ΚΡΗΤΗ

Με επιτυχία το Επιστημονικό Συνέδριο «Κρήτες Λόγιοι (16ος-19ος αι.)»

Στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

επιστημονικό συνέδριο παεαεκ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Επιστημονικό Συνέδριο «Κρήτες Λόγιοι (16ος-19ος αι.)» που διοργάνωσε η Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης (ΠΑΕΑΚ).

Οι εργασίες της τρίτης και τελευταίας ημέρας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025, ξεκινώντας με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σελευκείας κ. Θεοδώρου, και συνεχίστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας.

Το συνέδριο συγκέντρωσε διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Οι εισηγήσεις της ημέρας ανέδειξαν το πνευματικό βάθος και την ιστορική συμβολή Κρητών λογίων των αιώνων εκείνων.

Image
Συνέδριο ΠΑΕΑΚ


Ο Επίκουρος Καθηγητής Λάμπρος Πατσαβέλας παρουσίασε το έργο του Γερασίμου Βλάχου «Περί της του Μωάμεθ θρησκείας και κατά Τούρκων», αναλύοντας τη θεολογική και απολογητική του διάσταση. Η Καθηγήτρια Ειρήνη Χριστινάκη εστίασε στην «Επιτομή της Ιεροκοσμικής Ιστορίας» του Νεκταρίου Ιεροσολύμων, όπου το δίκαιο συνδέεται άρρηκτα με τη θεολογική σκέψη. Ο Δρ Αέτιος Νικηφόρος ανέδειξε τη λησμονημένη φυσιογνωμία του Κρητικού λογίου Ευάγγελου Νικολαΐδη εκ Βιάννου, υφηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, που άφησε έντονο στίγμα στην επιστημονική του εποχή.

Στην επόμενη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος ανέλυσε το Σιναϊτικό ζήτημα επί Μελετίου Πηγά, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος Κατερέλος παρουσίασε την αντιρρητική θεολογία του Μελετίου Συρίγου απέναντι στη Λουκαρείου Ομολογία και στις καλβινικές θέσεις, φωτίζοντας κρίσιμες δογματικές και ιστορικές πτυχές.
 

Image
Συνέδριο ΠΑΕΑΚ


Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου παρουσίασαν οι Αθανάσιος Γλάρος, Απόστολος Κραλίδης, Δημήτριος Σκρέκας και Ειρήνη Χριστινάκη. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου της ΠΑΕΑΚ, Αν. Καθηγητής Μιχαήλ Στρουμπάκης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μίλησε για την ιστορική πορεία της Ακαδημίας και τη στενή της σχέση με το Φανάρι.

Στην τελετή λήξης παρέστησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Κρήνης και Έξαρχος Μελίτης κ. Κύριλλος, ο Επίσκοπος Ταλαντίου κ. Θεολόγος, καθώς και κληρικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και πλήθος κόσμου. Παράλληλα, στον χώρο της Ακαδημίας λειτούργησε έκθεση εκκλησιαστικού ψηφιδωτού από το εργαστήριο «Ψηφίδων Τέχνη Ευ Ποιώ» του Νικολάου Μανιουδάκη, προσδίδοντας καλλιτεχνικό χρώμα στη διοργάνωση.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση