ΚΡΗΤΗ

Μία… Κρητικιά αράχνη σπηλαιόβιο είδος της χρονιάς για το 2021

Ξεχωριστή δράση ευαισθητοποίησης από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας

No profile pic

Της Κατερίνας Μυλωνά
 

Από την Κρήτη ξεκινά ο εορτασμός για το Διεθνές Έτος Σπηλαίων και Καρστ (IYCK), όπως έχει ανακηρυχθεί από τη Διεθνή Ένωση Σπηλαιολογίας (UIS) το 2021.

Στο πλαίσιο των δράσεων, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας δημιούργησε τη σελίδα “Ελλάδα - Σπηλαιόβιο ζώο της Χρονιάς”, όπου θα παρουσιάζεται ένα είδος σπηλαιόβιου ζώου της Ελλάδας κάθε χρόνο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα πλάσματα του υπόγειου περιβάλλοντος της χώρας μας.

Στην προσπάθεια μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεβάζοντας εικόνες με σπηλαιόβια ζώα της Ελλάδας και ιδιαίτερα με το είδος που επιλέγεται κάθε χρονιά.

Για την πρώτη χρόνιά αυτής της πρωτοβουλίας επιλέχθηκε η σπηλαιόβια αράχνη 𝙈𝙚𝙩𝙖 𝙗𝙤𝙪𝙧𝙣𝙚𝙩𝙞 𝗦𝗶𝗺𝗼𝗻, 𝟭𝟵𝟮𝟮 με αφορμή την εύρεσή της για πρώτη φορά στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος #LIFE_GRECABAT.

«Ξεσκονίστε λοιπόν το αρχείο σας όλοι οι σπηλαιολόγοι και αναρτήστε στη σελίδα https://www.facebook.com/CaveAnimalOfTheYearGreece.gr/

 τις φωτογραφίες σας. Όλα τα δεδομένα είναι πολύτιμα και αξιοποιήσιμα από τους ειδικούς. Σας καλούμε λοιπόν να τα αναρτήσετε και στο #iNaturalist ώστε να ενσωματωθούν και στο project  https://www.inaturalist.org/projects/cave-animal-of-the-year-2021-greece» αναφέρει, σε κάλεσμα του Ινστιτούτου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, αναφέρει στο Cretalive πως ανάλογες δράσεις ξεκίνησαν από την Γερμανία πριν από λίγα χρόνια και έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της και άλλες χώρες. Τώρα, «αγκαλιάζει» την προσπάθεια αυτή η Διεθνής Ένωση Σπηλαιολογίας.

 

Στην Ελλάδα, η αρχή γίνεται με την θηλυκιά Meta menardi που φυλάει το κουκούλι με τα αυγά της. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά και τα αραχνάκια μεγαλώσουν λίγο, η αράχνη πεθαίνει. Το συγκεκριμένο είδος βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη στο σπήλαιο Ψιμάκι στην Αργυρούπολη, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE GRECABAT. Είναι μεγάλη η εξάπλωσή του στη μεσογειακή λεκάνη, συναντάται στη Νοτιοδυτική Αφρική, την Ευρώπη, δεν είναι ένα είδος που απειλείται. 

Ο κ. Παραγκαμιάν αναφέρει πως υπάρχουν πολλά αδημοσίευτα στοιχεία από τα νησιά και την Κρήτη που μπορούν να κρύβουν πολύτιμες πληροφορίες. 

Μέσα από τη δράση που μόλις ξεκίνησε, οι σπηλαιολόγοι θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη σπηλαιόβια πανίδα και να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για αυτήν. 







Στην φωτογραφία εξωφύλλου ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση