ΚΡΗΤΗ
Μ.Θραψανιώτης: Άριστες οι προοπτικές για το ελαιόλαδο
Ο χαιρετισμός του Μ.Θραψανιώτη στον 7ο Διαγωνισμό Ελαιολάδου στη Σητεία
SHARE:
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Μανόλης Θραψανιώτης, παρέστη στην τελετή έναρξης του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου στη Σητεία. Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημασία του ΠΟΠ ελαιόλαδου της Σητείας και της Κρήτης, την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών και των αναγκαίων τεχνικών και εγγειοβελτιωτικών υποδομών, που πολλές δεν έχουν ολοκληρωθεί τρία χρόνια τώρα, παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει παρακαταθήκη ώριμα έργα.
Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Σητεία και την Κρήτη ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιόλαδου στην Σητεία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους οργανωτές και εύχομαι να στεφθεί με επιτυχία.
Για την Ελιά και το Λάδι μπορεί να μιλά κανείς ώρες.
Για τον "κλάδο ελαίας " σαν σύμβολο Ειρήνης αλλά και σαν Βραβείο.
Τον “κότινο” για τους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Για την Ελιά, το προϊόν σαν μέσο επιβίωσης σε συνδυασμό με το ψωμί και τέλος για το λάδι και τις ιδιότητες του. Ιδιότητες για τις οποίες έχουν γραφτεί χιλιάδες κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Θα αρκεστώ στο σήμερα για να επισημάνω:
Το λάδι αποτελεί βασικό προϊόν για το Λασίθι την Κρήτη, την Ελλάδα. Οι προοπτικές είναι άριστες για τον νομό μας λόγω της ποιότητάς του. Απόδειξη το Λάδι "Σητείας" με ΠΟΠ, έχει περιληφθεί ανάμεσα στα 100 προϊόντα της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας το 2020. Το Λάδι "Κριτσα ", με ΠΓΕ από την ΕΕ το 2018, πολυβραβευμένο επίσης. Μεταξύ των βραβείων, το παγκόσμιο Βραβείο " Μάριο Σολίνας".
Υπάρχουν όμως και μικροπαραγωγοί με πολλά βραβεία, γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας του.
Τι χρειάζεται ;
- ΝΑ υπάρξουν κίνητρα για ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς και να αλλάξει ο τρόπος ενίσχυσης.
- Να ενισχύεται η παραγωγή, το προϊόν δηλαδή και όχι το δένδρο.
- Να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για brand name σε επίπεδο Κρήτης, διατηρώντας τα τοπικά διακριτά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
- Να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών.
- Να επιδοτείται η παραγωγή έτσι θα αποτελέσει κίνητρο για να μην εγκαταλείπεται η ελαιοκαλλιέργεια.
- Και τέλος να ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση υδατικών πόρων.
Προκαλεί το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την ανακήρυξη του αναδόχου του έργου Προσαγωγού Διώρυγας Μύρτους στην Ιεράπετρα, το έργο καθυστερεί, αλλά να υπάρξουν και χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή ώριμων έργων, όπως τα συνοδά έργα Μπραμιανού, η λιμνοδεξαμενή Άι Γιάννη και οι Χοχλακιές.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει την δυνατότητα για την χρηματοδότηση. Τα ΣΔΙΤ που επιλέγει η κυβέρνηση δεν αποτελούν λύση και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με την σημερινή κρίση.
Εμείς ως κυβέρνηση, σχεδιάσαμε τα αρδευτικά έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ως δημόσια έργα