Μια απάντηση για το νηπιαγωγείο που δε μεταφέρθηκε

Από τους τοπικούς φορείς της Επισκοπής

Κοινή ανακοίνωση των τοπικών φορέων της Επισκοπής - απάντηση στην ανακοίνωση των φορέων του Σγουροκεφαλίου για τη μη μεταφορά του νηπιαγωγείου. :

Η κοινωνία και οι τοπικοί φορείς της Επισκοπής αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να απαντήσουμε στα όσα η επιστολή διαμαρτυρίας των τοπικών φορέων Σγουροκεφαλίου αναφέρει, τόσο για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραμείνει το Νηπιαγωγείο Επισκοπής στην Επισκοπή, όσο και για την ακαταλληλότητα του κτηρίου που στεγάζει το νηπιαγωγείο και την έλλειψη χώρων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοτικού σχολείου Επισκοπής.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς του Σγουροκεφαλίου παρουσιάζονται έντονα θορυβημένοι από τη λήψη της αρνητικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου για τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου Επισκοπής στο Σγουροκεφάλι και τη συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων στην Επισκοπή.
Καταγγέλλουν δε την απόφαση αυτή ως κατάφορη παραβίαση της θετικής πρότασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διαβάζοντας την επιστολή διαμαρτυρίας δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, πώς είναι δυνατό η πρόταση της υπηρεσίας σας να παραβιάζεται κατάφορα από δημοκρατικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο μιας δημοκρατικής χώρας; Οι προτάσεις δεν είναι αποφάσεις και ως εκ τούτου δε γεννάται λόγος περί παραβίασής τους. Εκτός εάν υπάρχει – εσκεμμένη ή μη – παρεξήγηση του όρου από μέρους του συντάκτη της επιστολής διαμαρτυρίας και των συνυπογραφόντων.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι λόγοι μικροπολιτικής σκοπιμότητας, οικονομικών συμφερόντων και τοπικιστικού φανατισμού επηρέασαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς όφελος των κατοίκων της Επισκοπής. Το δεύτερο ερώτημα που θέτουμε είναι: σε ποια ακριβώς οικονομικά συμφέροντα, ικανά να επηρεάσουν το δημοτικό συμβούλιο και να το ωθήσουν να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρονται, και πόθεν είναι ορμώμενος ο τοπικιστικός φανατισμός που αποδίδεται στο δημοτικό συμβούλιο, δεδομένου ότι από τα 33 μέλη που διαθέτει μόνο δύο είναι από την Επισκοπή; Η τοπική κοινωνία και οι φορείς του Σγουροκεφαλίου οφείλουν μια απάντηση με συγκεκριμένα παραδείγματα οικονομικών συμφερόντων και τοπικιστικού φανατισμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου, καθώς τα ανωτέρω, σε περίπτωση που δεν αποδειχτούν, συνιστούν βαριές συκοφαντίες.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος ασύστολων ψευδών όπως η έλλειψη κτηρίου στέγασης του Νηπιαγωγείου Επισκοπής, οι δύο μικρές αίθουσες, τα προβλήματα ασφάλειας και μόνωσης του κτηρίου, η έλλειψη αποθηκευτικού χώρου, ο ακατάλληλος αύλειος χώρος, κ.τ.λ., προκειμένου να δικαιολογηθεί η μεταστέγαση του νηπιαγωγείου. Ανερυθρίαστα ο συντάξας την επιστολή επικαλείται το κοινό αίσθημα και τη γονική ευαισθησία αναφερόμενος σε ενδεχόμενο κλονισμού της υγείας των νηπίων τα οποία είναι δήθεν «στοιβαγμένα σε σκοτεινές και δύσοσμες αίθουσες που θυμίζουν αποθήκες για άχρηστο υλικό». Εκείνο που μπορούμε να σκεφτούμε, όχι μόνο για το συγγραφέα αυτού του λιβελογραφήματος, αλλά και για όλους εκείνους που το συνυπογράφουν, είναι ότι ή έχουν παντελή άγνοια του χώρου που περιγράφουν ή ότι σκοπίμως αναφέρουν τα όσα αναφέρουν σε μια προσπάθεια παραπλάνησης τόσο της κοινής γνώμης όσο και των προσώπων στα οποία αποστέλλεται η επιστολή διαμαρτυρίας. Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας, και επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα όσα αφορούν στο κτήριο που εμείς και οι πατεράδες μας – είτε με συνεισφορά από το υστέρημά μας είτε με προσωπική εργασία – χτίσαμε στην Επισκοπή προκειμένου να στεγάσει το Νηπιαγωγείο:
α. Αναφέρουμε ότι στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 20/10/2016 στο κτήριο του νηπιαγωγείου από τον Αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την πρόεδρο και Τοπικού Συμβουλίου, δε διαπιστώθηκαν ύπαρξη υγρασίας, πεσμένοι σοβάδες ή άλλα προβλήματα ικανά να κλονίσουν την υγεία των νηπίων.
β. Παραθέτουμε τις φωτογραφίες 1 έως 9 στο επισυναπτόμενο PDF προκειμένου να αποδείξουμε την ύπαρξη του κτηρίου, δύο μεγάλων αιθουσών 50τ.μ. και 75τ.μ.,με πληθώρα ανοιγμάτων για άπλετο φως, με βοηθητικούς χώρους 30τ.μ., κουζίνα, εσωτερικές τουαλέτες, βιβλιοθήκη, και πολύ ευρύχωρο αύλειο χώρο μέσα στο πράσινο. Στις ίδιες φωτογραφίες μπορεί να διαπιστωθεί και η ανυπαρξία υγρασίας και πεσμένων σοβάδων. Παρόλα αυτά, έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Δήμου προκειμένου να προχωρήσουμε τόσο σε έργα συντήρησης, όσο και σε παρεμβάσεις για περαιτέρω βελτίωση του χώρου και ακόμη ανετότερη διαβίωση των νηπίων. Ο δε αριθμός των νηπίων σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας σας είναι:
Προνήπια: 14
Νήπια: 18

Και στων ψευδών τη συνέχεια εμφανίζεται το εξής παράδοξο: το ακατάλληλο κτήριο του νηπιαγωγείου, αυτό που υπονομεύει την υγεία των νηπίων απειλώντας να την κλονίσει, αίφνης – στην ίδια επιστολή-λίβελο και μερικές αράδες παρακάτω –, κρίνεται απολύτως κατάλληλο για να στεγάσει τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, τα παιδιά του δημοτικού, αφού φυσικά ελευθερωθεί από τα νήπια με τη μεταστέγαση του νηπιαγωγείου. Υποκρισίας απαύγασμα!
Τα επιχειρήματα των φορέων του Σγουροκεφαλίου σε ότι αφορά στο δημοτικό δεν απέχουν από εκείνα που αφορούν στο νηπιαγωγείο. Τονίζεται η αδυναμία λειτουργίας του δημοτικού σχολείου εξαιτίας της συσσώρευσης υπεράριθμων μαθητών στις τάξεις, της ανυπαρξίας αίθουσας για το μάθημα της πληροφορικής και για τη στέγαση του τμήματος ένταξης, της μη λειτουργίας κυλικείου και της εμπορίας ακατάλληλων ειδών διατροφής. Ακόμη, γίνεται έκκληση στην υπηρεσία σας να μην επιτρέψει τη στέγαση των παιδιών σε αίθουσες χωρισμένες με νοβοπάν και σε διαδρόμους μεταποιημένους σε σχολικές αίθουσες.
Είναι αξιοσημείωτη η ευαισθησία της κοινωνίας και των φορέων του Σγουροκεφαλίου όσον αφορά στους μαθητές και θα ήταν απολύτως σεβαστή εάν ετύγχανε και ειλικρινής. Όμως, παρότι τα παιδιά μας και τα παιδιά τους για χρόνια φοιτούν στο σχολείο της Επισκοπής, κανένας δεν επέδειξε νωρίτερα την όψιμη ευαισθησία που επιδεικνύουν από τη στιγμή που προέκυψε το θέμα μεταστέγασης του νηπιαγωγείου Επισκοπής στο Σγουροκεφάλι. Τι να πιστέψουμε, λοιπόν, ότι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια; Υπήρχε απουσία προβλημάτων, απουσία γονικής ευαισθησίας ή απουσία συγκεκριμένων συμφερόντων;
Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχει αποστείλει η υπηρεσία σας, ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη έχει ως εξής:
Α΄ τάξη: αριθμός μαθητών 16
Β΄ τάξη: αριθμός μαθητών 25 και λειτουργεί με 2 τμήματα των 11
και 14 μαθητών
Γ΄ τάξη: αριθμός μαθητών 20
Δ΄ τάξη: αριθμός μαθητών 17
Ε΄ τάξη: αριθμός μαθητών 18
ΣΤ΄ τάξη: αριθμός μαθητών 20
Δεδομένου ότι ο ανώτερος προβλεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι 25 – και μπορεί με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να προσαυξηθεί κατά 10% και να φθάσει έως και τους 28 –, αναρωτώμεθα σε ποια από τις προαναφερθείσες τάξεις παρατηρείται η συσσώρευση των υπεράριθμων; Όσο για την αίθουσα πληροφορικής, υπάρχει από το 2004 με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη συνεπικουρία του, ενώ υπάρχει επιπλέον σχολική αίθουσα η οποία μπορεί να στεγάσει το Τμήμα Ένταξης, αρκεί να αποφασίσουν ο διευθυντής του
σχολείου και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων να την αδειάσουν από τα σκουπίδια και τα άχρηστα αντικείμενα τα οποία έχουν σωρευτεί σ’ αυτήν άνευ λόγου, δεδομένου ότι το σχολείο διαθέτει δύο αποθήκες και μπορεί να εξασφαλιστεί και τρίτη, αν εκμεταλλευτεί ένα μέρος του πολύ μεγάλου χώρου όπου βρίσκεται ο λέβητας.
Σχετικά με τον ισχυρισμό της ύπαρξης αιθουσών που χωρίζονται με νοβοπάν, αναφέρουμε ότι πρόκειται για βαριές ξύλινες πόρτες που υπάρχουν από δομήσεως του κτηρίου, με σκοπό να εξυπηρετούν το σχολείο σε περιπτώσεις εκδηλώσεων, προσφέροντας ένα ενιαίο χώρο ικανό να φιλοξενήσει μαθητές και προσκεκλημένους. Παρόλα αυτά, και για την
απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του σχολείου, έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Δήμου προκειμένου να αφαιρέσουμε τις ξύλινες πόρτες και να χωρίσουμε τις δύο αίθουσες με τοίχο με την απαραίτητη ηχομόνωση. Και για του λόγου το
αληθές, παραθέτουμε τις φωτογραφίες 10 έως 14 στο ανωτέρω PDF που αποδεικνύουν, την ευρυχωρία των τάξεων και καταδεικνύουν ότι το «νοβοπάν» δεν είναι παρά βαριές ξύλινες πόρτες με συγκεκριμένο σκοπό, τις φωτογραφίες
15 και 16 που αποδεικνύουν την ύπαρξη της αίθουσας υπολογιστών, τις φωτογραφίες 17 και 18 που αποδεικνύουν την ύπαρξη αίθουσας για τη στέγαση του τμήματος ένταξης, τις φωτογραφίες 19 και 20 για τις τουαλέτες, τις φωτογραφίες 21 και 22 για την ύπαρξη των αποθηκών. Ακόμη, παραθέτουμε τη φωτογραφία 23 στο ίδιο PDF με την κάτοψη δύο αιθουσών 35 τ.μ. εκάστη, τις οποίες σκοπεύουμε να εξασφαλίσουμε με μια ελάχιστη παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία του σχολείου. Πρόκειται για τις αίθουσες 2 και 3 στο σχέδιο.
Όσον αφορά δε στην έλλειψη κυλικείου, μια πρόχειρη έρευνά μας απέδειξε ότι το δημοτικό σχολείο Γουρνών με 240 παιδιά δε διαθέτει κυλικείο, το δημοτικό σχολείο Ελιάς δε διαθέτει κυλικείο, το δημοτικό σχολείο Σγουροκεφαλίου ουδέποτε είχε κυλικείο. Ασφαλώς δεν εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να διαθέτει κυλικείο το δημοτικό σχολείο Επισκοπής!
Επαφιέμεθα στην καλή διάθεση του Δήμου Χερσονήσου να επισπεύσει τη νομιμοποίηση του κτιρίου που στεγάζει το κυλικείο, αλλά και του διευθυντή του σχολείου ώστε να προχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου αυτό να επαναλειτουργήσει.
Με αυτές τις απλές αλήθειες απαντούμε στις κατηγορίες, στα ψεύδη και στις ανακρίβειες από τα οποία βρίθει η επιστολή διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του Σγουροκεφαλίου.
Παρακαλούμε την υπηρεσία σας να αντιμετωπίσει με αίσθημα δικαίου τον αγώνα μιας κοινωνίας που έχει μόνο γνώμονα την παροχή καλύτερης παιδείας στα παιδιά της και τα παιδιά των γειτόνων της. Έχουμε κατηγορηθεί ως οι άνθρωποι χωρίς παιδιά, εκείνοι που συνήθως κάνουμε φασαρία στην Επισκοπή. Απαντούμε ότι φοιτήσαμε στα σχολεία της Επισκοπής, ότι τα παιδιά μας φοίτησαν και φοιτούν στα ίδια σχολεία, και είμαστε απλά οι άνθρωποι που αγωνίζονται να κρατήσουν τον τόπο ζωντανό.
Γι’ αυτό, μην επιτρέψετε να χαρακτηριστεί ως «εξύψωση και επικράτηση του παιδαγωγικού ρόλου που εκπροσωπείτε» η υποταγή σε ένα όψιμο ψευδο ενδιαφέρον και μια υποκριτική ευαισθησία που στην ουσία είναι ο μανδύας μιας αναχρονιστικής πολιτικής που θυμίζει μεθόδους άλλων εποχών.
Εμείς σεβόμαστε και επικροτούμε το δικαίωμα των κατοίκων του Σγουροκεφαλίου να επιδιώκουν για τα παιδιά τους τις καλύτερες συνθήκες μόρφωσης που παρέχει ένα πολυθέσιο σχολείο. Όλα τα παιδιά του Σγουροκεφαλίου είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία της Επισκοπής εφόσον οι γονείς τους το επιθυμούν. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Σγουροκεφαλίου είναι απόφαση των κατοίκων του η οποία δεν αφορά τους κατοίκους της Επισκοπής. Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δε συνιστά λόγο εισβολής στα κεκτημένα μας, ιδιαιτέρως εφόσον με βαθύ αίσθημα ευθύνης έχουμε αγωνιστεί να εξασφαλίσουμε καλύτερη παιδεία για τα παιδιά μας, και έχουμε συνεισφέρει όσο καμιά άλλη τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ