Με..."ημερομηνία λήξης" η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Την πόρτα της εξόδου θα δουν τέσσερις συμβασιούχοι νοσηλευτές, την ώρα που η κλινική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης

Του Αντώνη Παντινάκη

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει από την εβδομάδα που μας έρχεται η ήδη υποστελεχωμένη Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Τέσσερις συμβασιούχοι νοσηλευτές ετοιμάζονται να δουν την πόρτα της εξόδου, κι ενώ ήδη οι βάρδιες... δεν βγαίνουν!

“Θα οξυνθεί κι άλλο το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε μία Κλινική που η πλειοψηφία των εργαζομένων της είναι συμβασιούχοι, εξαιτίας των απαράδεκτων ελαστικών εργασιακών σχέσεων που και η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή τις ονομάζει κανονικότητα ”, μας καταγγέλλει ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Μάλιστα, μέχρι τον Φλεβάρη του 2020 θα έχουν λήξει οι συμβάσεις 200 ακόμη ατόμων, κι άλλων ειδικοτήτων: γιατρών, καθαριστριών και τραπεζοκόμων που βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Παιδοψυχιατρική χωρίς... ψυχολόγους αλλά “με ημερομηνία λήξης”

Δύο μόλις γιατροί είναι μόνιμοι σε μία Κλινική που “ξεκίνησε να λειτουργεί με ημερομηνία λήξης” και “δεν έχει στηριχθεί από καμία κυβέρνηση” παρότι προσφέρει ένα τόσο σημαντικό έργο στη νότια Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ο κ. Βρύσαλης. “Την τελευταία πενταετία κάθε χρόνο την ίδια εποχή έχουμε το γνωστό πρόβλημα της λήξης συμβάσεων εργαζομένων”, συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες και στο Υπουργείο, “που ενώ γνωρίζει το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει με τη μοναδική λύση που προτείνουμε εμείς οι εργαζόμενοι: Ότι θα πρέπει οι συμβάσεις αυτές να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και να προσληφθεί κι άλλο μόνιμο προσωπικό”.

Χαρακτηριστικά μας λέει ότι η Παιδοψυχιατρική “δεν έχει καν ψυχολόγους, δεν έχει ούτε γραμματειακή υποστήριξη που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της!”.

Όλα αυτά που περιγράφει ο κ. Βρύσαλης “είναι αποτέλεσμα μίας πολιτικής που στελεχώνει τα νοσοκομεία με προσωπικό με ημερομηνία λήξης”, σχολιάζει ο ίδιος και συνεχίζει: “Αυτό σημαίνει απαξίωση του επιστημονικού τους έργου, σημαίνει υποβάθμιση των παρεχόμενων λειτουργιών και βεβαίως δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να απαλλάσσεται από την ευθύνη χρηματοδότησης και μισθοδοσίας αυτών των υπαλλήλων”.

Οι επικεφαλής του Σωματείου Εργαζομένων δεν καλύπτεται και από τις πρακτικές της διοίκησης, η οποία όπως μας επισημαίνει “έχει καταθέσει αιτήματα είτε για ανανέωση της σύμβασης των υπαρχόντων συναδέλφων είτε για να ζητηθεί νέο προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Απάντηση δεν υπάρχει. Όλα αυτά είναι ασπιρίνες μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που η ίδια η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει δημιουργήσει και συνεχώς το οξύνει”.

Ο κ. Βρύσαλης και οι συνάδελφοί του κρούουν “τον κώδωνα του κινδύνου”, ζητώντας από το Υπουργείο “που έχει την ευθύνη”, να δώσει “εδώ και τώρα λύση”. Καλούν επίσης “τους ασθενείς και τους εργαζόμενους την Τρίτη στην μεγάλη πανδημοσιοϋπαλληλική και πανεργατική απεργία, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας”.

Αναμένεται επίσης και μία Παγκρήτια Πανυγειονομική κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ “κι εκεί θα έχουμε τη συμπαράσταση των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, γιατί το θέμα της Υγείας αφορά πρωτίστως τους ασθενείς, τους εργαζόμενους και βεβαίως τους Υγειονομικούς”, καταλήγει ο κ. Βρύσαλης.

Η “ αντίθετη και κοινωνικά και επιστημονικά” πολιτική που “επιβεβαίωσε τους φόβους μας”

Στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ παρακολουθούνται ετησίως αρκετές εκατοντάδες παιδιά.

“Δεν είναι μόνο οι νοσηλείες”, διευκρινίζει ο κ. Βασίλης Κούδας, Ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. “Είναι κι όλος αυτός ο μεγάλος όγκος των παιδιών που παρακολουθούνται σε εξωτερική βάση, με πολλά προβλήματα, προβλήματα που ξεκινούν από αυτά που λέμε αναπτυξιακά (παιδάκια με αυτισμό, με ειδικές ανάγκες κλπ), μέχρι και πιο ψυχιατρικά κομμάτια, όπως είναι οι έφηβοι που τώρα τελευταία βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο ότι υπάρχει αύξηση της αυτοκτονικότητας και της κατάθλιψης σε αυτές τις ηλικίες”.

Ο κ. Κούδας επικρίνει την πολιτική που ακολουθείται, η οποία “είναι αντίθετη και κοινωνικά και επιστημονικά, σε σχέση με τις ανάγκες που έχει ο πληθυσμός, ειδικά σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της ψυχικής Υγείας των εφήβων και των παιδιών”.

Ο Ψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ είδε τους φόβους του να επαληθεύονται: “Το Ψυχιατρείο από τότε που φτιάχτηκε με προγράμματα ΕΣΠΑ το 2014 ξεκίνησε δυστυχώς ως μία Κλινική με προβλήματα, λόγω ακριβώς της πολιτικής που είχε και συνεχίζει να έχει το Υπουργείο Υγείας, ότι δηλαδή δεν θέλουμε μόνιμους εργαζόμενους εκπαιδευμένους που μπορούν να κάνουν οργανωμένα και με σταθερότητα τη δουλειά τους, αλλά θέλουμε εργαζόμενους συμβασιούχους που θα λήγουν και θα ανακυκλώνονται. Αυτό το γαϊτανάκι δυστυχώς συνεχίζεται.

Ο δικός μας ο φόβος δυστυχώς επαληθεύτηκε, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η Παιδοψυχιατρική περίπου αυτή την εποχή είτε να έχει εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις θα λήγουν, είτε να έχει εργαζόμενους που δεν έχουν προσληφθεί, όπως ας πούμε ψυχολόγους μόνιμους, που παρότι έχουν γίνει οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, δεν έχουν έρθει”.

Οι μόνιμοι γιατροί θα έπρεπε να είναι τέσσερις και όχι δύο, τονίζει κι απ’ τη δική του πλευρά ο κ. Κούδας. “Οι συμβάσεις των νοσηλευτών λήγουν και κινδυνεύει σημαντικά η λειτουργία της Κλινικής. Κι όλα αυτά σε μία Κλινική πάρα πολύ κρίσιμη, με μικρά παιδιά, με ομάδες ειδικού πληθυσμού με ιδιαίτερα προβλήματα”.

Το πρόβλημα είναι γενικότερο “όσον αφορά τις παιδοψυχιατρικές ανάγκες στο νησί μας, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές – όσες θα έπρεπε τουλάχιστον”, προσθέτει ο κ. Κούδας. “Μόνο να σας πω ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο προνοιακό Ίδρυμα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο βαθμό που θα θέλαμε – υπάρχουν κάποια μικρά Ιδρύματα αλλά δεν καλύπτουν τις ανάγκες”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει κι ο ίδιος, “το Υπουργείο θα προκηρύξει να μπουν κινητές μονάδες παιδοψυχιατρικές, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με τι όρους και με τι συνθήκες – πιθανότητα θα είναι και πάλι με συμβάσεις που θα λήγουν, θα ανανεώνονται”.

Για άλλη μία φορά πετιούνται στο δρόμο εργαζόμενοι οι οποίοι διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο!

Την ερχόμενη βδομάδα απολύονται από την Παιδοψυχιατρική 4 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την ανεργία.

Το Υπουργείου Υγείας και η 7η ΥΠΕ έχουν σοβαρές ευθύνεςγια τον τρόπο ίδρυσης (μέσω ΕΣΠΑ), τον τρόπο στελέχωσης(μπλοκάκια, συμβάσεις) και την υποστελέχωση της κλινικής. Κάθε φορά περιμένουν να απολυθούν οι εργαζόμενοι για να δηλώσουν έπειτα πόντιος Πιλάτος για την εξέλιξη. Επίσης,σοβαρές ευθύνες έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου, πουόλο αυτό το διάστημα έδινε ελπίδες στους εργαζόμενους ότι δεν θα χάσουν την δουλειά τους και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη και σήμερα, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολο του (11 νοσηλευτές εκ των οποίων οι 6 είναι συμβασιούχοι) δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες με αποτέλεσμα να καλύπτονται αρκετές βάρδιες την εβδομάδα μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Η κλινική λειτουργεί χωρίς διοικητικό γραμματέα. και μόνο με μια ψυχολόγο Οι παιδοψυχίατροι είναι μόνο 4 (2 μόνιμοι και 2 συμβασιούχοι). Η λύση είναι μια!!!Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου, ανάπτυξη της κλινικής και προσλήψεις και άλλου μόνιμου προσωπικού.

Πετιούνται στο δρόμο οι συνάδελφοι που διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία σε συναφές αντικείμενο! Στο διάστημα που εργάστηκαν στην κλινική πληθώρα περιστατικών αντιμετωπίστηκαν από όλους τους ειδικούς.

Συνολικά:

➢ από τον Ιανουάριο του 2015 που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Πα.Γ.Ν.Η. έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 360 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.

➢ Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου και για τα επόμενα έτη έως και σήμερα, πάνω από 1.600 παιδιά και έφηβοιέχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών.

➢ Πρόκειται για την μοναδική δομή στην Κρήτη που υποδέχεται παιδοψυχιατρικά περιστατικά με εισαγγελική εντολή.

Η κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη Παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν λύση μέσω της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Πα.Γ.Ν.Η., κρίνοντας πιθανά μικρότερο το κόστος μετάβασης τους στην Κρήτη παρά σε κάποια Παιδοψυχιατρική υπηρεσία της πρωτεύουσας.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ενώ οι ανάγκες για ύπαρξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών είναι πιο επιτακτικές από ποτέ η παροχή τους καθίσταται δύσκολη καθώς εξαιτίας των περικοπών του Υπουργείου δεν δημιουργούνται οι πρέπουσες υποδομές ενώ οι ήδη υφιστάμενες δομές μένουν υποστελεχωμένες ή απαξιώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο πολίτης να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε ραντεβού και σε σωστή αντιμετώπιση.

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο κλειστό τμήμα, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη, και απαιτείται η συνεχής επαγρύπνηση των εργαζομένων, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού ακόμα και εντός κλινικής είναι πολύ μεγάλος. Επομένως κανένας συνάδελφος από καμία ειδικότητα δεν περισσεύει από βάρδια όταν γίνεται λόγος για την ασφάλεια των παιδιών.

Σημαντικό ζήτημα προς συζήτηση και άμεση λύση είναι η ανυπαρξία δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, π.χ. με χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα, σοβαρές ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Αρκετά επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κατάρρευση των κοινωνικών δομών μιας και τα τελευταία χρόνια οι λίγες δομές που υπήρχαν έκλεισαν ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν. Οι θέσεις φιλοξενίας είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κενή θέση για κάποιο παιδί ή έφηβο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προκειμένου να μεταβεί σε πλαίσιο φιλοξενίας. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία και η άμεση στελέχωση με καταρτισμένο προσωπικό ξενώνα νοσηλείας εφήβων, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νοσηλευόμενων.

Όλα τα παραπάνω ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη προκειμένου να αναλογιστούμε ποια είναι η μέριμνα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη παιδοψυχιατρική κλινική στο ΠαΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης!

Όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις τα προβλήματα αυτής της κλινικής είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο και που φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη φροντίδα των παιδιών και των εφήβων. Οφείλουν το υπουργείο, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του Πα.Γ.Ν.Η ν’ ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες και στην απαίτηση ώστε η Παιδοψυχιατρική κλινική:

• Να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες.

• Να δοθεί άμεσα λύση στις συμβάσεις εργασίας των συμβασιούχων έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

• Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ώστε να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός στις βάρδιες.

• Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ