ΚΡΗΤΗ
Μικρά Ασία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και τοπική κοινότητα στα Νέα Αλάτσατα άνοιξαν την πόρτα στην Ιστορία 100 χρόνια μετά
Συγκίνησε η εκδήλωση μνήμης του Μικρασιατικού και Προσφυγικού Ελληνισμού
Μια συγκινητική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας ήταν ο διάλογος που άνοιξαν με την ιστορία, το Σάββατο 28 Μαΐου, οι μαθητές του 7ου και 13ου Γυμνασίου στα Νέα Αλάτσατα Ηρακλείου με τους ανθρώπους του Μικρασιατικού Ελληνισμού που άφησαν πίσω τους την Μικρά Ασία το 1922 και ήρθαν στην Κρήτη, στη νέα τους πατρίδα.
Η εκδήλωση μνήμης του Μικρασιατικού και Προσφυγικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και τον Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου. Την ευθύνη της οργάνωσης είχαν η κ. Αγγελική Ζαχαράτου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δ.Ε. Ηρακλείου, η κ. Αμαλία Φιλιππάκη, Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και η κ. Χριστίνα Χατζηαδάμ, πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου. Την ευθύνη της παρουσίασης από τους μαθητές των δράσεων τους στο πλαίσιο του επετειακού έτους των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή είχαν οι εκπαιδευτικοί Σταματία Μεϊδάνη & Αντρούλα Κυριάκου (7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου) και Μαρία Παπαδάκη & Ειρήνη Σπυριδάκη (13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου).
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, η Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης κ. Ειρήνη Βιδάκη, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δ. Ηρακλείου κ. Στέλλα Αρχοντάκη και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου κ. Ιωάννης Καραγιαννίδης. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Ηρακλείου κ. Νίκος Ηγουμενίδης και κ. Γιώργος Λογιάδης καθώς και η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου κα Μαρία Καναβάκη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις φιλολόγους Σταματία Μεϊδάνη και Αντρούλα Κυριάκου μέσα από το δρώμενο με τίτλο: «Μνήμες και λόγος προσφύγων» ταξίδεψαν το πολυπληθές ακροατήριο πίσω στον χρόνο, δίνοντας φωνή στους εκπατρισμένους και στις εκπατρισμένες, ανασυνθέτοντας εμπειρίες και συμβάντα που τους πλήγωσαν! Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες από το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις φιλολόγους Μαρία Παπαδάκη και Ειρήνη Σπυριδάκη αφηγήθηκαν μαρτυρίες των Μικρασιατών προσφύγων της περιοχής τους, δίνοντάς στους έφηβους και στις έφηβες την ευκαιρία να «χειραφετηθούν» μέσα από την καταγραφή προφορικών μαρτυριών και να αναπτύξουν τη δική τους κριτική ματιά σε γεγονότα που σημάδεψαν τους/τις προγόνους τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία από τον διακεκριμένο ιστορικό Νίκο Ανδριώτη, ο οποίος μίλησε για την «Άφιξη, Υποδοχή και Εγκατάσταση των Προσφύγων στην Κρήτη». Ο επίλογος της εκδήλωσης ήταν ένα ταξίδι στη μουσική και στις γεύσεις της Μικράς Ασίας, αφού η Χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών τραγούδησε τραγούδια της Μικρασίας και οι γυναίκες του συλλόγου πρόσφεραν ένα μικρασιάτικο τρατάρισμα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο