ΚΡΗΤΗ

Μεταναστευτικό: "Φουλάρει" το εκθεσιακό κέντρο στην Αγυιά - Νέες συλλήψεις διακινητών

Πάνω από 700 αλλοδαποί φιλοξενούνται προσωρινά στο σημείο, μετά τις αλλεπάλληλες αφίξεις - Επί ποδός Δήμος και ιατρικό προσωπικό - Νέα επιχείρηση διάσωσης αργά το βράδυ του Σαββάτου

μετανάστες
Photo Credits: @intime

Ασφυκτικές συνθήκες επικρατούν στην Αγυιά εκεί όπου φιλοξενούνται πλέον εκατοντάδες μετανάστες, καθώς οι συνεχείς αφίξεις των τελευταίων 24 ωρών οδήγησαν σε πλήρη υπερκορεσμό του εκθεσιακού κέντρου. 

Πάνω από 700 αλλοδαποί φιλοξενούνται πλέον στον χώρο, με τον Δήμο και το ιατρικό προσωπικό να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

 

 

Σύμφωνα με το parakritika.gr, στους 61 που ήδη βρίσκονταν στην Αγυιά, προστέθηκαν οι εκατοντάδες αλλοδαποί από το αλιευτικό που εντοπίστηκε νότια της Γαύδου, επιπλέον άλλοι 60, ενώ αναμένονται και 131, ξεπερνώντας τον συνολικό αριθμό των 720.

 

Image
Μεταναστες Αγυιά
Photo Credits: @parakritika.gr

 

Ο γιατρός Στέφανος Ντουκάκης, μαζί με την ομάδα του, βρίσκονται διαρκώς “επί ποδός”, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να εξεταστούν οι μετανάστες, ενώ τιτάνια προσπάθεια γίνεται και από τον Δήμο Χανίων για να τους προσφερθούν τα απολύτως αναγκαία.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα.

 

Image
Μεταναστες Αγυιά
Photo Credits: @parakritika.gr

 

Image
Μεταναστες Αγυιά
Photo Credits: @parakritika.gr

 

 

Συλλήψεις διακινητών μετά τη διάσωση δεκάδων μεταναστών στα ανοιχτά της Κρήτης

Στο μεταξύ, στη σύλληψη τριών αλλοδαπών για διακίνηση μεταναστών προχώρησαν οι Λιμενικές Αρχές το Σάββατο 27/12 , μετά τον εντοπισμό και τη διάσωση δεκάδων αλλοδαπών στις περιοχές της Γαύδου και των Καλών Λιμένων τα τελευταία 24ωρα. 

Οι συλληφθέντες, υπήκοοι Νότιου Σουδάν και Σουδάν, αναγνωρίστηκαν από τους διασωθέντες ως οι διακινητές που τους μετέφεραν από το Τομπρούκ της Λιβύης έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η επίσημη ανακοίνωση των Αρχών αναφέρει χαρακτηριστικά: 

"Αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 30 αλλοδαπών, τις πρωινές ώρες Παρασκευής (26/12) από σκάφος της δύναμης Frontex στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου, συνελήφθη ένας 27χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Νότιου Σουδάν), για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής που τους μετέφερε από το Τομπρούκ της Λιβύης, έναντι χρηματικής αμοιβής. 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων. 

Η ΔΑΠΘΑΣ σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Χανίων, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες. 

 

Επίσης αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 30 αλλοδαπών, τις βραδινές ώρες Παρασκευής (26/12) , στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων, συνελήφθη ένας 24χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Νότιου Σουδάν), για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» και του άρθρου 306 του Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής που τους μετέφερε από το Τομπρούκ της Λιβύης, έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, είχαν εκκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες την 20.12.2025 από την περιοχή του Τομπρούκ, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά μεταξύ 12.000 δηναρίων Λιβύης και 170.000 Γκίνε Αιγύπτου έκαστος, για την μεταφορά τους στην Ελλάδα. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου. 

 

Σχετικά με τον εντοπισμό 78 αλλοδαπών, τις πρωινές ώρες Παρασκευής (26/12)  στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου, συνελήφθη ένας 19χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν), για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» όπως ισχύει και του άρθρου 306 Π.Κ. «Έκθεση», καθώς αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής που τους μετέφερε από το Τομπρούκ της Λιβύης, έναντι χρηματικής αμοιβής. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων. Η ΔΑΠΘΑΣ σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Χανίων, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες" 

 

Διάσωση 47 μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων από τη Frontex

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό, λέμβος με 47 αλλοδαπούς (41 άντρες, 3 γυναίκες και 3 ανήλικους) εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου (27/12) στη θαλάσσια περιοχή 41 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων. Στην επιχείρηση διάσωσης, που συντόνισε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και εκτέλεσε σκάφος της δύναμης Frontex, οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες, από όπου αναχώρησαν οδικώς για το λιμάνι του Ηρακλείου. 

Η προανάκριση διεξάγεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

 

Νέο περιστατικό διάσωσης λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι και νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών κινητοποίησε το Λιμενικό, αργά τη νύχτα του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες 31 άτομα αποβιβάστηκαν στην περιοχή των Καλών Λιμένων και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι, για τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες αρχές.

 

φωτογραφία αρχείου

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση