Με επιτυχία η ημερίδα για το ελαιόλαδο

Στην Ημερίδα δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου και κυρίως των ειδικών φαινολών της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης στην υγεία σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, για τους τρόπους βελτίωσης και προστασίας της ποιότητάς του, και τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των χαρακτηριστικών στην επιχειρηματική δράση.

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΝΕΩΤΕΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σητείας.

Την Ημερίδα διοργάνωσε  ο  Δήμος Σητείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Παράρτημα Σητείας.

Στην Ημερίδα δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου και κυρίως των ειδικών φαινολών της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης στην υγεία σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, για τους τρόπους βελτίωσης και προστασίας της ποιότητάς του, και τη δυνατότητα αξιοποίησης  αυτών των χαρακτηριστικών στην επιχειρηματική δράση.

Ο Δρ. Βιολογίας κ. Γ. Φραγκιαδάκης, προϊστάμενος του ΤΕΙ Σητείας, στην εισήγηση του μίλησε για τις τεχνικές DNA στον έλεγχο της αυθεντικότητας του ελαιολάδου και τόνισε την ανάγκη  καθορισμού ενός μοριακού προφίλ του Κρητικού ελαιολάδου το οποίο θα το ξεχωρίζει από άλλα ελαιόλαδα της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του προϊόντος μέσω της ανίχνευσης  περιπτώσεων νοθείας και αναμίξεων του με άλλα κατώτερα ελαιόλαδα.

Η Δρ. Μέλλιου Ελένη, Καθηγήτρια του τμήματος φαρμακευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στον ισχυρισμό υγείας ελαιολάδου, ο οποίος ξεχωρίζει τα ελαιόλαδα ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στην υγεία,, στην καταγραφή των χαρακτηριστικών  και της δυναμικότητας των Ελληνικών ποικιλιών ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ειδικές φαινόλες την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη και στις ευεργετικές επιπτώσεις τους στην υγεία.

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Κυριτσάκης Απόστολος και Πρόεδρος του Ελληνικού παρατηρητηρίου οξειδωτικού στρές, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο ποιοτικό ελαιόλαδο ως λειτουργικό τρόφιμο και στον ρόλο του στην παρεμπόδιση του οξειδωτικού στρες, το οποίο συνδέεται με πολλές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Ιδιαίτερα τονίστηκε η βαρύτητα του όρου “λειτουργικό τρόφιμο”, και ως τέτοιο  χαρακτηρίζεται το τρόφιμο το οποίο βοηθά στην καλή  λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και παρεμποδίζει τις διάφορες παθήσεις. Αναμφίβολα το ποιοτικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα μοναδικό λειτουργικό τρόφιμο και ό όρος αυτός πρέπει να αποτελέσει ένα επί πλέον  όχημα για την προώθηση του ελαιολάδου.

Ο Δρ. Μαγιάτης Προκόπιος καθηγητής του τμήματος φαρμακευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στα βιοδραστικά συστατικά του ελαιολάδου και στα νεώτερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τις επιπτώσεις του  στην  υγεία. Παρουσίασε τελευταίες μελέτες και έρευνες για τις ευεργετικές επιπτώσεις του ποιοτικού ελαιολάδου στην υγεία και στην προστασία  από διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, παθήσεις του νευρικού συστήματος κ.λ.π. Στάθηκε ιδιαίτερα στις πολυφαινόλες και στις ειδικές φαινόλες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει στην περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε αυτές τις ευεργετικές για την υγεία ουσίες η ποικιλία της ελιάς, ο τρόπος καλλιέργειας (τα στρεσαρισμένα λόγω έλλειψης νερού δέντρα παράγουν ελαιόλαδο με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες), ο τρόπος μεταφοράς στο ελαιουργείο,  ο χρόνος και η θερμοκρασία μάλαξης και αποθήκευσης του προϊόντος. Τέλος παρουσίασε μία νέα οικονομική και απλή μέθοδο μέτρησης της περιεκτικότητας του λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, συστατικά εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις. Αναφέρθηκε τέλος στην κυκλοφορία λαδιού στην Ελληνική αγορά σε μορφή κάψουλας και τόνισε ότι πλέον περνάμε σε άλλο επίπεδο και τα ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών αρχίζουν και μπαίνουν σταδιακά στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής.

 Ο τελευταίος ομιλητής  κ. Πιτένης Στυλιανός, Δ/ντής παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου μιας δυναμικής εταιρείας τροφίμων, της «ΑΦΟΙ Α. ΠΙΤΕΝΗ ΑΒΕΕ» με έδρα την Κοζάνη, κάλυψε  το κομμάτι καινοτόμες εφαρμογές. Παρουσίασε  το ιστορικό της επιχείρησής   και την πορεία της, τους τρόπους εξέλιξης και ανάδειξης της και τις ενέργειες του τμήματος ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων.

Αναφέρθηκε στη χρήση έξτρα παρθένου ελαιολάδου Σητείας σε πολλά προϊόντα της εταιρείας και τέλος παρουσίασε ένα νέο προϊόν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με κρόκο Κοζάνης κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.

Την ημερίδα παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, καλλιεργητές, ελαιουργοί, μεταποιητές ελαιολάδου και φοιτητές του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.

Έγινε εποικοδομητική  συζήτηση και υπεβλήθησαν πλήθος ερωτήσεων και προτάσεων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ