ΚΡΗΤΗ
Οι τιμές του Κρητικού ελαιολάδου την τελευταία 7ετία και η σημερινή εικόνα
Αγωνία για την πορεία του Κρητικού "χρυσού"!
Σημαντικές διακυμάνσεις έχει παρουσιάσει η τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη, τα τελευταία επτά χρόνια, με τις ανώτατες τιμές να καταγράφονται σε διαφορετικές περιοχές ανά έτος.
Σε γενικές γραμμές, τα Χανιά είναι από τις περιοχές με τις υψηλότερες τιμές, όπως το 2023, οπότε η τιμή έφτασε τα 9-10 ευρώ ανά λίτρο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σε ό,τι αφορά σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο εκεί συχνά συναντά κανείς πιο χαμηλές τιμές. Στην πορεία των ετών, ιδιαίτερα στις αρχές της διετίας 2017-2018, οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 2,60 με 3 ευρώ, για τις βασικές ποιότητες
Από το 2018 έως το 2023, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Κρήτη ακολούθησαν αυξητική τάση με αρκετές διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, το 2018 οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 2,60 έως 3 ευρώ το κιλό, λόγω υψηλότερης προσφοράς και πιο σταθερής παραγωγής.
Ωστόσο, από το 2020 και μετά, οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν σταδιακά, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης που επηρέασε, και συνεχίζει να επηρεάζει, τις καλλιέργειες.
Το 2021, η τιμή στην Κρήτη κυμάνθηκε γύρω στα 4 με 5 ευρώ ανά κιλό, ενώ το 2022 ανέβηκε στα 6 με 7 ευρώ ανά κιλό. Το 2023, οι τιμές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και τα 8 ευρώ ανά κιλό σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στα Χανιά, ενώ άλλες περιοχές όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο παρουσίασαν ελαφρώς χαμηλότερες τιμές.
Η τάση αυτή αποδόθηκε κυρίως στην κλιματική αλλαγή, στις ζημιές που προκάλεσαν οι ασθένειες των ελαιοδέντρων, καθώς και στο αυξανόμενο κόστος παραγωγής, το οποίο, ασφαλώς παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο!
Για φέτος, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές, λόγω των μειωμένων αποθεμάτων και της προβλεπόμενης χαμηλής παραγωγής. Αυτή η αύξηση στην τιμή αναμένεται να επηρεάσει τόσο την τοπική αγορά όσο και τις εξαγωγές. Και φυσικά, στις βασικές αιτίες συγκαταλέγονται οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλές τιμές και η αυξημένη ζήτηση για το Κρητικό ελαιόλαδο σηματοδοτούν σημαντικές προοπτικές για τους παραγωγούς, αλλά αυξάνουν την πίεση στους καταναλωτές.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια εκ νέου μειωμένη παραγωγή στο νησί θα σήμαινε μειωμένη παραγωγή σε όλη την Ελλάδα, καθώς στην Κρήτη έχουμε το 30% – 40% της πανελλαδικής παραγωγής!
Δείτε επίσης:
Η παρατεταμένη ανομβρία στην Κρήτη οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη