γίνει ο κόμβος θέλει..χρόνους!

“Το καλύτερο σενάριο είναι τα 5 χρόνια , το πιο γραφειοκρατικό ίσως και πολύ παραπάνω” ειπώθηκε στην επιτροπή.

“Εάν σκεφτείτε ότι έχουμε μια διετία για τις οριστικές μελέτες, τις απαλλοτριώσεις και την εξεύρεση πόρων τότε ναι μιλάμε για ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόσβαση στου Κοκκίνη, την Ανώπολη, όλη αυτή την περιοχή που είναι πυκονοκατοιημένη” αναφέρει ο κ.Καλογερής.

Το ίδιο θέμα έθεσε και ο δήμαρχος Χερσονήσου κ.Μαστοράκης που ήταν παρών στην επιτροπή Περιβάλλοντος και επεσήμανε ότι ο δήμος δεν μπορει να δεχτεί κλείσιμο της μίας ή της άλλης ράμπας (ή και των δύο)!

Όπως τονίστηκε η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο προσέφυγαν ιδιώτες αφορά τυπικούς λόγους μη αδειοδότησης και έτσι αναζητούνται τρόποι να…αδειοδοτηθούν εκ των υστέρων.

“Είναι μια διαδικασία που μπορεί να προχωρήσει αφού έχουν λήξει και οι περιβαλλοντικοί όροι του ΒΟΑΚ. Τους οποίους με την ανανέωση των όρων μπορούν να ενταχθούν και οι ράμπες” αναφέρθηκε.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι ράμπες θα είναι οι προσωρινή λύση μέχρι να φτιαχτεί ο ανισόπεδος κόμβος που δημιουργείται στο ύψος της Ανώπολης, και που θα εξυπηρετήσει οριστικά , νόμιμα και ασφαλώς πλέον την πρόσβαση από και προς το ΒΟΑΚ.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ