ΚΡΗΤΗ
"Να ανοίξει το λιανικό εμπόριο στην Κρήτη", ζητά η ΟΕΣΚ
"Τα όρια πλέον έχουν εξαντληθεί" αναφέρεται μεταξύ άλλων
SHARE:
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τους συναρμόδιους υπουργούς, την οποία κοινοποιεί στον Περιφερειάρχη Κρήτης και σε όλους τους βουλευτές, απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητώντας "να ανοίξει η αγορά, χωρίς click και διάφορους παρόμοιους τρόπους, με το να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, τουλάχιστον στην Κρήτη που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ασήμαντα".
Αναλυτικά η επιστολή:
Το λιανικό εμπόριο της Κρήτης και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μετά από δέκα χρόνια πολύμορφης κρίσης, με τα μεγέθη των αγορών να έχουν υποστεί τεράστια συρρίκνωση, βρίσκεται τώρα να βιώνει ακραίες συνθήκες και τα όρια πλέον έχουν εξαντληθεί.
Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος ξαφνικά μπήκε σ' ένα παγκόσμιο πόλεμο με τον φονικό ιό, με τεράστιες καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, οδηγώντας την σε μία διαδικασία δομικών αλλαγών και οργάνωσης.
Εχουν συρρικνωθεί σε ανησυχητικό βαθμό τα οικονομικά μεγέθη και κατ' επέκταση ο όγκος της οικονομίας.
Εχουν γίνει ανακατατάξεις στο τομέα της παραγωγής και στον τομέα της διανομής.
Οι οικονομικές αυτές αλλαγές, επηρεάζουν και τις κοινωνικές σχέσεις.
Εδώ στην χώρα μας, από τον Φεβρουάριο του 2020, που κατέφθασε η πανδημία, αυτές οι αλλαγές, εφαρμόζονται στην οικονομία και στην κοινωνία.
Η οικονομία μας βιώνει, μεγάλες πιέσεις. Η διάρθρωσή της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, στο άμεσο τουρισμό. Σημαντική, είναι η διάχυση των εισοδημάτων που προέρχονται από τις τουριστικές δραστηριότητες, στο υπόλοιπο οικονομικό κύκλωμα.
Τώρα οι συνθήκες είναι καταστροφικές. Το κράτος προσπαθεί με δανεισμό του, να μεταφέρει δανεισμό στις επιχειρήσεις, για να διατηρηθεί, η ρευστότητα, οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Αναλύοντας μέχρι 30/11/2020, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το κράτος δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο.
Τα περιβόητα δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για την ρευστότητα των αγορών, αλλά θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας, σε συγκεκριμένους τομείς και στην πράσινη ανάπτυξη.
Ετσι λοιπόν όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το λιανικό εμπόριο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που το αποτελούν, που είναι το τελευταίο κομμάτι του παραγωγικού κυκλώματος, που διαμορφώνει προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι το κύτταρο της οικονομίας και που τελικά διαμορφώνει τα μεγέθη της οικονομίας, είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.
Είναι εκείνο που υφίσταται την μεγαλύτερη αδικία, ανάμεσα σε όλους τους κλάδους του οικονομικού κυκλώματος. Έτσι όπως διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες, φαίνεται σαν στόχος, στο τέλος να έχει εξαφανιστεί το 50%-60% των εμπορικών επιχειρήσεων που υπάρχουν, βέβαια με τεράστιες επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης του κράτους, έχει δοθεί στον άμεσο τουρισμό και στον έμμεσο τουρισμό, σε επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες.
Στο λιανικό εμπόριο η μόνη βοήθεια από το κράτος, είναι η συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στις επιστρεπτέες προκαταβολές, να μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας, τους εργαζόμενους και να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους, για μείωση των ενοικίων, που βέβαια ζημιώνουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, γιατί δεν υπάρχει απόσβεση της ζημιάς που έχουν υποστεί, αλλά αντίθετα πληρώνουν κανονικά όλους τους φόρους, που αφορούν την ακίνητη περιουσία.
Οι οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου lockdown, είναι ακόμα εμφανείς. Και λόγω των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, ότι θα αποφεύγαμε ένα νέο lockdown για το καθοριστικό χρονικό διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, γιατί η ζημιά στην οικονομία θα ήταν τεράστια, οι εμπορικές επιχειρήσεις οργανώθηκαν και προμηθεύτηκαν προϊόντα και ξαφνικά, εντελώς απροειδοποίητα, βρέθηκαν κλειστές.
Το κόστος είναι μεγάλο και θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Το μικρό χρονικό διάστημα που λειτούργησαν, οι επιχειρήσεις με το click away, που και πάλι το συντριπτικό κομμάτι του εμπορίου, δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σ' αυτή την προοπτική, γιατί δεν είχε το χρόνο να προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο, αλλά και η κοινωνία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει θετικά, συνέβαλλε στην κάλυψη των απωλειών του τζίρου κατά πολύ μικρό ποσοστό.
Και ξαφνικά πάλι η αγορά και η οικονομία έκλεισε και πάλι, χωρίς την προοπτική να ανοίξει ούτε στις 11/01/2020 που αρχίζει και η εκπτωτική περίοδος στην Ελλάδα, μήπως και στηριχτεί κάπως η αγορά μετά την καταστροφή Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Παρακολουθούμε την κυβέρνηση, να οργανώνει πάντα τα βήματα της, σύμφωνα με την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, με τους δεύτερους, μπροστάρηδες και που ο κάθε ένας να προβαίνει, για τους επόμενους μήνες, σε αντιδιαμετρικές εκτιμήσεις, που φέρνουν τον φόβο και τον τρόμο στην χώρα.
Η καταστροφή είναι τεράστια. Το κόστος για το εμπόριο, δεν μπορεί να αποσβεστεί από το κράτος και βλέπουμε να υλοποιείται ένας στόχος σε βάθος χρόνου, να σταματήσει αναγκαστικά, η μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα.
Βλέποντας αυτή την κατάσταση, βδομάδες τώρα, με οικονομικά κριτήρια και δεδομένα, ζητούσαμε επανειλημμένα να ανοίξει η αγορά, με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.
Ζητάμε για άλλη μία φορά να ανοίξει η αγορά, χωρίς click και διάφορους παρόμοιους τρόπους, με το να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, τουλάχιστον στην Κρήτη που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ασήμαντα και καταγγέλλουμε όλους που στηρίζουν, αυτήν την μεγάλη οικονομική και κοινωνική αλλαγή.
Με αυτές τις πρωτόγνωρες και ραγδαίες εξελίξεις, το λιανικό εμπόριο, σιγά – σιγά θα εντάξει με τον καλύτερο τρόπο και την τεχνολογία στην αγορά.