Μητσοτάκης : Προτεραιότητα για την Κρήτη η αναβάθμιση ΒΟΑΚ και τουριστικού προϊόντος

Δεύτερη μέρα της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της ανατολικής Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη. 
Τον πρόεδρο της ΝΔ υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανώλης Αλιφιεράκης, ενώ πρώτος στη σύσκεψη πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μ. Κουμαντάκης.  Στη σύσκεψη , μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τον σύνδεσμο εξαγωγέων, την ένωση αστυνομικών υπαλλήλων νομού και άλλων φορέων, ενώ παρόντες είναι οι βουλευτές Κρήτης της ΝΔ αλλά και πολιτευτές του κόμματος.

Λιγότεροι φόροι, λιγότερο κράτος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του χαρακτήρισε ανοιχτή διαδικασία τη συνάντηση σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρότυπο επικοινωνίας. Μάλιστα απάντησε σε όλα τα ζητήματα και ξεχωριστά σε καθένα από όλους τους φορείς που τοποθετήθηκαν. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» λέγοντας: «Ο λόγος είναι ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού του Κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις».

            Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα. Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του Α.Ε.Π. Μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».
 
            Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», το οποίο του δώρισαν στο Επιμελητήριο. «Το βιβλίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εξηγεί γιατί οι κοινωνίες, οι οποίες πετυχαίνουν είναι τελικά αυτές που έχουν ανοιχτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτές που δίνουν, δηλαδή, την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους της ιδιωτικής οικονομίας να  συμμετέχουν στη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου». Και πρόσθεσε: «Τα έθνη που αποτυγχάνουν, είναι κατεξοχήν αυτά όπου κλειστές συντεχνίες, κλειστές ολιγαρχίες νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους, με θάρρος για το πως ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για το πως θα αποποινικοποιήσουμε την έννοια της επιχειρηματικότητας. Για το πως θα τοποθετήσουμε το ρόλο του Κράτους στο σωστό του πλαίσιο, ως ένα πάροχο ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και ένα φορέα που ρυθμίζει με τρόπο αντιγραφειοκρατικό τη λειτουργία της αγοράς».
 
            Για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση, τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και υπογράμμισε: «Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η Κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο».  
 
            Μιλώντας για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.), ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε την παραγωγική μας βάση σε οργανωμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει να προσφέρουν βασικές ποιοτικές υποδομές. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει ο φορέας διαχείρισης των ΒΙΠΕ να επενδύσει σε αυτές περισσότερα κονδύλια. Η πραγματικότητα λέει ότι νέες επενδύσεις πρέπει να γίνονται εντός οργανωμένων χώρων».
 
            Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στην λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. «Ποιοτικό προϊόν», είπε, «είναι εκείνο που έχει καλή σχέση ποιότητας και κόστους, ώστε η τιμή του να είναι ανταγωνιστική. Για να έχουμε εθνική στρατηγική εξαγωγών απαιτείται  να δούμε το όλο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα του κόστους ενέργειας και το κόστος χρηματοδότησης είναι απολύτως καθοριστικό». 
 
            Τέλος, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), δήλωσε: «Η Κρήτη πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να μπορεί να την πουλάει στο σύστημα. Άρα, πρέπει να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι το μέλλον. Και το μέλλον είναι ήδη εδώ».


Για την Κρήτη

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι τουρισμός και πολιτισμός είναι δυο έννοιες αλληλένδετες, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι ένας αναξιοποίητος πυλώνας στο κομμάτι του τουρισμού. 

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι στην περίπτωση που κυβερνήσει η ΝΔ θα καταργήσει τον ΕΟΤ ενώ σημείωσε ότι δε χρειάζεται να γίνεται αυτή η δουλεια από το κράτος. "Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ενα brand name που να είναι σταθερό" ανέφερε ο ίδιος. Παράλληλα τόνισε ότι είναι πολύ καλά τα νεα για τον τουρισμό φέτος αλλά ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να πανηγυριζουμε καθώς είναι θέμα συγκυρίας και η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι. 

"Είναι μια ευκαιρία όπως τόνισε "να αναβαθμίσουμε υποδομές, να ανανεώσουμε τον γερασμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό μας"

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στον ΒΟΑΚ είπε πραγματικά είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ αρκεί να ξέρουμε τι θα κοστίσει η μελέτη βιωσιμότητας. Θα μπορούσε η χώρα να διεκδικήσει ένα έργο με ρήτρα διαθεσιμότητας και αυτό θα μπορούσε να είναι ο ΒΟΑΚ σημείωσε. Μάλιστα ανέφερε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και το συνέδεσε με τα τροχαία που σημειώνονται νησί 

Τέλος αναφέρθηκε και στο δημογραφικό πρόβλημα με την υπογεννητικότητα.

Συνέχεια της περιοδείας 

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Χερσονήσου και θα μεταβεί στον Άγιο Νικόλαο όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αντώνη Ζερβό. 

Επίσης, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους και εργαζομένους του τομέα του τουρισμού, στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, σε ομιλία του στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Αστόρια» του Ηρακλείου ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι : «Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές. Ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν. Και η χώρα να αναπνεύσει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο καλύτερα για την Ελλάδα»

Παράλληλα δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να κυβερνήσουμε σωστά» και σημείωσε πως λιθαράκι της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ θα είναι η μείωση των φόρων για να αναπνεύσει η οικονομία και ζήτησε να τον εμπιστευθούν λέγοντας: «Ελάτε να ελευθερώσουμε το μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ψέμα που δεν είπε» ενώ υπογράμμισε πως «κανένα μέλλον δεν χτίζεται με λάσπη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είπε ότι «η χώρα μας έχει δει πολλούς δημαγωγούς - δυστυχώς. Κανένας όμως δεν έφτασε τον κ. Τσίπρα. Ούτε αυτά που έκανε ως αντιπολίτευση, ούτε αυτά που κάνει ως κυβέρνηση. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε. Δεν υπάρχει ψέμα που δεν είπε. Και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Τα δύο χρόνια Τσίπρα, είναι τα χειρότερα από το 1974. Η Ελλάδα έκανε παντού πίσω».

Επίσης μίλησε για «λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα». «Ποτέ η Ελλάδα δεν έχει ξαναγνωρίσει τόσο ανεύθυνη, αδίστακτη και επιζήμια κυβέρνηση. Γι' αυτό και η καταδίκη της από τους πολίτες στις κάλπες θα είναι τόσο βαριά όσο θα είναι και η κρίση της Ιστορίας. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια» είπε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέπτυξε στην ομιλία του η Νέα Δημοκρατία έχει το σχέδιο για έξοδο από την κρίση και επανέλαβε τους βασικούς άξονές του κόμματος του. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ